BaB 1

True Story Completed 20048

CENTRAL MARKET
Tahun 1990,berbaju kurung moden warna kuning,bertumit tinggi,handbag bersandang,bukan main lagi dengan rambut GQ belah tengah paras bahu,amboi siap ber make up nipis,wow...lawa la konon.Keluar masuk keluar masuk sambil melihat jam di tangan,akukah yang terlewat?otak fikiran masih teringat,janji pukul 2 petang luar Central Market berhadapan dengan Institute Kasturi,dia memakai Tshirt berwarna kuning dan berseluar sleck GQ warna coklat.Alah zaman2 ni memang trending dengan GQ,rambut seluar semua GQ lahhh.Hampeh kena kencing la ni,x dtg,huh,benci dh hati aku ni,dh la panas kt luar ni,tu yg kejap keluar masuk tu,aik tetiba ternampak sorang mamat ni duk usha2 dari atas motor depan institute kasturi tu.Tp warna baju dia lain,purple...dia kata kuning,dlm hati,x mungkin,maybe dia saja pandang kot.Agak lama la jugak dia pandang2,ahh lantak kn aje,masih menunggu,jam hampir pukul 3 petang,dh la tekak haus,bayang dia x nampak2 lagi.Akhirnya......,"hye Shira..saya ni Zam".dah lama rupanya dia perhatikan gerak geri aku."oh awk ke Zam?knapa x tegur saya dari td?"dah la jnji baju warna lain,dtg baju lain pulak?."baju saya tu umi basuh,x sempat kering,katanya.dia pun mengajak pergi minum2 makan2,nk sembang pnjang katanya.

Tersenyum2 malu konon,"nk minum kt mana ni?,jom kita duk tepi tangga tu,bole tgk gelagat manusia sikit",.Setelah order di ambil oleh salah seorang pekerja di situ,taaraa.....bermulalah cerita mereka berdua."Saya Zam ank ke 2 dari 4 beradik,saya Shira ank sulung dari 2 beradik,actually Zam muda setahun dari Shira.Zam mempunyai seorang abang yg sebaya dgn Shira,serta dua lg adik Zam sorang perempuan dan sorang lelaki.Abah Zam berkerja di salah sebuah bank di jalan Ampang manakala umi Zam berkerja di sebuah kilang electronik di Petaling jaya.Shira mempunyai seorang saja adik lelaki,babah Shira pula berkerja sebagai enginering TNB di Seri Delima Jln Ipoh dan mama nya berkerja sebagai Jururawat di HBKL.Hampir 2 jam juga bersembang kenal2 diri,family,hal2 sekolah masing2,padahal dh tau hal2 tu semua semasa berhubung dlm telefon,hnya ingin imbas kembali apabila bersua antara muka ke muka.Zam bersekolah di Daerah Ampang Selangor,Shira pula bersekolah di Daerah Jln Ipoh KL.Jam hampir pukul 5.30 petang,masing2 meminta utk mengundur diri pulang ke rumah.Yelah ni utk pertama kali bersua muka,sebelum ni hanya bercakap di talian telefon saja.

Puncanya,salah seorang rakan baik Shira yg bernama Intan yg berikan nombor telefon rumah Zam pada Shira.Pada mulanya Intan sengaja menyuruh Shira kacau abang si Zam tu,sebab Intan geram dgn abang Zam yg playboy tu,yg menyebabkan rakan Intan yg bernama Suhaila di permainkan oleh abang si Zam.Maklum lah...Shira ni di kategori kan di sekolah awek CANTIK.Sebelum ni Intan bersekolah di Taman Keramat,dan telah berpindah sekolah,di Sekolah Jln ipoh,di situlah Intan berkawan dgn Shira kerana sekelas.So tinggal lah rakan Intan yg bernama Suhaila di Sekolah lama Intan.Dari situ lah si Intan ni nk balas kan DENDAM utk rakan nya Suhaila tu.So Shira la yg memainkan peranan tersebut.....

Utk pertama kali Shira menelefon ke rumah tersebut,Shira ingin bercakap dgn Shah,iaitu abang kpd Zam,tetapi hampa,sebb Shah tiada di rumah ketika itu,dan panggilan tersebut di sambut oleh Zam adik Shah,jd nya si Zam dh potong jln secara x sengaja ingin berkenalan dgn si pemanggil dlm talian,dgn x sengaja,terberkenalan lah si Shira dgn Zam.

Sejak berkenalan dgn Zam dlm telefon tempoh hari,hari2 selepas blik dari sekolah,x sabar2 nk blik cepat,sebb nk bersembang bercintan cintun vonyet dlm telefon,very the vongok's,sampi bil telefon rumah Shira melambung tinggi,sehingga kena marah dgn babah Shira.Biasanya bil telefon rumah bulan2 hanya RM30 sahaja,ni kali smpi cecah RM70,very gile punya cinta yg x nmpk muka segala,aiyooooo....zaman ni mana nk adanya,internet tenet ni,phone tgn apa lg kn...hnya telefon rumah je lahhhhh.Hari2 call ye,kecuali ahad sebb mama babah Shira cuti,seharian x dpt berckp dgn Zam,mcm org gile meroyan,sehingga x sabar nk tunggu esok harinya,iaitu Isnin,mak aiiii penangan suara dlm telefon,mati lahhhh nak.....belum jmpa bersua muka lg tu,mkn bulan juga la asyik menyembang dlm talian telefon.Sehinggalah si Zam nk ambil peperiksaan besar iaitu SRP.

Selepas peperiksaan SRP selesai,hampir seminggu juga la,Shira mcm org gile x terurus diri,kepala dan hati ingat ke Zam saja,allah padahal x pernah tgk muka pun,kot2 muka cam hapa ntah la kan...hahaha,eh eh,begitu juga sebaliknya tau,si Zam pun teramat2 rindu kt Shira,Zam la yg ckp pd Shira apabila dia org dlm talian.Tak lama pun,lg beberapa bulan cuti sekolah hujung tahun pun dh nk bermula dh,so mereka berdua pun nk set la temujanji utk berjumpa.

Keluar saja dari pintu Central Market,terus Shira menaiki tangga bas mini yg tersedia menunggu penumpang,di situ memang stand terakhir utk bas2 mini warna pink menunggu para penumpang."baik2 Shira,insyaallah kita akan berjumpa lg nnti","awk juga take care ye Zam",tq for belanja td",sambil melambai2 tgn apabila bas mini pink ingin bergerak pergi.Di dlm bas,mulalah Shira terfikir adakah,ia dan Zam akn berkekalan berkwn?setelah berjumpa td,hati Shira terhenti seketika utk menyukai Zam,sebb...takut pihak Zam akan berubah hati pd Shira,iye lah mana lah tau kn,kot2 Shira bukan pilihan hati Zam,kerana Zam seorang lelaki yg bole juga dikatakan hensem,tinggi dan berkulit putih,ala2 chiness look,kau.....haaa...Alah,biar lah,klu ada...ada lahhh,klu x de,x pe lah,cuba di tepis juga hati Shira pd Zam buat masa ni,tp terlintas juga di kotak fikiran Shira,dan mulai terasa rindu pd Zam,mungkin kerana selalu bersembang kosong dlm telefon kot.Fikir punya memikir,sampai juga Shira di tmn perumahannya.Loceng bas mini pink di tekan,bas pun berhenti di destinasi Shira.

Malam ini,macam biasa Shira akan menonton tv bersama keluarganya di ruang tamu selepas solat isyak dan mkn mlm.Tetiba telefon berdering2 minta di angkat,berlari adik lelaki Shira yg bernama Shamel menyambutnya."hello,assalammualaikum,nk ckp dgn sape?,ooooo ada,tunggu jap ye",kakak!!!!!!ada org nk ckp,die ckp kwn kakak...,bergegas Shira mencapai gagang telefon,lalu......"hello....,"hye Shira,awk sampai kul bpe td kt umah?,"hye Zam,kul 6.30 petang td smpi umah,jwb Shira."syukur awk selamat,saya risau aje,..."Shira,saya nk bawak awk nnti jmpa umi,hujung minggu ni,bole?,saya dh bg tau umi,yg saya keluar jmpa awk td,so umi nk jmpa awk",terus berderau hati Shira mndengar apa yg di kata kn oleh Zam ni."Insyaallah Zam,bole,hari apa,pukul bape?,..."sabtu pukul 11 pagi saya ambil awk,bg alamat awk,.Shira menarik nafas lega,sebb babah dan mama kerja pd hari sabtu.Setelah beri alamat pd Zam,mereka berbual kosong dan x lama masing2 meletak telefon.Hati Shira tetiba berbunga2 kembali setelah dpt panggilan dari Zam."adakah dia suka kn aku?,smpi nk bawak jumpa umi dia lg.

SABTU tiba...
"kakak,hari ni msk gulai ikan masak lemak cili api dgn nenas ni dan sambal udang ni tau,blik keje nnti,mama dgn babah bole mkn,kakak mkn dgn adik la dulu nnti".Aaaaahhhhh sudahhhhh,dh la nk pergi umah Zam,jam di dinding menunjukkan pukul 7 pg."ok mama,kakak msk tu semua nnti".Selepas saja mama dan babah keluar pergi kerja,Shira terus keluarkan bahan2 yg nk di msk tu,tepat pukul 10 pg,semua masakan telah siap tersedia.cuma x di hidangkan saja ats meja mkn.Shira terus mencapai tuala mandi dan terus kebilik air,selesai mandi,Shira bersiap dgn memakai seluar jeans dan baju Tshirt garlfield berwarna biru gelap,bermakeup nipis saja.10.50 pg,Zam dh pun sampai depan pintu pagar,kebetulan Shamel ada tgh berborak dgn geng2 dia."assalammualaikum,Shira ada?,"abg ni sape?,"oooo abg ni kwn kakak,nama abg,abg Zam,".Shamel masuk ke dlm umah utk memanggil Shira,"kakak nk pegi mana ni dgn abg tu"?,"adik jgn bg tau babah dgn mama ye,kakak nk keluar dgn abg tu,nnti kakak blik la,lg pun kakak dh msk,lapar nnti,adik mkn la dulu ye","ermmm ye la ye la,jaga diri,cepat blik tau","bye dik kakak pegi dulu ye".Keluar saja Shira,tersenyum simpul Zam memandangnya,sambil menyapa hai hai,dan terus Zam menyarungkan helmet di kepala Shira,dan terus berlalu pergi.

Inilah kali pertama Shira menaiki sebuah motor dgn seorang lelaki,seram pun ada,bukan apa...takut jatuh je...mengaummmm motor RG Sport warna hitam gold tu.ambil masa dlm 40 minit juga lah nk smpi ke rumah Zam tu,ye lah dari Tmn Sri Delima Jln Kuching ke Tmn Sri Watan Ampang.

Share this novel

Nor
2023-01-29 13:45:44 

bolh jdi kn sbgai pngajarn


NovelPlus Premium

The best ads free experience