ITS02- Perjumpaan dengan duda hot.

Family Completed 29849

Fariza  kini menguruskan taska yang di buka oleh ayahnya. Dia seorang yang sangat dedikasi dengan tugasnya. Demi untuk memastikan pelajarnya pandai dan suka membaca, Fariza bercadang untuk membeli beberapa buah buku cerita santai kanak kanak untuk di tempat kan di mini library di dalam taska miliknya . Dia telah pergi ke sebuah kedai buku tersohor. Sewaktu memilih buku buku yang sesuai, Fariza terlihat kelibat seorang bayi sedang merangkak. Fikiran Fariza kemudian melayang kepada sebuah filem Hollywood bertajuk, baby's day out di mana seorang bayi  melepaskan diri daripada penculiknya dan merangkak disekeliling  kota tanpa pengawasan orang dewasa... Naluri keibuan Fariza bertindak pantas, dia mencapai bayi itu.
"hey... Awak Yang comel... Mana mama awak"Fariza bertanya.
" hikhikhikhik"gelak si bayi..
"eh gelak pula dia. Papa baby pun takde ke?" Soal Fariza.
Kali ini baby  cuma diam tetapi riak wajah bayi itu seperti mahu menangis. Fariza segera ke kaunter pembayaran.. " Cik.. Saya jumpa baby ni tengah merangkak di bahagian buku kanak kanak," jelas Fariza.

" ok, cik boleh tolong pegang baby tu sementara saya buat pengumuman  bayi hilang.
" Minta perhatian, salah seorang pengunjung kedai ini telah menjumpai seorang bayi perempuan memakai baju snow White dalam lingkungan  umur 1 tahun. Sesiapa ada kehilangan bayi Sila ke kaunter pembayaran dengan segera" umum si kerani.

Seorang lelaki tinggi yang segak mendekat.
"Alana... There you are, where have you been?" soal Hanif.

"Saya jumpa anak encik merangkak di area buku kanak kanak," Fariza menjawab bagi pihak baby Alana.

Fariza menyerahkan baby Alana kepada Hanif tetapi Hanif menolak.

"I am sorry, but as you can see, My hands is full. Can you please help me to hold her, I am going to keep all this in my car. You may come along if you want," pinta Hanif.

Fariza melihat tangan kanan Hanif memegang bakul bayi yang mengandungi barang barang bayi seperti set menyusu, lampin pakai buang dan beberapa set baju bayi. Manakala tangan kiri memegang beberapa jenis paper bag.

" I will come with you,but actually I am running late right now," ujar Fariza.

"I will pay you for your kindness," balas Hanif.
"Please lead me the way, You don't have to pay me, but I need to go back home now," kata Fariza.
"Let me send you home"tawar Hanif.

Selepas menyimpan barang di dalam kereta, Hanif membuka pintu penumpang sebelah pemandu lalu mempersilakan Fariza untuk masuk. Hanif mengambil Alana dari dukungan Fariza dan menyerahkan anaknya kembali kepada Fariza.." but why ?"
"" I will send you home but you need to hold Alana for me, "ujar Hanif.

" After you send me home, who will hold the baby? "soal Fariza.
"okay... let's go yo your house then I will asked permission from your parents to let you accompany me home then I will send you back, "cadang Hanif.

" why does it sounded troublesome for you, "luah Fariza.
" so I can have more time to spend with you, "kata Hanif.

" sekejap " Fariza mengambil telefon Pintar nya dan menghubungi ibunya.
" Mama, Iza nk teman kawan hantar anak dia balik dulu then dia hantar Iza balik ya, "kata Fariza kepada Ibunya.

" my name is Hanif, I am from Ipoh perak but currently I am working as a Flight Engineer in Singapore."Hanif memperkenalkan diri.
" my name is Fariza and you may just call me iza. I am the owner of a nursery child care. By the way, do you not speaking malay?"soal Fariza.

" I can understand a bit but I can't speak In malay because I am working in Singapore and I am not speaking malay at work, "balas Hanif.

" Ya Allah perasannya kau, kata asal perak, tapi langsung tak cakap melayu, nak menipu ke" monologue Fariza tetapi terdengar jelas kepada Hanif.

I think I had told you that I can understand malay but I just can't speak it back, I am not a liar, "rajuk Hanif.
" koghe nyiur lah mu nih.. Kenapa datang sini berdua dengan anak, kenapa tak bawa isteri"kutuk Fariza.

"Alana's mother had run away with another man after giving birth to Alana. I had been taking care of Alana alone since her age 7 days" cerita Hanif. Fariza masih belum yakin dengan cerita Hanif. Hanif nampak wajah Fariza yang masih tidak yakin.
"I am here to look for a babysitter for Alana. I am going to be gone for a business trip in oversea, I need a person to take care of Alana while I am away." ujar Hanif.

"I can help you," kata Fariza.
"My auntie already got me one, I am here to take her back to Singapore," sambung Hanif.
"but you can help me by being my girlfriend,"
"I don't do long distance relationship it will never make it," tolak Fariza.
"I will help you to open a nursery in Singapore," pujuk Hanif.
"You have a baby sitter with you now"
"but I already promise, to Alana to give her a mommy. She is very comfortable with you," ujar Hanif.
"is this a marriage proposal?, sorry but I can't accept. *balas Fariza.

Mereka tiba di hotel penginapan sementara Hanif, makcik Hanif dan babysitter Hanif bernama Ayla sudah pun tiba. Hanif menyerahkan Alana pada Ayla dan sempat berpesan bahawa dia akan pulang lewat.

" now let's send you home. "
" Your babysitter will be staying with you and she is pretty enough to be your baby's mommy"
"but I love you not her, I am fall in your charm when we meet the first time today, I can see your motherly love towards Alana," balas Hanif.
"you better marry Ayla before you take her away from her family".
"never, I am her boss and she is my worker, I don't love her but I love you" tegas Hanif.
Mereka berdua tiba di rumah Fariza dalam pukul 9. 30.
"jemput masuk dulu Hanif, kita mkn mlm bersama" Ajak puan Faridah, ibu Fariza.
Tanpa perasaan malu Hanif duduk mkn mlm bersama Mereka, dia mahu mengambil hati ibu dan bapa Fariza setelah tidak berjaya menambat hati Fariza.
"Mama, dia buke gewe iza, iza terjumpa anak dia Dale kedai buku jah tadi" luah Fariza untuk. Mengelakkan kekecohan.
"oloh ada anak dah, mama akan ada cucu segera la ni" kegembiraan Puan Faridah terserlah.
"yes, my baby will be your granddaughter. This is her photo".
"so pretty, but sorry, your auntie don't speak English" tegur papa Fariza, encik Ahmed.
"so you can be our translator," kata Hanif.

Enjoy reading for now, nest chapter tomorrow.

Share this novel

Fukumen Hime
2022-04-18 12:56:01 

perbaiki lagi bahasa Inggeris awak, miss author


NovelPlus Premium

The best ads free experience