BaB 12

True Story Completed 20002

Umi memujuk along utk ikut umi balik kg di johor baharu,sebb ank buah umi nk kawin.mazlin ank kpd kakak umi juna yg dipanggil ank2 buahnya,mak lang..."nnti apa kata mak lang along x ikut blik,kn kak mazlin nk kawin tu"..."alahhhh umi ni pun,ckp je la along kje x dpt cuti,cuti along x approve"..."long tlg la kesiankan umi ni,umi dh ckp kt semua org,along akn ikut sekali"..."bole along bole ikut,tp syarat shira ikut sekali,dia kn bini along yg dh lama sah"..."pe ni long main ugut2 umi ni....,nnti2 la,byk masa lg kn"..."lama dh umi,along dh nikah lama dh,tp sorang pun family belah umi x tahu,pe ni umi"?..."okey long nnti2 kita bincangkan hal tu,now umi nk along ikut umi blik ye,utk 2 hari je long,umi merayu ni,tlg la jgn malukan umi"...."esok along bg jawapan yes or no,u wait for me tomorrow,now along nk blik dulu",along mnghulurkan tgn bersalaman dgn umi tnda hormat along pd uminya.shira juga berkeras mnyuruh along ikut umi blik ke johor utk sambutan mjlis kawin mazlin.setelah along memberitahu isterinya itu.shira x mahu di sebbkn dia,along melukakan hati umi,dh la umi x suka shira,klu along x ikut,lg umi benci sgt2 kt shira,umi ingat nnti shira yg x bg along ikut.dgn berat hati along nk meninggalkan shira keseorangan di rumah,utk 2 hari pulak tu nnti.shira x kisah,lg pun shira bole byk rehatkan diri sorang2,tenang2,lg pun sabtu ahad kn shira cuti...along akn berangkat ke johor pd hari jumaat belah pg,dan akn blik kl semula ahad belah ptg pulak.kira ok lah tu x lama mana pun,mjlis kawin family kot...

Mereka beramai2 sibuk memasukan brg2 keperluan di bonet kereta.abah menyuruh along drive kereta abah dan zam akn drive kereta umi,mknanya 2 buah kereta la pergi.along membawa hana dan azal,manakala zam membawa abah dan umi.jam ditgn along menunjukan pukul 8.30 pg,mereka semua akn bergerak lebih kurang pukul 9 pg,selesai semua,berangkatlah mereka menuju ke arah selatan...tinggal la shira sorang2 kt kl,lg pun hari jumaat,shira keje kn,ptg nnti baru blik.hampir pukul 1.30 sampai la mereka sekeluarga di johor baharu,kg umi,kelihatan nek wan tersenyum riang mnyambut ank cucu pulang.meriah sakan rumah nek wan masa ni,sebb ramai dh org2 kg dtg rewang,mak lang mmng nk buat kenduri anknya mazlin dirumah nek wan,senng,kawasan luas lapang,oleh sebb rumah yg mak lang duduki rumah tmn,jd kawasan tu agak sempit,rumah nek wan la jd mangsa,hahaha,nek wan mmng suka,bole semua ank2 menantu cucu blik,umah besar bilik byk,kawasan lapang,mudah...lg pun bakal suami mazlin ni ank org berada.tentu ramai kaum kerabat belah bakal suami mazlin dtg...adik beradik umi semua dh berkumpul sejak dari mlm td,hnya family umi yg baru smpi tgh ari ni.bukan main lg uncle dan isterinya yg di panggil aunty mnyambut sakan,mcm apa ntah..."masuk meh long,angah,hana,azal masuk mkn dulu lpas tu bole rehat2"...mereka berempat mengikut uncle masuk,manakala abah dan umi masih sibuk bersembang dgn org2 kg yg dtg merewang tu.

Sedang mereka berempat mnjamu selera yg di temani oleh uncle dan sepupu2 lain,dtg pulak si norri."hye long,pe kabar,lama x jmpa hampir 10 thn kn kita x jumpa,bila raya along x pernah blik jb,mak teh asyik ckp along x dpt cuti,kje hotel mmng pyah cuti ye long"..."ermm baik2 sihat je norri"..."makin hensem along,apa rahsia tu"...along x mnjawab melainkan hnya tersenyum."angah pun pe kurang makin smart pulak norri tgk"..."biasa2 je norri"...mmng along x byk nk beramah mesra dgn sepupu yg perempuan,klu dgn sepupu lelaki no hal,gemble,huha huha...nasib baik ni majlis kawin,yg sepupu perempuan byk mnghabiskan masa duk dlm bilik pengantin atau duk depan pelamin.norri pun x de la nmpk gaya mcm terhegeh2 sgt kt along tu,cuma umi je yg sengaja nk cuba dekat2 kn norri dgn along.zam hnya melihat dri jauh segala kelakuan umi terhadap norri dan along,hingga berbulu mata zam melihat gelagat uminya.tp nmpk gayanya norri cuba2 nk bz kn diri,mcm nk lari2 dri umi.bgs juga norri ni kn...abah mmng x campur hal,yg abah tahu,hnya bersembang dgn mak mertua dia dan abg2 kakak2 ipar dia,tu saja.hana bz dgn sepupu sebaya dia,azal juga begitu,masing2 ada geng kn...family ramai gitulah....meriah sakan...lg pun masa ni mazlin tgh berinai,apa lg di kelilingi lah masing2 mnyibuk nk pkai imai jugak,dan nasa ni jugak,si umi berbisik di tepi telinga norri,"insyaallah norri,klu x de rintangan,nnti bila norri dan along kawin,kita buat kt rumah nek wan jugak ye,mudah"..."isshhh mak teh ni,ntah along tu suka ke x dgn norri ni"..."eh mestilah suka,norri kn gadis yg baik,cantik dan berpelajaran tinggi"..."biasa2 je mak teh,apalah sgt,ntah2 along dh ada gf lg cantik,pndai,baik dari norri ni"..."ishhh x de lah norri,mak teh tau la along masih single lg sama gak dgn bang ngah,masing2 nk kje dulu kumpul duit"..."insyaallah la mak teh,klu ada jodoh x kemana kn"...jawapan norri tu hanya nk close kn mulut umi je. mjlis nikah mazlin akan brlangsung pd pg sabtu pukul 9.30 pg di masjid,dan mjlis persandingan pula akn brlngsung pd pukul 1 tgh ari di teratak nek wan.

Shira menonton tv sambil mkn KFC yg dibeli lpas bekerja td sebelum blik ke rumah.mls nk msk,sorang kn,mkn fast food jd la,jnji knyang.klu rasa ngantuk...tido je,senng..tp mata shira terkedip2 x bole nk tido,sesekali terlintas juga di fikirannya,mengapa umi masih lg nk menyembunyikan perkahwinannya dgn along dekat family johor?..adakah umi ada plan something?..dh 7 thn pun,sampai bila nk sorok2 gini?...mcm pelik je...x pernah di buat org...klu umi masih x bole terima lg,knapa x ckp terang2 depan muka ni...ya Allah selamatknlah perkahwinan ku ini...tiba2 hati shira amat takut,klu2 umi akn bersuara mnyuruh mereka bercerai...nmpk gaya begitulah...hati shira mulai resah gelisah sehingga dtgnya peluh2 kecil di dahi dan di lehernya.puas sudah shira cuba utk mngambil hati umi,selama mana perkahwinannya.sebenarnya shira dh byk kali pergi berurut ke sana ke sini dgn di temani oleh rakan2 sekerjanya,tetapi masih juga tidak berhasil.mengapa payah sgt nk mengandung,nk kata mandul,tidak...sebab awl2 dulu kn dh mngandung,umi yg bawak kt klinik tu suruh gugurkan.apa masaalah lg ni...pening nk memikirkan hal ni...andai kata mengandung,dan dh ank,at least umi dh ada cucu,dtg lah syg nya nnti di kemudian hari,ni nmpk gayanya mcm tidak je...fikir punya fikir hingga terlelap shira dgn sendirinya.

Awal pg semua dh bgn,bg pihak2 kaum lelaki menunaikan fardu subuh secara berjemaah,pihak perempuan ada yg solat sendirian saja dan ada yg x boleh solat disebbkn lampu merah mnyala2.selepas mereka bersarapan beramai2,mereka semua bersiap2 berpakaian kemas kerana mahu ke masjid utk upacara nikah mazlin.mazlin sedang di siapkan oleh mak andam di bilik pengantinnya.sungguh cantik mazlin pd hari ini,ye lah,seri pengantin kn...norri yg akn mnjadi pengapit mazlin nnti...dan umi pulak ckp kt mak lang...klu bole biarlah along jd pengapit menantu mak lang..mak lang pun terus bersetuju...kebetulan along mmng memakai baju melayu tp tidak bersampin,sanggup umi mintak pinjam sampin kt pak uda adik pd umi,lalu di beri pd along utk memakainya.teruk jugak perangai mak mertua hang ni shira oiiii.along memakai baju melayu warna biru gelap,kena lah juga dgn sampin pak uda yg di pinjam umi."norri...bole tukar bju kurung warna lain x?,warna biru gelap,sebb mak lang suruh along jd pengapit suami mazlin ni"..."haaaa bole bole mak teh,tunggu jap ye norri gi tukar jap"...nasib la umah si mak bpak norri tu hnya di belakang umah nek wan je,bole la lari blik tukar bju."mak teh cantik x?,nasib norri ada baju mini kurung dan colour biru gelap ni,klu x...x dpt la mak teh"..."tu la di katakan ada jodoh nnti kmu berdua"..."ishhh mak teh ni,ckp x agak2"...

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience