ITS04-Lamaran si duda

Family Completed 29847

Sudah 5 bulan Hanif berhubungan dengan Fariza, kesungguhan Hanif telah menambat hati keperawanan Fariza dalam diam, Hanif seorang lelaki yang sangat bertanggungjawab tapi Fariza tidak mahu meneruskan hubungan mereka ke peringkat seterusnya. Sebaliknya bagi Hanif yang tetap mahukan Fariza untuk menjadi permaisuri hati , hatinya sudah tertawan. Anaknya, Alanaperlukan perhatian dsri wanita bergelar ibu dan pilihan Hanif cuma Fariza, walaupun berulang kali Fariza menolak, Hanif tetap mahukan gadis itu.
Malam ini Hanif nekad untuk melamar Fariza.
"What do you want Hanif?" soal Fariza melalui telefon.

"be my wife please," rayu Hanif
"it's not going to happen Hanif" tolak Fariza.
"but why?" soal Hanif.
"I can't leave Malaysia," kata Fariza.
"Tell me that you don't like me," paksa Hanif.
"Tel me that you don't love Alana," sambung Hanif.. "Yes, I love Alana, she is lovely, but I don't want to marry you," balas Fariza.

"Tell me why do you not want to marry me" Tanya Hanif.
"I don't know how to tell you, but I am not a good person" Fariza.
"You are so perfect in my eyes, let's us try this first. Tell me Why you are not married yet?" soal Hanif.
"I did not meet the one for me yet, - Fariza.
" I am the only one for you, "kata Hanif.
" How can you be so confident, "selar Fariza.
" there are more than 10 million people in Kuala Lumpur. But why must you meet Alana it's been fated by God, and you must accept the fate lies for us. "hujah Hanif.
" I don't think I can, my dad just passed away so I need to manage this nursery on behalf of my father, maybe later" kata Fariza. Hanif tetap akan menunggu gadisnya.
Setahun berlalu, Hanif mahu melamar Fariza.
"Sayang... Its been a year, can I come to your house to propose?." tanya Hanif.
"No Hanif, My mom is diagnosed with a stage 3 breast cancer. I can't leave her alone," kata Fariza.
"honey, we can take her with us here" pujuk Hanif.
"No, she don't speak English. She will never agree" balas Fariza.
"Sayang Alana and I need you urgently," kata Hanif.

Selepas 2 tahun Hanif mencuba nasib lagi.
"Fariza, my aunt keep asking me when can she send the proposal to you," kata Hanif.
"I never promised to marry you, don't do this to me, I think this is the time for us to say goodbye" duga Fariza.
"no sayang, I don't want to break up" rayu Hanif.
"it's over Hanif,
" no please. OK I promised that I will wait for you no matter how long it will take"pijuk Hanif.

Fariza masih belum yakin dengan dirinya, adakah cinta jarak jauh ini Cinta yang sebenar benarnya. Pasangan yang hidup sebumbung boleh di tipu inikan pula pasangan jarak jauh. Haziq mengambil keputusan untuk berbincang dengan kakak kepada ayahnya,
"Hanif pasti ada sebab call mak long, dah lama Hanif mendiam kan diri sejak berkahwin dengan Alina dulu" soal Puan Fauziah.
"Forget about that slut, mak long, I need your help, I meet this wonderful lady and I know she is the one for me but she did not want to accept my proposal," luah Hanif.
"Kalau dia, melayu dan orang Islam pasti dia nak Hanif ikut adat, meminang adat melayu bukan macam dlm filem Hollywood sana," will you marry me? " Hanif bagi nombor telefon dia pada mak long, pandai lah mak long uruskan." ujar puan Fauziah.
"Owh..., I don't know about that, Alina is accept my proposal just like that too," kata Hanif.
"Where is she from?" soal Fauziah.
"kelantan" balas Hanif.
"orang kelantan, patutlah tak layan proposal macam yang Hanif buat tu. Yakin nak orang kelantan ni?, Mas kahwin mereka tu tinggi sikit" tanyaFauziah.
"Yes, maklong, I want her.
Puan Fauziah menghubungi Fariza sendiri
" makcik, saya tak yakin dengan hubungan jarak jauh, kawan saya tinggal serumah pun bercerai sbb kawan suami dia goda dia. Saya bukan nak meragui Hanif tapi saya takut saya tak tahNgodaan nanti" jujur Fariza.
*mak long yakin pilihan Hanif, kenapa perlu berjauhan kalau Fariza dan Hanif boleh tinggal bersama? " soal Fauziah.
" mak Iza disahkan breast cancer stage 4. Iza tak nak tinggal mak seorang disini, dan mak pasti tak nk ikut Iza ke singapura sana, "balas Fariza.
" Iza, mak long ada di sini untuk teman mak Iza tu, "pujuk Fauziah.
" maaf mak long, kalau Hanif boleh bukti kan kesetiaan dia untuk 2 tahun lagi, Iza akan terima.

maaf sebab lama berehat, ok InshaAllah bukan Dec Che da bakal dapat Phone baru dan masalah settle, Shout out to new follower Fathiyah, thank you for being part of Che da's Squad Team

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience