BaB 13

True Story Completed 20048

Selepas solat subuh awl pg tadi,shira tido kn diri semula hingga ke pukul 11 pg baru terbgn kembali..Ermmm letihnya la rasa badan ni,mlsnya la nk bgn...shira masih lg terbaring di ats katil dan tilam empuknya.mata terlihat jam di meja tepi katil,dh pukul 11.15 pg..mesti tgh bersiap2 kak mazlin tu,ermmm kn best klu dpt join sekali dgn dorang semua.dpt jugak mkn nasi minyak pengantin.x pe la x de rezki lg nk berjmpa dgn semua family sana.insyaallah satu masa nnti,pasti juga bertemu,tu pun jika di izin Allah.apalah yg sedang di buat oleh suamiku pd ketika ini,mesti tgh bergembira dgn sanak saudara.bestnya la...masih lg menggolek2kn diri di ats katil,sambil memikirkan nk msk apa utk mkn nnti.esok ptg pulak baru cik suami balik...nama je dh kawin,tp mcm belum kawin,x bole ikut bila ada kenduri kendara.tanpa membuang masa,shira bgn mandi dan terus bersiap2 utk keluar rumah,dan terus ingin ke rumah mamanya.kereta kancil bewarna hijau lumut 850,yg di pandu shira laju menuju kesana.sesampai di rumah mama,mama yg sedang menyiram pokok2 bunga tersenyum melihat kedatangan anknya."sorang je?mana shah?keje ke?..."x la maa,dia blik kg sekeluarga ada majlis kawin ank mak lang,dari pg semalam,esok ptg dia blik la"..."tu la dh 7 thn kawin pun masih x kenal dgn org sana,seronok ke hidup mcm ni,masih lg nk sorok2"..."ntah la maa,kadang rasa bosan jugak bila umi buat cam ni kt shira"..."padan muka,tu la klu kawin cara gitu...tu sebb mndtgkan kebencian org,dh masuklah dlm mkn pe yg ada ats meja tu,b'fast pg td punya,kjap lg bru maa nk msk utk tgh hari"...sedih juga di hati mama melihat shira di perlakukan begitu oleh besannya.apa nk di buatkn,hanya bole bersabar je la.

"long ooo long nah pegang kipas dgn payung ni,kjap lg tlg jadi pengapit suami mazlin,mak lang mintak tlg"...umi menipu,padahal umi yg mintak pd mak lang kn...zam mendgr kata2 umi begitu,terus zam menarik tgn along masuk ke dlm bilik..."long jom tukar baju,bg gua pkai bju lu,lu pkai bju gua,biar gua yg jd pengapit suami mazlin nnti"..."ok ngah,tq byk2 tlg gua,umi mkin melampau gua nmpk"..."tu la psl,yg ni kita kasi settle dulu,yg hal lain nnti kita settle kl ok,deal"..."roger beb",sambil mereka bersalaman berdua secara x sengaja.nampak gaya bole baik tu nnti.umi di lihat memegang sebuah kamera,utk mngambil gambar pengantin dan nk ambik sekali la tu gambar along dgn norri.x lama tu nmpk bang ngah keluar dri rumah utk pergi ke sebelah pengantin lelaki,menyinga umi memandang along.umi menghampiri along.."apa ni long,kn umi ckp along la jd pengapit,knapa tukar dgn bang ngah pulak"..."umi tu yg dh knapa?nk along bgtau semua org kt sini,yg along dh kawin?nk ke...nk ke...,along tgk umi yg dh melampau,sengaja nk taruhkn harapan norri kt along,padahal,along tgk norri tu x de la nk kt along sgt,along pun x hingin la,along dh ada isteri".."along x kira lpas hbis kenduri ni along nk blik kl,pe nk jd...jd lah,mls dh nk ikut cara umi yg merepek ni"..."ok ok long,esok je kita blik,umi mintak maaf,ye la ye la biar je la bang ngah yg jd pengapit"...along berlalu pergi tanpa menghiraukan kata2 umi."u ni dh knapa sal?klu huru hara nnti kt sini,i salahkn u,u punya punca,x hbis2 nk kenen2 si along dgn si norri tu nk wat pe nya"...abah sedikit tegas terhadap umi.padan muka umi,byk songeh sgt.ingat semua org nk turut kata die je.

"Tidur sini je la mlm ni kakak,sok baru blik,shah x de kn,wat pe sorang2 kt umh tu"..."tgk la mcm mana maa,klu rasa hati nk blik,kakak blik,klu x,kakak tido sini je"...shira masih memendam rasa terhadap umi.mata je tgk tv,tp pale otak dgn hati ingat lain,mcm2 ada dlm benak shira.kadang2 tu smpi terasa sakit di dada.kadang2 tu shira terfikir nk lakukan sesuatu utk hilangkan rasa sakitnya,tp bagaimana.shira cuba nk menghubungi intan rakan sekolahnya yg dulu,tp shira takut hal lain pulak yg akn terjadi.lalu shira batalkan niatnya utk menghubungi intan."maa kakak rasa mlm ni kakak tido sini je la,mls nk drive blik umah"..."elok la tu,lg bgs"...

"Bang ngah sini2 jom kita bergambar berdua,buat kenangan,panggil norri."nnti norri cuci norri pos kt bang ngah satu ye,kot2 nk tunjuk kt gf bang ngah,yg kita ni sepupu pling terapat kn,norri pun nk tunjuk gak kt bf norri,Oops!!sorry terlepas ckp pulak"..."haaaa norri dh ada balak ye"..."ala bang ngah baru kwn2 knal2 dulu,ada jodoh bru cite lain,hihihihi"..."bgs la norri dh ada kwn, baik2,jga diri tau"..."yes boss im listen on u"...rupa2nya norri dh ada kekasih hati,kah kah kah,tu la elok norri yg ter...cerita kt umi,bru pdan muka kn....selesai sudah kenduri kawin mazlin,ada yg dh balik umh masing2,ada yg stay lg,mnyembang2,ada yg tgh basuh periuk belangga pinggan mangkuk,ada yg tgh nk bukak khemah,mengemas2 la kn.mlm ni along dh letih tlg mngemas2,terus tertido sehingga keesokkan harinya.lelaki klu bgn meninggi hari pun sape yg akn kesah pun kn...pukul 12pm bru along bgn,subuh dh bgn,lpas solat tido blik smpi tgh ari.ptg ni dh nk gerak blik kl,lega terasa di hati along,lg cepat lg bgs.selepas solat zohor,mkn tgh ari,umi abah dan ank beranaknya bersiap2 utk blik ke kl,hampir pukul 3.30 ptg juga mereka mulai bergerak dari johor baharu.

Selepas mkn sarapan pg bersama keluarga,shira meminta diri utk blik ke rumahnya."senang2 nnti balik lg kakak".."ok maa,take care"...shira meninggalkan perkarangan rumah mamanya.mana nk singgah ni,nk bli mknan dulu baru blik la,kata hati shira.lalu shira menyinggah ke Mc' saja,tu je la mknan yg mudah dimkn,jnji knyang.semasa sedang beratur dlm mc'd tu,shira terserempak dgn intan,intan pulak tgh dukung seorang budak kecik.x jd nk tapau,order terus mkn kt situ je,sambil berborak2 dgn intan."aku baru teringat kn kau nk contact kau,x sangka trjmpa ari ni"..."ye ke shira,kau dh kawin ke?,aku dh kawin tau,ni ank aku,tp suami aku dh meninggal 4 buln lepas,eksiden motor,trmasuk bawah lori waktu balik dri kje"..."innalillahirrojiun,jadi sekarang ni kau duk mana dgn sape"..."aku duk dgn mak ayah aku la,eh lama x jmpa kn,last masa sekolah dulu kau tiba2 terus x dtg sekolah,pe hal kau ni,SPM pun x ambik"..."ada hal skit masa tu beb,aku ambik blik SPM and now aku kje kt hotel jln ampang tu sebagai admin clerk"..."ooohhhh kira okey la kau sekarang,kawin dh ke?ke masih single lg ke dh kawin tp dh bercerai"?..."heyyy cehhh kau ni mulut choiiiii sgt tau,aku dh kawin,masih lg bersuami cuma masih belum ada ank je lg"..."alahhh muda lg,lex lex la dulu beb nnti ada la tu rezki"...shira dan intan berborak hampir 3 jam disitu,smpi 4 kali tukar pampers ank kt situ,smpai bape kali bgn tido bgn tido ank intan,nasib ank intan x meragam,sejuk kot dlm mc'd ada aircond.cuma shira masih lg mnyimpan rahsia dgn intan,shira x bgtau dgn sape shira kawin,mls nk cite,nnti pnjang pulak,punca asl nk mmpermainkan tp....ni jdnya...tu la ni intan punya psl.shira pun ambik keputusan utk berahsia dgn intan.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience