BaB 2

True Story Completed 20002

Sampai sahaja di tmn perumahan kawasan ampang,kelihatan umi di muka pintu rumah sedang menikmati secawan teh o panas sambil tersenyum melihat kami berdua memasuki perkarangan pintu pagar."amboi...cantiknya bakal menantu umi ni",tersentak hati shira mendengarnya,sambil memberi salam,"masuk nak jemput masuk",umi dh siap msk dh,meh kita duduk minum dulu",jemput umi.perbualan di mulakan oleh umi menanyakan pelbagai soalan,tentang family shira,adik beradik,hal sekolah dan mcm2 lg.kelihatan ada abah dan 2 org lg adik2 zam iaitu hana dan azal,tidak pula kelihatan abg sulung zam iaitu shah.

Shira di jemput mkn tengah hari bersama keluarga zam yg sedang dihidang oleh hana sendirian."umi x kisah dgn sape abg ngah nk berkwn,memandangkan kamu berdua masih lg belajar,belajar dulu,kenal2 lg lbih mndalam,dah hbis belajar nnti,klu ada jodoh,umi dan abah dtg masuk meminang ye",abah,hana dan azal hanya menganggukkan2 kepala tnda setuju apa yg umi katakan.sekali lagi hati shira tersentak dan berbunga2,selesai mkn shira membantu mengemas apa yg patut,sambil sembang2 kosong dgn umi dan hana.umi memotong puding dan hana membancuh air sirap utk mkn minum santai2 buat pencuci mulut,sambil bersembang2 lg,umi seolah2 mcm x bg shira pulang awl.jam di dinding menunjukkan hampir pukul 4 petang,shira meminta diri utk pulang,di hati shira bimbang,takut mama dan babah sampai di rumah dulu dari shira."aunty shira nk minta diri dulu ye,hari pun dh ptg,dan terima byk2 aunty jemput shira mkn tgh ari sama2 family","ye sama2 shira,next time dtg lg ye,x pyah la panggil aunty2,panggil umi je,kan nk jd menantu umi nnti",tersenyum simpul malu shira di buatnya."baiklah umi shira minta diri dulu ye,assalammualaikum",sambil bersalaman dgn umi,abah,hana dan azil.

Zam dh standby duduk atas motor menunggu shira naik aje,sedang zam menyarungkan helmet ke kepala shira,terlihat shah membuka pintu pagar,"hye along,kenalkan ni awek bang ngah namanya shira"sempat lg tu zam nk kenalkn shira pd along dia,"hye shira", sapa along sambil senyum dan melambai tgn pd shira.shira hanya membalas senyuman dan melambai tgn juga pd along.zam pun meneruskan perjalanan dan meninggalkan perkarangan rumahnya.semasa dlm perjalanan sempat lg zam menggatal dgn shira,zam menyuruh shira memeluk zam kuat2,shira pun mengikut kemahuan zam tu,siap zam main break2 lg motor tu,mmng kn dasar gatal dh dtg.Akhirnya...motor yg di tunggang zam dan shira masuk di kawasan perumahan shira,lega hati shira dh nk sampai umah.sempat lg tu bila shira dh turun dari motor,zam dan shira bersalaman sambil zam mencium tgn shira dgn senyuman gatal."baik2 bawak motor tu zam",pesan shira."baik....my love",jwb zam.zam berlalu pergi.

Alhamdulillah,mama dan babah x sampai lg,huh lega aku,shira berkata dlm hati.cepat2 shira masuk umah dan pergi mandi terus,panas kan.....mkn x la kn...dh kenyang...maklum la...mkn best dgn bakal mertua td.setelah shira siap2 kan diri,shira pun melepak depan tv di ruang tamu bersama shamel,shamel adalah adik shira yg paling sporting,always cover sister punya hal,begitu juga sebaliknya,they all cover for each others.Eh x lama shira melepak dgn shamel,mama dan babah pun balik dri kje.macam biasa la rutin mama dan babah shira bila mereka balik dri kje,rehat kjap,hilangkan penat,then mandi solat dan bersedia utk mkn mlm.Mlm ni shira sekejap je menonton tv bersama family,oleh kerana penat hal siang td,jmpa mertua erkkk,hahaha,nk verangan lebih yg betulnya dlm bilik sorang2."kakak solat isyak dulu bru tido",pesan babah,shira hanya menganguk sambil senyum dan berlalu pergi.pe lg,apabila masuk je dlm bilik,shira menghempaskan dirinya di ats katil empuknya,sambil mengeletik suka sakan bila terkenangkan peristiwa siang td,apa yg terjadi di rumah zam dan bersama zam di ats motor.verangan punya verangan...mata shira terlelap.penat pun ye kan.

Ahad today...alahhhh mama dan babah cuti.X bole nk telefon zam ckp lama2,bole ckp,tp sekejap je la.klu mama babah kje,mesti 2 jam ye berckp....ntah pe yg gedik sgt menyembang....smpi lma2 gitu,merepek kerepek kn.....mcm biasa la hati shira x keruan,rindu terhadap zam,seharian x dgr suara,mcm lipas kepanasan,tp shira pndai mngawal emosi pabila brdepan dgn mama babah,masuk bilik baru jd gile balik.pantang bunyi deringan telefon,bergegas nk jwb."assalammualaikum hello...kedengaran suara zam,"waalaikumsalam zam,shira rindu la","shira syg...,zam pun rindu,sebb tu call jugak ni",dpt dgr suara dh terubat rindu kn syg",kata zam.shira hanya mengiakan saja.hampir setengah jam berckp,baru masing2 meletakan telefon dan shira kembali masuk kedlm biliknya.dalam bilik apa lg...sambung verangan la,gatal gediks sgt.Yg paling shira x menyangka,baik sungguh zam,bila dh berjmpa sekali,utk kali kedua terus bawak jumpa umi abah dan adik beradik dia,dan,semua family zam amat baik belaka,peramah terutama umi dan hana.

Hari berganti hari,masa berganti masa,dan.....tiba lah keputusan peperiksaan SRP zam keluar,tahniah keputusan zam tidak menghampakan,tp tidak juga cemerlang,boleh la....ala ala cart,hahaha.zam juga ada buat permohonan utk memasuki asrama vokasional.zam memohon vokasional kawasan kl,bole jugak dekat dgn shira,bole jumpa selalu,tp apa kan daya,zam dapat pula vokasional di Bentong Pahang.soooo terpaksa lah berjauhan dgn kekasih hati buat sementara waktu.Alahhhh berapa thn je pun zam kt sana,hanya utk 2 thn saja.bila cuti bole balik jmpakn....shira pula lg setahun hbis la.thn last utk shira menamatkan SPM,so...x reti2 lebihkan study di thn akhir nnti....Tap tup tap sekolah awl thn sudah bermula,shira yg kini telah pun menaiki ke tingkatan 5.ingat thn akhir bg shira SPM.thn penentuan di mana arah tuju buat shira nnti.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience