BaB 7

True Story Completed 20040

Shira dh mulai pandai utk ponteng ke sekolah,dari rumah mcm biasa seperti hendak ke sekolah,tetapi melencong ke rumah along.tau2 je la apabila berada di rumah along,perkara terkutuk itu juga di buatnya.begitulah selama sebulan,sehingga pihak sekolah telah menghantar surat pd babah shira.mengapakah shira lama tidak hadir ke sekolah,adakah shira sakit?.surat telah pun berada di tgn mama shira.terkejut mama dan babah shira hadirnya surat tersebut."shira...mcm mana belajar,ok ke?,soal mama terhadapnya.dengan bangga,shira mnjawab..."alhamdulillah ok je ma"...sementara itu di tgn babah ada sebatang rotan buluh,dgn x semena2,babah terus melibas rotan itu di belakang badan shira dgn kuat.shira menjerit kesakitan sambil menangis."penipu!!,mana kakak pergi?,dh sebulan x pergi sekolah?...,x guna punya ank,menghabiskan duit mak bpak,kakak tau x...dh nk SPM ni kn",kemana kakak pergi,jwb!!!jwb",soal babah."apa kakak dh buat pd mama dan babah ni...,kami percayakan kakak selama ni,kami turutkan saja apa yg kakak nk buat,bila ajak blik kg,x nk,mcm2 bg alasan nk study,pergi rumah kwn nk study group konon,tp!!!! kakak bohong mama bohong babah",mama bersuara."now tell me,mana rumah kwn kakak yg selalu kakak buat study group tu,esok bawa babah dan mama pergi sana,i dont care anymore,...i want to know"...kata babah.mati shira kali ni,x de alasan dh nk selindung.Dh x terkata shira dibuatnya,hnya menangis tersedu2.

Babah dtg ke sekolah utk menemui guru kelas shira,dan ingin tahu juga siapa kwn shira yg selalu shira buat study group tu.guru kelas shira mengatakan,shira x pernah buat study group dgn rakan2nya,oleh kerana guru shira telah pun brtanyakan dan menyiasat hal tersebut pd rakan2 semasa dlm kelas sebelum guru shira menulis surat pd pihak keluarga shira.dan rakan2 sekelas shira juga ada mengadu hal pd guru kelas tu,yg shira pun sekarang ni kurang nk berckp dan berkwn dgn mereka,dan shira suka mnyendiri dan selepas habis kelas tergesa2 nk pulang.seperti nk mengejar sesuatu."tu saya x pastilah tuan,klu2 shira ada buat study group dgn rakan yg bukan sekelas dgnnya",kata guru kelas.terkejut babah shira mndgrkan hal tersebut."kt rumah,dia mcm biasa je cikgu,lngsung x de perubahan kemurungan ke apa ke,berckp,bergelak ketawa bersama kami sekeluarga",macam pelik pulak kenapa dia jd begini",...apa2 pun terima kasih byk2 cikgu kerana menghantar surat pd saya mengenai hal ini",sekarang ni biar saya saja yg menyiasat perkara ini,apa yg berlaku pd diri dia sebenarnya",...begitulah ungkapan babah shira terhadap guru kelas.

Sayangnya,shira seorang yg bijak dlm pelajaran,oleh kerana lelaki dia mnjadi lalai tentang pelajarannya.dlm sukan sekolah pun shira selalu mndapat byk pingat.nk kata tersalah pilih kwn,x juga...yg pergi ikut ckp intan tu buat apa,suruh menyamar2 diri,konon nk kenakan org,last2 diri sendiri yg terjerat.hambekkk kau!!!.jgn sesekali nk mnyalahkan org lain pulak.diri sendiri yg bodoh.menggigil di hati shira masa sekarang ni,sebb mama dan babah sedang menunggu shira bersiap,utk di bawa ke rumah kwn yg konon buat study group itu.mana shira nk bawa mereka,rumah mana...nk x nk shira terpaksa juga la bawa ke rumah along,oleh kerana konon umi dan abah bole back up,sebb mereka pernah berjumpa,lg pun along pun nk ambil SPM jugak.so di situ je la bawa mama dan babah,hati kecil shira berkata.

Tepat jam 9 mlm,tiba di depan pintu pagar rumah along.salam di beri oleh babah shira dan salam juga di balas oleh abah along.terpinga2 abah dan umi membuka pintu,siapakah gerangan org yg mmberi salam pd mlm2 begini.setelah di jemput masuk,menerpa shira kpd umi..."ehh shira ke?,ada apa dtg ni?,ni ibu bapa shira ke?,soal umi."umi maaf shira dtg mlm2 ni,kenalkan ni mama dan babah shira",...umi menjemput masuk.abah dan umi masih lg kehairanan..."maaf encik,saya samad panggil mad aje,nk tumpang brtnya ni,betul ke shira selalu ke sini dan study bersama2 ank encik"?..."saya zaidin,panggil din aje,setahu saya,shira mmng ada dtg kesini,tp lama dh,sebelum ank saya yg bernama zam tu masuk asrama,dh ni kenapa pulak"?..."tp nape pulak shira kata selalu dth sini buat study group?,dgn sape pulak?"..."x tahu pulak saya en.mad,maklumlah kami suami isteri ni berkerja waktu siang,x de umah,x tau la pulak klu shira ni ada kesini belajar,tp ank saya x pulak bgtahu saya atau uminya"..."aah x de pulak along bgtahu yg shira dtg sini belajar dan bila tu?"..."hari2 katanya"...kata babah"panggil saya mah aje",umi memotong."hah???hari2",kejap ye en.din",along!!!!!!!",jeritan umi bergema memanggil along,along berlari2 anak menuruni tangga rumahnya."ni ank saya yg sulung,shah namanya,...umi nk tnya ni,kmu kenal ni sape?"umi menunjuk ke arah shira."shira umi,along kenal",along mnjwb."betul kmu selalu bersama shira belajar dlm umh ni?"..."ye betul umi,along selalu study dgn shira kt sini,sebb kami kn nk ambil SPM nnti,tu yg study sama2"..."knapa along x bgtahu abah atau umi yg shira selalu dtg sini utk belajar bersama?,dan bila masanya kmu berdua rapat smpi mcm ni?,dan bape org kmu belajar dlm rumh ni?setahu umi shira kn berkwn dgn adik kmu bang ngah"?.bertubi2 umi menanyakan soalan itu pd along.perlukah aku berterus terang pd semua yg ada mlm ini,bisik hati along.

Along menarik nafas panjang dan menghembuskan nafasnya."first maafkan along umi...abah...,pd mulanya along x berniat nk sorok,tp keadaan x mengizinkan utk along berterus terang,x de sape pun dtg study kt sini,hanya kami berdua sahaja,kami rapat selepas bang ngah masuk asrama,kebetulan juga kami sama2 nk exam SPM,sebb kami berdua je yg study dlm umh ni,jd along takut nk bgthu umi dan abah akan marah,sebb along suka shira dtg sini,tu je"...jwb along."maaf along,pakcik nk tnya ni,hari2 shira kesini,sehingga shira ponteng sekolah selama sebulan ni?",apa yg kmu berdua dh buat?,smpi memonteng sekolah?,x kn study x sudah2"..terkejut umi dan abah,tersentak mndgr kata2 yg terkeluar dri mulut en.din kpd along,sehingga abah menepuk dahi dan umi mengurut dadanya."Allahuakbar!!!,apa betul pakcik ni ckp long?"soal abah.umi pulak dh mula mengalirkn air mata sehingga membasahi pipinya."betul bah...,mmng shira ponteng sekolah selama sebulan dan shira dtg sini",jwb along dgn ringkas.tetiba....pang!!!!!tgn abah terus naik bg pelempang ke muka along,berkali2 abah melempang muka along sehingga kelihatan mulai hendak membengkak.maklumlah org tua,lebih mkn asam garam dulu,sampai sebulan x pergi sekolah memonteng,boleh pulak duduk berdua dlm umah,konon study....x kn study sepanjang masa,dh tentu ada buat perkara yg bukan2 selain study,sekali pndang...org tua boleh agak,apa yg dh terjadi di antara budak2 berdua ni,tu sebabnya abah along tu terus naik tgn tanpa teragak2.

"Cuba ckp apa yg kmu brdua buat selain study"?,soal umi pulak..."ada apa2 dh berlaku ke"?,soal mama pulak.hanya anggukkan dari shira sahaja,sudah mencukupi utk kesemua yg ada di situ mengetahui apa yg dh berlaku."Allahhuakbar,subhanallah"....kesemua ibu bapa masing2 mengurut dada.hanya kedengaran suara tangisan dari umi dan mama.sekali lg,tgn abah hinggap ke muka along berkali2,sehingga babah bgn utk menyabarkan hati abah yg sedang terlalu panas."kmu berdua masih mentah ,dan masih belajar lg,x harus perkara begini berlaku lg,apa nk jd ni along!!shira!!,apa yg ada dlm otak kmu berdua masa tu,mcm dh x ada pegangan agama",kata abah pd mereka berdua."saya dh mula suka shira ni utk jd menantu saya,tp bukn sekarang saya nk jodohkan ank2 kita,saya ada ckp,lepas hbis belajar nnti,tp...bukn dgn along,dgn abg ngah,sebb yg berkwn dgn shira,ank saya yg tgh tu,dia yg bawak shira kesini kenalkan dgn saya sebelum ni,x sangka ni pulak yg jd,dgn along".....umi berkata kpd mama."tp mngapa shira buat mcm ni pd kami semua,mcm mana dgn bang ngah nnti,apa umi nk ckp dgn dia,smpi hati shira mempermainkan perasaan bang ngah dan kami sekeluarga".hingga x terkata apa2 oleh shira hanya tunduk membisu,begitu juga dgn along,senyap seribu bahasa.dh terang2 bersalah gitulah jdnya.abah dan babah pulak bertukar2 nombor telefon,klu lah terjadi apa2 senang utk mereka berhubung.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience