BaB 9

True Story Completed 20002

HR Madam Chua,menyuruh along memilih utk jawatan kosong yg di beri senarainya.

Front Office Asisstant
Banquet function waiter
F&B waiter/waiteress
Steward

Tu lah senarai yg ada dlm list yg madam chua kemukankan pd along utk memilih.along x tahu apa keje yg dia nk pilih,sedangkan along x tahu apa2 psl nama dan keje tersebut,lalu dgn keperihatinan madam chua,ia pun mengenalkan bidang2 dan cara keje itu.
Front office assistant itu kerjanya menyambut tetamu apabila ada guest nk check in di bilik hotel,Banquet function waiter itu kerjanya menyediakan segala kerusi meja apabila ada guest nk buat meeting,majlis perkahwinan,majlis hari jadi,atau apa2 segala majlis,F&B waiter/waitress itu pula,kerjanya melayan tetamu yg mkn pg,ptg dan mlm di coffee house,dan akhir sekali Steward kerjanya pula mencuci segala pinggan mangkuk yg kotor menggunakan sebuah mesin khas di bahagian dapur.setelah madam chua terangkan segala,barulah mengerti along dan terus along membuat pemilihan,jdnya along memilih utk menjadi waiter di coffee house.madam chua terus memberi borang pd along utk kemasukan kerja.setelah along mengisi di ruangan kosong borang itu,dan terus sekaligus di temuduga oleh madam chua."ini nombor telefon rumah u kn"?,nanti i akan call u,if u listed"..."yes madam,tq madam saya tunggu panggilan dari madam jika saya terpilih"...along pun berlalu pergi utk mendapatkan shira.

Selasa mcm biasa along bgn seawl pg utk pegi kje di kilang cat,dgn harapan dpt lah panggilan dari hotel itu.along tidak membenarkan shira dtg ketempat along bekerja pd ari ni dan seterusnya,shira di minta oleh along utk menunggu panggilan dri madam chua.manalah tau rezeki dpt nk bekerja di sebuah hotel pulak...kira dh dpt naik taraf dri kje kilang cat tu.shira hanya akur dgn perintah suaminya itu.bagai menunggu bulan bintang x jatuh2 sampailah ke minggu hadapan masih tiada lg panggilan dari madam chua.along hampir kecewa,tp apakan daya,x de rezki kot bisik hati along sendirian.hari berganti hari,pd pg ni along rasa mcm nk ambik mc,sebb cuaca sejuk,maklumlah hujan lebat petir guruh berdentam dentum memecah langit."syg today abg nk mc lah,mls nk gi keje,sedap sambung tido ni"...shira hnya menggeleng2 kepala,dan terus mnyambung tido bersebelahan suaminya,sehinggalah mereka terbgn pd pukul 11 pg,itu pun terkejut nendgr deringan telefon yg kuat,lg pun hujan lebat dh lama berhenti.shira berlari utk mnyambut telefon tersebut."hello..may i speak to shah pls"?,im calling from hotel,my name is madam chua"..."oh okey,moment pls i called shah now",...terus shira memanggil suaminya dgn hati agak gembira,mungkin dpt kot,kje tu...bisik hati shira.setelah along bercakap dan meletakkan telefon,terus menjerit along kegembiraan,sambil memeluk shira dgn erat."syg,abg dh dpt kje tu,madam chua suruh abg dtg hotel sekarang utk tandatangan borang kemasukan keje,jom follow,teman abg",...suka nya hati shira masa ni,terus mereka berdua mandi dan bersiap2.

Selesai along berjumpa madam chua,along terus mendapatkan isterinya pula yg sedang menunggu di parking motor.along memberikan surat kemasukan keje along pd shira utk membacanya.dlm surat tersebut mnyatakan yg along akn bermula keje pd awl bulan hadapan dgn gaji sebanyak RM1200 sebulan.alhamdulillah syukur kpd Allah SWT.terus along membawa shira mkn Mc'd di ampang park.hati along sungguh gembira tidak terkata,begitu juga dgn shira,along berangan2 nak menyewa di rumah lain apabila bekerja dan dpt lg mengumpul wang.dan along juga ingin menyambungkan pelajaran shira dgn duit gajinya nanti,along nk menebus kembali kesalahan yg telah di buat sebelum ni pd shira dan seluruh keluarga di kedua2 belah pihak.pabila mlm menjelma mereka berada di dlm bilik,along mula menulis surat perletakkan jawatan di kilang cat tersebut,keesokkan harinya,along gi keje seperti biasa,waktu tgh hari,along berjumpa dan mnyerahkan surat itu pd majikannya.keje lah along di kilang cat itu sehingga akhir bulan.

Bermulalah along berkerja di sebuah hotel dgn jawatan sebagai waiter di coffee house.kali ini,along bekerja mengikut shift.ada shift pg,ptg dan mlm.shift pg bermula pd pukul 7 hingga 3 ptg..jika shift ptg pula,bermula pd pukul 3 hingga 11 mlm,dan shift mlm pula bermula pd pukul 11 hingga keesokkan pg pukul 7..begitulah rotation pekerjaan along...seminggu shift pg...seminggu shift ptg dan seminggu shift mlm.along bekerja dgn hati yg senang,sebb dpt ramai lg kenalan2 baru yg dtg dari perantauan.mcm2 negeri yg dtg bekerja di kl,seronok hati along.hari demi hari along bekerja di hotel,sampailah masa keputusan SPM along keluar,kebetulan hari itu hari cuti along bekerja.jd..dptlah along pergi mengambil keputusan SPM dgn di temani oleh shira.alhamdulillah along mendapat pangkat 2 dlm SPM nya.syukur sgt2,dari saat itu,barulah abah dan umi mulai sedikit2 mahu nk brckp dgn along dan shira.tetapi tidak zam ok....abah ada kemukakan pd along utk mnyambung pelajar ke peringkat yg lebih tinggi,tetapi di tolak oleh along dgn baik dan berhemah.di hati dan fikiran along,hanya nk mnyambungkan pelajaran utk shira pula.along masukan dan daftarkan shira di sekolah swasta di jln tunku abd rahman.shira mula bersekolah full time di sekolah swasta tersebut utk mengambil semula SPM.shira belajar bersungguh2 agar dpt keputusan yg cemerlang nnti.seronok la time ni study,x de gangguan2 lg,suami ada kn,nk apa dpt je,halal dh pun...so study lah betul2...sehinggalah shira mendapat keputusan yg bgs,tp x cemerlang,shira hanya mendapat pangkat 2 dlm SPM,sama mcm suaminya.

Shira pula ingin mencari pekerjaan,utk mmbantu pndapatan suaminya.along memberi cadangan pd shira utk bekerja di sebuah hotel di jln ampang juga,tp berlainan hotel dgn along.shira bersetuju dan memilih pekerjaan sebagai admin clerk di hotel tersebut,dengan gaji sebanyak RM1400 sebulan.shira bekerja normal shift,9am sampai 5pm,admin ckerk kan.....tp dlm bidang perhotelan juga.shira tahu ni pun di sebbkn along yg kerja di hotel,jd tau la sume2 apa2 segala,suami bg tau siap2.makin meningkat kehidupan along dan shira dan mereka bole mampu utk menyewa rumah sendiri.abah dan umi,sedih dan sayu hati melihat ank menantunya yg cekal mnghadapi segala rintangan.walaupun serumah sebelum ni,x byk berbicara,x byk utk bersua muka dan masing2 buat hal sendiri.babah dan mama shira juga mulai senang dan tenang hati sedikit oleh kerana menantunya telah bertanggungjwb utk menyekolahkan anknya sehingga mendpt tmpat dlm SPM.cumanya hati ibu bapa mana yg x sedih,kerana usia muda dh berumahtangga.nasib baik pndai COVER balik belajar tu......walaupun x secemerlang yg di hrpkan oleh ibu bapa masing2.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience