BAB 34

Romance Completed 337843

SENYUMAN terukir di bibir Sara. Beg miliknya dikembalikan semula oleh Ian. Dia memeriksa barangan peribadi di dalamnya. Masih sama seperti tempoh hari. Tiada apa-apa yang hilang.

“Don’t worry. I tak curi apa-apa pun,” ujar Ian sambil menyisip minuman di tangannya ketika mereka duduk di ruang makan menjamu selera.

Setelah dipujuk-rayu berkali-kali oleh Sara, barulah Ian bersetuju memulangkan semula beg tersebut. Itu pun selepas dia sengaja kenakan syarat meminta Sara mencium pipinya. Bukan sekali. Tapi, lima kali! Mengada-ngada betul. Mentang-mentanglah dah berbaik dengan si cinta hati.

“Thanks pulangkan semula barang saya,” ucap Sara dengan ceria.

“Tapi, you kena janji jangan lari lagi ye.” Ian menitip pesanan itu. Dia bimbang jika Sara menghilangkan diri sekali lagi.

“Hurm kalau saya lari pun, awak tentu dapat cari saya semula kan?” Sara menyindir dalam sengihan.

“Janganlah, sayang. I dah tak larat nak kejar you. Semput nafas I. Silap-silap I boleh mati tersungkur kat tanah.”

Sara tertawa. Kelakar dengan kata-kata Ian.

“Saya pun dah tak larat nak lari. Penatlah. Saya akan ada di sini je bersama awak.” Sara berjanji.

Ian tersenyum. Percaya yang Sara tidak akan meninggalkannya lagi. Pandangan Ian kemudian tertancap pada sesuatu yang sedang dipegang Sara.

“Itu botol apa?” soal Ian saat melihat Sara memegang satu botol kecil.

Serba salah Sara ingin menjawab. “Erm ini ubat saya.”

Kening Ian terjungkit. “Ubat? You sakit apa?”

Sara memandang ke wajah Ian seketika. Kemudian digaru pelipis. Dia belum bersedia untuk berkongsi hal sebenar kepada Ian. Tidak ingin merosakkan suasana bahagia mereka. Nantilah dia ceritakan.

“Ubat untuk period pain.” Jawapan itu diberikan.

“Ohh…” Ian mengangguk dan tidak bertanya lanjut lagi.

Sedang Sara mengemas barangan miliknya ke dalam beg semula, tiba-tiba sekeping foto kecil terjatuh di meja. Ian mengambil lalu dibelek foto itu.

“Gambar siapa ni?”

“Gambar my parents. Arwah mama dan ayah.”

“Cantik arwah mama you. Sekarang I dah tahu dari mana datangnya kecantikan you.” Ian memuji.

Sara tersenyum. Memang wajahnya sering dikatakan amat mirip dengan wajah arwah mama. Namun, seketika kemudian senyuman di bibir Sara mengendur dan bertukar muram.

“Mama meninggal dunia 8 tahun lalu. Ovarian cancer.”

Ian terkedu. Dia tahu yang Sara adalah anak yatim. Tapi, baru kini diketahui sebab sebenar mengapa arwah mama Sara meninggal.

“Ayah pula… saya tak tahu dia ada di mana. Masih hidup atau sebaliknya. Saya tak pernah kenal siapa ayah. Dia tinggalkan saya dan mama sejak saya belum dilahirkan. Tapi, sebelum meninggal dunia mama titipkan pesan agar saya mencari ayah. Kalau dah meninggal sekali pun, sekurang-kurangnya saya tahu di mana kubur ayah.”

Perasaan simpati Ian terhadap Sara kian bertambah. Namun, dia tahu Sara seorang perempuan yang kuat dan tabah.

“Apa nama penuh ayah you? Mungkin I boleh tolong cari.”

“Mama cakap nama ayah Remy Adam. Tapi, waktu lahir nama saya dibintikan dengan nama ‘Abdullah’. Sebab tak ada sebarang dokumen mengenai ayah.”

Ian mengangguk-angguk sambil terus membelek foto di tangannya. Wajah lelaki muda dalam foto itu seperti pernah dilihat. Tapi, tak ingat pula bila dan di mana. Mungkin salah seorang klien atau kenalan yang pernah ditemui.

“Nanti I minta Leon tolong siasat. Mungkin ayah you salah seorang my business partner.”

Sara lantas menggeleng. “Ayah saya orang biasa je. Mustahil dia salah seorang business partner awak. Apa pun, thanks awak sebab nak tolong carikan ayah saya.”

“Sama-sama. I akan buat apa saja untuk tengok you happy.”

Sara menyimpan gambar kedua ibu bapanya di dalam beg. Kemudian, pandangan Sara kembali semula ke arah Ian. Sesuatu yang bermain di benaknya disoal.

“Erm boleh saya tanya sesuatu?”

“Tentang apa?”

“Betul ke awak sebenarnya cuma anak angkat Datuk Ismail? Maaf, saya dapat tahu maklumat tu semasa siasat tentang dokumen sulit dalam syarikat awak dulu.”

Ian menyepi seketika sebelum mengangguk mengiyakan pertanyaan Sara.

“Yes. I anak angkat Datuk Ismail. Actually, he’s my uncle. My parents meninggal dunia dalam kemalangan di Vancouver. Masa tu umur I baru 6 bulan. I terselamat sebab duduk dalam ‘carseat’. Then, Uncle Ismail dan Aunty Lydia ambil I sebagai anak angkat. Kebetulan diorang tak ada anak. I anggap both of them are my parents. I panggil diorang papa dan mama.”

Ian berhenti seketika sambil menghela nafas sebelum menyambung cerita.

“Papa dan mama kemudian bercerai masa I masih di sekolah rendah. Papa berkahwin lain dengan mommy Nurain yang you pernah jumpa dulu. Mama pula bawa diri ke oversea. Belum kahwin sampai sekarang. She just having fun and enjoy her life. Dia akan contact I bila duit dalam akaun dia dah susut. Dia anggap I ni macam ‘personal bank’ dia.” Ian tertawa kecil sambil menggeleng kepala. Tawa yang dibuat-buat sebenarnya untuk menutup kedukaan.

Sara menatap ke wajah Ian. Barulah dia tahu serba sedikit mengenai perjalanan hidup Ian Khalif. Tidaklah sehebat dan gah seperti yang Sara bayangkan selama ini. Ian membesar dalam suasana yang kekurangan kasih-sayang dan perhatian. Mungkin itu yang mempengaruhi kehidupan sosialnya hari ini.

“I’m sorry for your loss of your loving parents,” ucap Sara sambil memaut jemari Ian. Ingin menenangkan perasaan lelaki itu.

“It’s okay. I dah tak kisah dengan apa yang I lalui selama ni. Sekarang I ada you. Hanya you yang selalu buatkan hidup I gembira dan bahagia. I bersyukur you hadir dalam hidup I,” ucap Ian sambil mengelus pipi mulus Sara.

“Insya-Allah selagi saya masih bernafas, saya akan selalu buat awak gembira dan bahagia,” balas Sara dalam senyuman.

Fikiran Ian kemudian teringat akan sesuatu yang dia mahu tunjukkan kepada Sara.

“Jom ikut I kejap.”

“Ke mana?”

Ian tidak menjawab. Sebaliknya memaut jemari Sara agar menuruti langkahnya. Dalam riak yang tertanya-tanya Sara mengekori ke mana Ian mahu membawanya pergi.

KELUAR dari rumah banglo itu, Ian dan Sara menuju ke halaman belakang yang dihiasi pohon-pohon hijau merimbun. Ian membawa Sara menuruni laluan berbukit sebelum melalui satu lorong kecil seakan denai.

Sebentar kemudian mereka tiba di sebuah kawasan yang mempunyai pemandangan menakjubkan. Terbentang di hadapan mereka adalah sebuah tasik semulajadi yang airnya cukup jernih sehingga dapat dilihat rupa di dasar tasik tersebut.

Sara menekup mulut mempamerkan perasaan kagum. Tidak menyangka di ruang belakang rumah banglo Ian terdapat tasik indah seperti ini.

“Wow! Nice view. Saya tak tahu ada tasik yang cantik ni di belakang rumah awak. Dari atas tadi tak nampak pun.”

“Cantik kan? I beli rumah ni sebab location tempat ni. Dari tempat kita berdiri ni boleh tengok sunset waktu petang.”

“Really?”

Sara memerhati sekitar tempat itu. Sungguh mendamaikan sementelah lokasi tempat itu jauh dari kesibukan ibu kota. Dan Sara masih ingat kegemaran Ian yang suka melihat matahari terbenam.

“Opacarophile. That’s you.”

Ian mengangguk seraya tersenyum. Dia juga masih ingat akan gelaran yang diberikan oleh Sara.

“Yes. First time I dengar gelaran tu daripada you.”

“Saya pernah terbaca dari sudut psikologi seseorang yang bergelar ‘opacarophile’ mempunyai personaliti yang friendly dan menyenangkan semua orang. Hurm no wonder ramai perempuan sukakan awak. Awak sejenis yang ‘terlebih’ mesra kan.” Sara sengaja menyindir.

Ian tersentak sebelum tawanya meletus.

“You perli I ye? I gigit telinga you baru tau!”

Ian berpura-pura mahu ‘mengunyah’ telinga Sara. Namun, Sara dengan pantas mengelak dalam tawa.

“Saya gurau je lah. Tak boleh gurau pergi Kuala Kurau!”

“What?!” Mata Ian bulat memandang ke mimik muka ‘selamba’ Sara. Dia tergelak sekali lagi.

Lalu dengan pantas dipaut pinggang Sara. Menarik tubuh perempuan kesayangannya itu ke dalam pelukan dan didakap dengan erat.

Permulaan Sara ingin melepaskan diri. Namun, kemudian membiarkan sahaja dirinya berada dalam dakapan encik suami. Mereka kemudian sama-sama menghalakan pandangan ke tasik jernih di hadapan mereka.

“Sara…”

“Hurm?”

“Kalau I jadi miskin, you masih sudi hidup bersama I?”

“Kenapa awak tanya macam tu?”

“Actually, I sekarang ‘jobless’. I disingkirkan dari jawatan CEO Almatraz Holdings. Semua aset dan keistimewaan yang I peroleh selama ni ditarik balik selagi siasatan terhadap kes kebocoran maklumat sulit dalam syarikat belum selesai. Kemungkinan rumah ni juga akan dilelong tak lama lagi.” Ian mengeluh perlahan.

Sara memerhati ke raut muram Ian dengan perasaan yang amat bersalah. Semua yang berlaku turut berpunca daripada dirinya. Dia yang bertanggungjawab ‘mencuri’ maklumat sulit dari syarikat Ian sebelum diserahkan kepada Umar dan Jesrina. Satu tindakan bodoh yang amat disesali.

“Saya minta maaf awak. Semua yang terjadi adalah salah saya…” ucap Sara penuh kesal.

Sebaliknya Ian menggeleng sambil mencapai jemari Sara.

“Don’t worry okay. Bukan salah you seratus-peratus. You cuma terpaksa waktu tu. I faham. Kalau I boleh kemukakan bukti yang I tak bersalah, then I boleh dapat semula semua aset dan jawatan CEO tu.”

Sara senyap seketika sambil berfikir sesuatu. Dia lantas menuturkan satu cadangan kepada Ian.

“Saya boleh tolong awak untuk dapatkan bukti yang awak tak bersalah. Kita perangkap Umar dan Jesrina supaya diorang tertangkap. And then awak akan dapat semula jawatan CEO dalam syarikat tu.”

Ian memicing pandangan ke arah Sara.

“Apa you nak buat?”

“Kita hantar seseorang untuk ‘menyelinap’ masuk ke company Umar dan dapatkan bukti yang awak tak bersalah. Bukti tu boleh bersihkan nama awak semula,” ujar Sara dengan yakin.

Sebaliknya Ian menggeleng tidak bersetuju. Kalau boleh dia tidak mahu terlibat apa-apa lagi dengan ‘si bangsat’ Umar dan Jesrina. Dia bimbang kedua manusia itu akan melakukan perkara jahat terhadap Sara.

“Janganlah. I lebih risaukan keselamatan you. Tentang macam mana nak bersihkan semula nama I tu nanti I fikirkan sendiri. Apa yang penting sekarang you selamat.” Ian memberi pendapat.

“Awak, selagi diorang berdua tak dapat balasan setimpal saya takkan duduk diam. Saya akan balas balik perbuatan jahat Umar dan Jes. I don’t care. Kalau awak tak nak tolong saya, saya akan bertindak sendiri.”

Mimik muka Sara waktu ini sudah bertukar berapi mengandungi amarah yang meluap-luap. Takut pula Ian melihat.

“Okey-okey.” Ian mengalah. “Tapi, kita tak boleh ambil tindakan yang melanggar undang-undang. Silap-silap kita pula yang tertangkap nanti.”

“Kita buatlah sesuatu tanpa melanggar undang-undang. Saya kan dah ada pengalaman buat ‘kerja-kerja’ macam ni. Saya tahu macam mana nak ‘tundukkan’ semula si Umar dan Jes!” ujar Sara bersungguh-sungguh.

Ian masih ragu-ragu. Tapi, dalam masa yang sama dia tetap perlukan bukti bahawa dia tidak bersalah dan diperangkap oleh Umar serta Jesrina.

“You yakin rancangan ni akan berjaya?”

“I’m 100% confident rancangan ni akan berjaya.”

“Okey, I akan ikut rancangan you. Tapi, dengan satu syarat.”

“Syarat? Awak ni banyak sangat syaratlah. Hurm apa syaratnya?”

“Syaratnya you kena cium I dulu.”

Sara mencebir bibir. Ingatkan syarat apalah tadi. Mengada-ngada. Lalu nak tak nak Sara mengucup ke pipi kanan Ian.

“Sini pulak.” Ian menghalakan pipi kiri pula ke arah Sara.

“Alah, dah cium sekali cukuplah tu.”

“Tak cukup. I nak lagi. Cepat. Tak baik tau hampakan permintaan suami.” Pinta Ian dalam sengihan.

“Yalah-yalah.” Sara menurut permintaan Ian. Dikucup pula ke pipi kiri Ian.

Dan belum sempat Sara mengelak, Ian terlebih dahulu menyatukan bibir mereka. Membuatkan Sara terkaku dalam tatapan pandangan mereka yang saling bertautan.

“I love you, my cinta hati,” ucap Ian istimewa buat si cinta hatinya.

“I love you too.”

Sara membalas ucapan itu bersama rasa cinta yang kian mekar. Dia akui kini bahagia melalui setiap detik bersama Ian. Terasa ingin dihentikan waktu agar momen ini tidak akan pergi dan kekal selama-lamanya buat mereka.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience