BaB 28

True Story Completed 20002

Mimi telah mnguasai jiwa dan pemikiran shah,sehingga menyuruh shah menceraikan isterinya,disebbkan mimi telah mmberi shah duit yg byk dan membeli sebiji kereta utk kegunaan shah.shah semakin berani mendedahkan yg dia sudah ada perempuan lain pd shira.sewaktu shah pulang kerumah diwaktu dato berada disisi mimi.masa itulah shah pulang kerumahnya dan berjumpa dgn isterinya,sengaja shah membiarkan shira nmpk kesan2 lovebite ditubuh badannya.dgn harapan shira akn mngamuk marah2 dan meminta cerai darinya,kononnya pd masa itu lg mudah akn kjenya utk melepaskn shira,sengaja nk cari psl.tetapi shira lebih bijak dari sangkaannya,shira hanya mendiamkan diri dan bawa berbincang baik2."abg dh ada org lain ye?shira redha,jika abg mahukan hidup lebih bahgia bersamanya tanpa shira,shira x kisah,lebih baik kita berpisah saja,lg pun selama ini abg x jln kan tanggungjawab abg sebagai suami shira,apa guna kita hidup bersama lg"..."iya abg mngaku,mmng abg ada org lain,abg terlalu sygkan dia,dia beri abg duit,blikan kereta,hidup abg mewah bersama dia,jika itu keputusan shira,abg akn lepaskan shira"...mudah sungguh utk melepaskan,jenis x fikir panjang shah ni,tulah dh dikaburi dgn harta benda,begitulah jadinya."esok kita ke mahkamah utk settlekan penceraian kita"...dgn hati yg sedikit sebak shira hanya mngangguk perlahan.lagi pun shira dh lama bersabar dgn kelakuan shah.x sangka perkahwinan yg dibina bersama selama 10 tahun kecundang jua akhirnya.

Isi segala borang tentang penceraian,mereka pulang semula kerumah,utk menunggu jawapan bila kena naik mahkamah semula sesi lafaz talak.dlm pd hari menunggu panggilan mahkamah shira telah pun berpindah dirumah mamanya.tp masih tidak diketahui oleh umi dan abah hnya family shira saja yg sudah ketahui,mereka masih lg merahsiakan hal tersebut selagi tidak sah bercerai.dalam pd itu juga,shira ada berjumpa dgn zam utk memberitahu perkara itu,shira x sampai hati nk sembunyikan pd zam,tp shira nak kan zam berjanji tidak akn beritahu sesiapa akan hal ini selagi tidak sah berpisah.zam bersetuju,dan amat terkejut dengan tindakkan shira dan alongnya.zam cuba juga utk selamatkan rumah tangga abgnya itu,tp tidak didengari oleh shira,shira dh x sanggup nk mnghadapi semua ni lg,lg pun shira masih muda,masih bole dibaiki dirinya utk masa depan yg lebih cerah.klu dh tua nnti lg x berguna,lg x bole nk buat apa.jika nk buat sesuatu,masa masih muda ni la,masih ada harapan utk perbaiki."dh fikir msk2 ke shira nk buat keputusan ni?..."ye zam shira dh fikir msk2 dan nekad utk berpisah dgn along,shira x nk rosakkan diri shira disebbkan along,lg pun shira tahu along dh tentu berzina dgn perempuan itu"..."shira x de bukti jgn menuduh tau,berdosa"..."zam shira bukan budak2 nk di perbodohkan lg,fikir lah sendiri,klu dh x balik berminggu2,sekali balik penuh kesan lovebite kt tubuh badan tu,dan lg pun along sendiri dh mngaku dia ada perempuan lain,nk ckp pe lg,kami sama2 bersetuju utk berpisah,kami langsung x ada bergaduh atau brtengkar,sebaliknya kami berbincang dgn baik"....mndengar begitu zam menunduk malu ats perbuatan abgnya terhadap shira.

Kondo yg diduduki mimi adalah hak mutlak mimi sepenuhnya begitu juga dengan kereta BMW nya.cumanya mimi mahu lg mengikis duit yg byk dari dato itu.sementara dato bersama mimi,masa inilah yg sesuai bg mimi mengoda,melayan dato dgn baik sekali.mimi cuba membayangi dirinya melakukan sex bersama shah,barulah mimi bernafsu pabila membuat perhubungan bersama dato itu.klu x...mmng rasa mcm nk muntah,ye la tua dh lembik slow segala,x sedap langsung.klu x di sebb duit mampos la kau dato....mimi dan juga shah ada bercadang utk mendirikan rumahtangga pd masa yg sesuai,dgn bersyarat,mimi kena mengikis harta dato sebanyak mana yg boleh,dan shah harus mnceraikan isterinya,mimi x nk bermadu,shah hnya miliknya seorang,tidak bole di share2,itulah diantara perjnjian mereka untuk hidup bersama.dengan kata sepakat begitu,bersetujulah mereka berdua.mimi juga tahu,bahawa dirinya jijik dan tiada siapa yg akn mmperisterikan dirinya kelak,dan lg pun mimi telah dinodai oleh bapa tirinya sejak dia berusia 11 tahun,iya..memang ada yg ingin mmperisterikannya iaitu dato,tp second wife,mana la mimi nk,kan mimi x nk hidup bermadu...lg pun mimi langsung x de hati nk jd wife dato tu pun,tua dh umur 72 tahun.

Mahkamah syariah telah memutuskan yg shah telah mnjatuhkan talak pd isterinya shira dgn talak 1....perkahwinan yg mereka bina hidup susah senang bersama, terlerai juga akhirnya setelah 10 tahun.sedikit sebanyak pun sedih juga di hati masing2,tp apakan daya tiada lagi jodoh diantara mereka berdua."shira maafkan segala perbuatan abg ye,x dinafikan shira seorang isteri yg baik,klu nk diikutkan abg mmng x layak utk shira"..."shira pun nk minta maaf byk2 pd abg,halalkan mkn minum shira semasa shira mnjadi isteri abg sebelum ni"...dgn secara x sengaja,jatuh bercucuran airmata shah dihadapan shira.shira terus menuju ke kereta kancilnya dan berlalu pergi tanpa menoleh kebelakang lagi.along terus pulang kerumah uminya dgn hati dan perasaan yg sedih."eh long dari mana ni,muram je"...along terus memeluk umi dan mencium tgn uminya."umi...maafkan along,along dh bercerai dgn shira"..."hah apa!!!bila long?knapa bole jd smpi mcm ni?knapa x bincang dulu dgn umi atau abah,ya Allah long,apa yg dh kmu buat ni!!!....menggigil seluruh tubuh badan umi sehingga terjatuh terselepuk di atas lantai mozeknya."x de jodoh umi,along bercerai pun ats persetujuan kmi berdua,kmi lngsung x de gado atau apa2,kmi bercerai dlm keadaan baik2 je"..."umi dh mula sygkan shira,umi dh mula terima shira dlm family kita,ini akhirnya terjadi?malunya umi pd family johor nnti long"....umi menangis semahu2 nya."umi buatkan juga kenduri kmu,sandingkn juga kmu,ni pengakhirannya long,klu umi tahu nk jd begini,baik umi x pyah bgtau family johor,malu yg amat,mana nk letak muka umi ni long"...sememang dihati kecilnya sedih tp nk buat mcm mna benda dh berlaku x bole nk patah balik,nak x nak along terpaksa memikirkan masa depannya.

Mama menunggu kepulangan shira di rumahnya,setibanya shira memaking keretanya,mama mnyambut shira dgn pelukan kasih."sabar ye kakak,Allah sentiasa ada,insyaallah..jnji kakak peliharalah maruah diri jgn smpi pisang berbuah kali kedua"..."insyaalah maa kakak x kn ulangi lagi perkara terkutuk itu"...babah dan shamel gembira kerana shira sudah terlepas dari bebanan hidup yg selama ini ditanggung sendirian."shamel,nnti next week kita cuti hujung minggu,tlg kakak kemas semula bilik kakak,kakak nk tukar kesemua sekali,x nk yg lama,nk yg baru"..."ok kakak mel on je,anytime"...tersenyum babah dan mama mndgr dri ank2 nya itu.sejak dri hari itu,shira mengosongkan bilik tidonya,semua perabot lama dibuangnya,diganti baru,dindingnya ditampal dgn wallpaper,lantai diletaknya carpet,mmng kelihatan cantik tidak seperti sebelum ini.shira ingin memulakan kehidupan baru,dan membuka buku baru dlm diri dan hidupnya.shira kini semakin tenang hidup sebagai seorang janda muda yg tiada ank.duduk pula dgn family,jd mmng tiada masaalah.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience