BaB 19

True Story Completed 20042

Buat jugak mah kenduri persandingan kakak ye sal?dh 8 thn nikah baru nk buat disebelah sana,pe ke hal pulak?udah basi,ermmmm babah mengeluh pd mama."itulah yg agak pelik saya ni bang"...tergelak kecil mama dibuatnya.nak x nak,kena la jugak pergi,nk tgk jugak,meriah sgt ke buatnya tu...kakak pun mcm x berapa nk hepy je tgk dri gayanya masa mnghantar kad kawin ni...cuti penggal sekolah dh nk pun bermula.masa yg telah ditunggu dan dinanti2kn oleh umi juga telah tiba.shah dan shira masing2 hanya mengambil cuti selama 3 hari sahaja,mereka x nk mngambil cuti lama2,sebb bg mereka terasa hnya seperti mmbuang masa saja.dirumah umi semakin dibanjiri oleh kedatangan keluarga dari johor baharu.pelamin sudah siap dipsg dlm rumah,khemah sebanyak 4 buah telah tegak berdiri di luar rumah umi,umi,hana dan azal merasa gembira tersgt2,"wah tahniah makteh,kawin jugak along dgn pilihan hatinya"...norri bersuara pd umi."ye terima kasih norri,awk tu bila lg nk langsung"?..."insyaallah makteh hujung thn ni nnti klu x de aral melintang"..."ermmm yelah,mudah2an brjln lncar la semua nnti norri"..."org mana menantu makteh ni"?..."org kl jugak,dekat senng"...norri hanya tersenyum sahaja.hanya paklong dan maklong saja mempertikaikan tentang majlis pernikahan along."bila nikah nya dibuat mah oi"?...knape masa nikah along kmu x mnjemput kmi semua dtg"?,x best la kmi semua x dpt tgk along akad nikah"?..."Allah banglong,minggu lepas dh buat akad nikah dirumah sebelah perempuan,nikah pun wat kecik2 je,belah perempuan la yg meriah,nk panggil,family kita,jauh,nk turun naik turun naik payah pulak"...jwb umi pd paklong..."ooooo x pe la klu begitu,jnji selamat dh la mah"...lega dihati umi,rasa mcm nk pitam umi mnjawab dgn abg sulungnya itu,nasib x kantoi...

Shira,mama,babah dan shamel berada dihotel flamingo,mereka sekeluarga brmlm disitu dan akn bersiap dri situ sebelum bertandang kerumah umi esok harinya.umi yg telah menempah bilik hotel tersebut,khas utk family shira brmlm disitu,sebb dekat sikit nk dtg nnti,dan terus diandam oleh mak andam di situ juga."walau apa2 pun kakak kne kuat,dari awl2 dulu dh trbuat silap,ni lah akibatnya"..."iye kakak tahu maa salah kakak,klu dari dulu kakak x buat yg bukn2,mesti x kn jd begini"..."nasi dh bubur pun,cumanya kakak kena teruskan kehadapan"...terasa lemah tubuh badan shira rasa nk pitam,hampir tersungkur dibuatnya."tidolah kakak,esok nk kne bersiap2 lg,ermmmm ntahlah"...mama seperti x tau nk berkata apa.

Mak andam menekan loceng diluar pintu bilik hotel yg diduduki shira sefamily,"eh dh sampi,mari masuk,buatlah pe yg patut ye"..."tq kak pengantin dh siap mndi?,meh la klu dh siap,kita make up cantik2 dulu"...cantik sungguh mak andam yg memake up kn shira ni,dia seorang lelaki lembut yg sudah seperti wanita,berkebaya pendek,berbadan langsing,berkulit putih.dengan cermat mak andam memake up kn shira,lebih kurang 2 jam juga bru selesai.x di sangka2,selepas shira di tatariaskn oleh mak andam,wajahnya kelihatan cantik sekali,timbul seri2 pengantin diwajahnya.x lama selepas shira bersiap2,dtg pula abg ngah dan norri utk dibawa kerumah umi,tujuan norri mngikut abg ngah sebb norri disuruh oleh umi utk mnjadi pengapit shira.alangkah terperanjat norri melihat shira."hah ni ke wife along?cantik nye,comel nye"..."kak long,ni norri salah seorang ank buah umi dri johor ank kpd uncle"...."ooo hye norri"..."hye kak long"dh bersiap semua,mereka pun keluar menuju ke kereta dan terus bergerak menuju ke destinasi.

Tak terduga shira,ramai jugak org yg hadir di majlis persandingannya.seturunnya shira dari kereta,semua tetamu yg hadir,memandang kearahnya.persatuan kompang juga sudah bersedia utk dipalu.norri yg bersebelahan shira juga sudah bersedia utk berarak.kompang pun telah berbunyi dgn meriahnya,bermulalah perrarakkan kedua mempelai yg dh basi..."eh cantiknya menantu kau mah,lawanya"...tersipu2 umi trsenyum,tahu pulak dia suka bila ramai yg berkata begitu.mmng pun ramai family di johor memuji2 kecantikkan shira.along juga terpesona dgn kecantikkan isterinya itu,terteleng2 along mmandang isterinya,seperti tidak percaya itu shira.lain sgt,berubah wajahnya pd ari itu.selepas bersanding,merenjis2 dipilis,bergambar2 sakan bersama2 family,pulanglah tetamu2 yg hadir td,baru lah umi mula mmperkenalkan shira pd semua family dari johor.kenal lah shira dgn semua family belah sana.dlm duka di hati shira ada juga timbul rasa gembira.

Malam itu semua family bersantai2 dan berborak2 pnjang sesama sendiri.uncle mula bersuara,hujung tahun ni nnti,norri akn bertunang dan selepas sebulan ikat tali pertunangan,nk kenduri kawin pulak,semua bersuara,oooo bgs2 moga pnjng jodoh,moga cepat2 kawin,semua tergelak2 kegembiraan.umi juga dh x kisah pun,jnji dia terasa dh trlepas satu dosa yg selama ini di simpan.besok hari,semua family johor dh nk berangkat pulang ke johor.lpas2 ni shira pun bebas,dh bole ikut kemana saja suaminya pergi,maksudnya,bila dorang nk blik johor,ada kenduri kendara,hari raya dan majlis apa2 lah yg family johor nk buat.bole la sama2 meraikan,x de lg la nk sorok2.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience