BAB 35

Romance Completed 337843

RING! RING! RING!

Interkom di atas meja kerja berdering kencang buat kali ketiga. Umar mendengus nafasnya kasar. Berang kerana diganggu saat dia sedang enak memadu asmara bersama sang kekasih hati. Atau lebih tepat lagi salah seorang wanita dalam koleksi simpanannya. Jesrina.

“Yes?!!” Umar menjawab dalam nada tinggi selepas menekan butang interkom.

Dalam masa yang sama Jesrina masih meliuk-lentok dengan aksi menggeletis dalam pelukan di lengan kirinya.

“Tuan Umar… err ada beberapa orang nak berjumpa tuan sekarang.” Setiausahanya yang berada di luar bilik kerja memaklumkan.

Umar mengetap bibir. Waktu begini ada pula yang sibuk nak berjumpa. Hish!

“Siapa yang nak jumpa tu? Ada appointment ke tak?!”

“Err tak ada, tuan. Tapi, mereka…” Tergagap-gagap si setiausaha mahu menyebut.

“Siapa?!” Suara amarah Umar bergema di seluruh ruang tersebut.

“SPRM, tuan.”

“What?!!”

“Mereka mempunyai waran untuk geledah bilik tuan sekarang.”

Saat itu riak muka Umar bertukar tona. Terkejut serta melopong. Begitu juga Jesrina. Jelas di pendengaran mereka berdua dengan apa yang disampaikan melalui talian interkom tadi.

“Buat apa SPRM datang sini??” Jesrina menyoal dengan mimik muka yang sudah memucat. Hilang terus ‘liuk-lentoknya’ seketika tadi.

Umar tidak menjawab soalan tersebut. Dia sendiri terperanjat macam nak melompat sebaik mendengar perkataan SPRM.

Lantas tangan Umar laju mencapai skirt pendek yang terdampar di lantai lalu dilemparkan ke arah Jesrina. Memberi isyarat meminta gadis itu segera merapikan diri.

Sementara Jesrina membetulkan pakaian dan mekapnya dengan sepantas kilat, Umar pula kelam-kabut mengemas ruang meja kerja yang berselerakan serta menyorok beberapa dokumen sulit di tempat yang sukar dicari.

“You berlakon macam biasa. Buat macam kita tengah ada discussion hal kerja.” Umar memberi arahan kepada Jesrina.

Sambil mengangguk faham, Jesrina mencapai beberapa fail kerja. Bersedia untuk menjayakan ‘lakonan’ bersama kekasihnya.

Setelah memastikan situasi ‘selamat’, Umar membuka pintu bilik kerjanya. Di hadapan pintu kelihatan beberapa orang lelaki dalam seragam sebuah agensi penguatkuasaan. Salah seorang daripada mereka mempamerkan kad kuasa sebelum memperkenalkan diri.

Permulaannya Umar cuba menghalang para penguatkuasa itu menggeledah ruang kerjanya. Namun, dia terpaksa akur apabila terdapat bukti bahawa dia melakukan kesalahan seperti yang dinyatakan.

“Laporan dibuat oleh pihak Lembaga Tatatertib syarikat. Kami hanya menjalankan tugas. Minta Encik Umar dan Cik Jesrina ikut kami ke ibu pejabat bagi membantu siasatan.”

Umar dan Jesrina saling berpandangan. Tergambar perasaan berang dan marah di wajah masing-masing. Tertanya-tanya siapakah yang berani membocorkan segala maklumat sulit kegiatan rahsia mereka selama ini kepada pihak berkuasa?

******

“SEORANG Pengarah Urusan sebuah syarikat ditahan oleh SPRM atas tuduhan melakukan kesalahan rasuah berjumlah RM2.5 juta bagi mendapatkan hak bidaan ke atas sebuah projek pembinaan di Cyberjaya. Tertuduh Umar Danial Kamarul dan teman wanitanya Jesrina Lim telah ditahan reman bagi membantu siasatan serta tidak dibenarkan diikat-jamin…”

=========

Ian memandang ke skrin TV yang sedang menyiarkan warta berita. Senyuman lebar terbentuk di bibirnya. Riak ceria dan gembira turut tergambar di wajah.

“Yes! We did it!!” Ian bersorak meraikan kemenangan.

Serentak itu dia melayangkan ‘high five’ ke tangan Sara yang duduk bersebelahan di sofa. Mereka sama-sama menyaksikan saluran berita yang tersiar.

Hampir dua minggu mereka bertungkus-lumus mengatur rencana untuk menjatuhkan kedua musuh, akhirnya rancangan tersebut berjaya. Semuanya atas strategi yang telah dirancang oleh Sara dengan menghantar seorang ‘spy’ untuk menyelinap masuk ke dalam syarikat Umar.

Segala bahan bukti dibawa keluar secara sembunyi dengan cermat dan berhati-hati sebelum diberikan kepada pihak berkuasa. Dan bukti yang sama turut dikemukakan kepada pihak Almatraz Holdings bagi menyatakan bahawa Ian Khalif tidak bersalah.

“Terima kasih atas pertolongan you, sayang. Tanpa you I tak mungkin dapat jatuhkan dua orang manusia tak guna tu,” ujar Ian dengan perasaan yang cukup berpuas hati.

“Sama-sama. Kan saya dah cakap, rancangan tu pasti akan berjaya. Sekarang mereka berdua dah ditangkap. Mereka akan terima balasan setimpal,” balas Sara turut sama berasa lega dengan perkhabaran tersebut.

“I bertuah sangat dapat isteri macam you. I love you!” ucap Ian lalu mengucup ke pipi Sara. Menzahirkan rasa gembira yang belum habis.

Sara tersenyum senang. Dia lakukan semua itu demi membantu membersihkan kembali nama Ian yang dahulu tercemar akibat perbuatannya sendiri.

“Tapi, awak kena hati-hati. Saya percaya si Umar akan hire peguam paling hebat di Malaysia untuk ‘counter’ semula kes dia. Orang berduit macam dia sanggup buat apa saja.” Sara memberi amaran.

“Don’t worry. Bukan dia seorang yang banyak duit di Malaysia ni. Kita ‘fight’ habis-habisan sampai dia meringkuk dalam penjara sebab kes rasuah dia tu!” Ian mempamerkan mimik muka yang terkandung amarah. Dia tidak akan sesekali kalah kepada musuhnya.

“Insya-Allah yang jahat selalu kalah kan. But, please be careful ye. Saya tak nak apa-apa yang buruk terjadi pada awak.”

Mendengar pesanan Sara membuatkan Ian tersenyum semula.

“You sayang I?”

“Mestilah sayang.”

“You sayang I sebab apa?” Ian sengaja bertanya.

“Sebab awak suami saya.”

“Sebab tu je? Sebab lain tak ada?”

“Sebab lain… emm kejap nak fikir.” Sara memutar bola mata ke atas bersama mimik muka seakan sedang berfikir.

Tidak mahu menanti jawapan Sara, Ian lantas menarik tubuh Sara ke dalam pelukan eratnya. Realitinya Ian tidak memerlukan jawapan tersebut kerana dia tahu yang Sara juga mencintai dirinya. Seperti mana dia mencintai Sara dengan ikhlas tanpa sebarang sebab. Dia hanya cintakan Sara apa adanya.

“Awak, lemaslah saya. Awak peluk kuat sangat. Aaa tolong. Help!” Sara pura-pura meronta ingin melepaskan diri.

Sebaliknya Ian tidak peduli. Didakap tubuh perempuan kesayangannya lebih erat. Biar sama-sama lemas! Haha.

Momen penuh kemesraan mereka berdua bagaimana pun terganggu apabila telefon pintar Ian yang berada di tengah meja kopi berbunyi.

Permulaannya Ian mengabaikan sahaja panggilan tersebut. Malas mahu menjawab. Tidak mahu menghentikan waktu indah bersama insan tercinta.

“Awak, jawablah dulu call tu. Entah-entah ada emergency ke,” ujar Sara.

Lalu Ian akur dan melepaskan pautan tangannya dari tubuh Sara. Telefon pintar dicapai dan panggilan yang diterima dijawab.

“Helo pa…”

Sara sekadar mendengar perbualan Ian bersama si pemanggil tanpa masuk campur. Dia dapat meneka mungkin papa Ian yang membuat panggilan tersebut berdasarkan gelaran yang disebut Ian.

Telahan Sara benar apabila tamat sahaja panggilan tersebut, Ian menoleh ke arahnya bersama senyuman lebar yang terlakar di wajah.

“Papa baru call I. Guess what?”

“What?” Sara bertanya semula.

“Board of Directors bersetuju untuk lantik I sebagai CEO Almatraz Holdings semula. Berkuat-kuasa serta-merta. Official announcement and ceremony akan diadakan pada Annual Dinner Almatraz next week!!” Ian memaklumkan perkara itu dengan penuh teruja.

Sara yang mendengar berita tersebut turut melonjak kegirangan. Dia teramat gembira bagi pihak Ian. Terus dirangkul tubuh sasa Ian untuk meraikan kejayaan tersebut.

“Alhamdulillah. Tahniah awak. You deserve it. I’m so proud of you!”

“Thanks my lovely wife. Tanpa you I takkan berjaya dapat semula semua ni. I love you so much!” balas Ian bersama kucupan ke bibir Sara.

“I love you too, husband!” Sara membalas semula ucapan indah itu.

Ian kemudian menatap ke dalam mata satu-satunya perempuan yang paling dicintai. Dielus perlahan pipi mulus Sara sebelum menuturkan sesuatu. Sesuatu yang dia sudah fikirkan sejak beberapa hari yang lalu.

“Sara…”

“Ya?”

“I akan umumkan tentang perkahwinan kita. I akan umumkan you sebagai isteri I dalam Annual Dinner next week. I nak semua orang tahu you isteri yang I cintai. You yang menjadi penyebab kejayaan I.”

Sara terkedu. Lidahnya kelu untuk membalas kata-kata Ian. Namun, dia menghela nafas lega. Perasaannya menjadi terharu serta teruja dalam satu masa.

Ian Khalif akan mengumumkan perihal perkahwinan mereka berdua kepada semua. Pastilah ini akan menjadi saat terindah dalam hidupnya. Darjatnya sebagai isteri akan diangkat di pandangan umum.

“Terima kasih awak. Saya tak sabar nak tunggu saat itu.”

“Ini salah satu hadiah yang dapat I berikan kepada you dalam perkahwinan kita,” ucap Ian penuh ikhlas sambil mengucup ke tengah dahi Sara.

Manakala Sara merasa cukup bahagia dan syahdu dengan momen ini. Dia memeluk erat pinggang Ian sambil melentokkan kepala ke dada lelaki itu.

“By the way, I ada satu lagi hadiah untuk you. I nak bawa you ke satu tempat istimewa. You nak ikut tak?”

Sara mendongak memandang ke wajah tampan suaminya.

“Hurm ke mana?”

“Ke tempat yang hanya ada kita berdua.” Ian menjawab penuh misteri.

Sementara Sara mengerutkan dahi. Cuba meneka di manakah tempat yang hanya ada mereka berdua itu?

Maaf semua sis lambat update. Terima kasih buat semua pembaca tersayang yang singgah baca.

Share this novel

mynn.nnym
2024-02-16 20:05:02 

❤️❤️ tq updates


NovelPlus Premium

The best ads free experience