BAB 18

Romance Series 247560

PAGI yang sibuk di ibu kota. Kenderaan berpusu-pusu memenuhi di segenap pelusuk jalanraya. Pemandangan biasa pada hari Isnin. ‘Monday blues’ di mana-mana.

Alyka merapikan solekan di wajahnya. Gincu warna lembut dicalit ke bibir. Rambut keperangan yang melepasi paras bahu pula dibiarkan lepas bebas.

Setelah itu Alyka melangkah keluar dari tandas wanita yang terletak di aras Bahagian Pengurusan Utama. Menuju semula ke bilik mesyuarat.

Saat pintu kaca ditolak kelihatan beberapa orang pegawai atasan syarikat sudah berada di situ. Saling berbual tentang berbagai topik sementara menantikan kehadiran pengerusi mesyuarat mereka.

Ketika Alyka baru sahaja mengambil tempat di salah sebuah kerusi, kelihatan orang yang ditunggu-tunggu tiba. Seluruh hadirin bangun untuk menyambut kedatangannya dengan penuh hormat.

“Good morning, Mr Ian.” Kedengaran suara para pegawai bawahan menyapa.

“Morning. Please have a seat.” Ian mempersilakan mereka semua duduk.

Seraya pandangan lelaki tampan itu terarah kepada gadis jelita yang duduk berselang di antara para ahli mesyuarat yang lain. Senyuman lebar terukir di rautnya. Gembira dapat menatap wajah yang selalu dirindui itu.

Alyka yang menyedari dirinya sedang diperhatikan oleh Ian sekadar membalas dengan senyuman biasa. Tidak mahu gelagat mereka disalah erti oleh hadirin yang lain. Dia harus kelihatan profesional semasa waktu bekerja.

Dua minggu berlalu, Alyka sudah dapat membiasakan diri dengan suasana di syarikat ini. Biar pun cuma sebagai seorang ‘perisik’.

Segala maklumat penting yang berjaya diperoleh sepanjang tempoh tersebut sudah Alyka salurkan sedikit demi sedikit kepada teman baiknya. Tak sabar nak tamatkan ‘mission impossible’ yang sedang dijalankan sekarang.

“So, shall we proceed with the main agenda?” Ian memulakan sesi mesyuarat tanpa mahu membuang masa.

Mesyuarat pada pagi ini diadakan secara ‘ad-hoc’ kerana Ian dimaklumkan terdapat satu isu penting yang harus dibincangkan bersama.

“Mr Ian, you have to look at this.” Seorang pegawai atasan menghampiri Ian lalu meletakkan satu lampiran kertas bersaiz A4 di hadapan ketuanya.

“Based on maklumat hasil ‘risikan’ yang kita dapat, our competitor suddenly tukar pricing dalam tender mereka.”

Sebelah kening Ian terjungkit. Lampiran kertas yang diberikan diperhati bersama kerutan di dahi.

“Why?” Pendek pertanyaannya.

“Probably sebab mereka dapat tahu harga yang pihak kita nak ‘compete’ untuk tender tu.”

“Macam mana mereka boleh tahu?!” Suara Ian mula meninggi naik seoktaf membuatkan seluruh isi mesyuarat tersentak.

Termasuk dalam kalangan mereka adalah Alyka sendiri. Namun, dia berpura-pura seperti tidak mengetahui apa-apa.

“Kemungkinan ada ‘spy’ dalam kalangan kita. Kalau kita boleh hantar ‘spy’ untuk siasat di syarikat mereka, then mereka juga mungkin boleh lakukan yang sama.” Pegawai itu membuat andaian.

“A spy? Dalam syarikat kita?!”

Renungan mata Ian yang tajam kala itu memandang satu-persatu ke setiap wajah yang ada di dalam bilik mesyuarat. Perkataan yang baru disebutkan oleh orang bawahannya tadi benar-benar membuatkan ruang hatinya tiba-tiba bertukar panas dan menggelegak.

“Siasat siapa ‘spy’ tu. Kalau betul ada spy dalam syarikat ni, make sure dia takkan senang-senang terlepas!” Ian menutur arahan.

“Don’t worry, sir. Kami akan siasat.” Tutur pegawai berkenaan.

Saat itu riak muka Alyka terus berubah. Kata-kata pegawai berkenaan seakan bakal menjerat dirinya. Adakah dirinya akan disyaki?

‘Tak apa. Bertenang. Tak ada sesiapa akan mengesyaki kau.’ Alyka bersuara di dalam hati. Cuba menenangkan diri sendiri.

Biar pun saat itu perasaan sebenarnya sudah tidak keruan ketika memandang ke wajah Ian. Mimik muka lelaki itu seakan mahu menelan ‘hidup-hidup’ orang yang disyaki sebagai spy seperti yang dikatakan.

Manakala Ian yang duduk di hujung meja mesyuarat mengetuk jemarinya sambil mengetap bibir. Dahinya berkerut seakan sedang memikirkan sesuatu yang rumit. Hal yang baru disebutkan benar-benar membuatkan hatinya gundah. Jika benar, siapakah ‘perisik’ berkenaan?

SELESAI sahaja sesi mesyuarat, Ian mengajak Alyka menurutinya ke aras ‘rooftop’. Aras itu sudah menjadi tempat kebiasaan untuk mereka berdua menghabiskan masa bersama tanpa gangguan orang lain.

“Actually, saya ada banyak kerja nak kena selesaikan,” ucap Alyka cuba mengelak saat tangannya ditarik oleh Ian untuk ikut masuk ke lif VIP.

Dia sebenarnya tidak mahu para kakitangan lain menyedari tentang hubungan rapatnya bersama CEO syarikat itu.

“Kerja tu boleh tunggu. Tapi, I tak boleh tunggu. I miss you,” balas Ian sambil mengelus lembut pipi Alyka.

Alyka berpura-pura mengukir senyuman. “I miss you too.”

“Sebenarnya I ada something nak tunjukkan pada you. Sebab tu I ajak you ke rooftop hari ni.”

“Awak nak tunjukkan apa?”

“Wait and see,” ujar Ian penuh makna bersama senyuman yang tak lekang dari bibir.

Sebaik bunyi berdenting menandakan lif yang dinaiki tiba di aras paling atas bangunan tersebut, Ian memaut jemari Alyka dengan erat lalu menuntun gadis itu agar menuruti langkahnya.

Alyka di belakang menanti penuh sabar bercampur debar. Apakah yang mahu ditunjukkan oleh lelaki ini sebenarnya?

Beberapa meter melangkah, mereka berdua tiba di kawasan dek pendaratan helikopter yang tertera huruf H dalam saiz besar. Terdapat juga sebuah helikopter di ruang itu yang Alyka andaikan adalah helikopter sama dinaiki tempoh hari bersama Ian.

“So, awak nak tunjuk apa kat sini?” Alyka memerhati sekeliling. Tiada apa yang menarik pun.

“Cuba tengok betul-betul apa yang you nampak?” Ian cuba memancing perhatian Alyka.

Sejenak Alyka mengerutkan kening. Cuba untuk menghadam maksud kata-kata Ian yang seperti sedang bermain teka-teki. Lalu digeleng kepalanya perlahan.

“Okey, cuba you tengok tu…” Jari telunjuk Ian mengarah ke helikopter di hadapan mereka.

Alyka memerhati helikopter berkenaan dengan teliti. Mencari-cari jawapan yang dimahukan. Sehinggalah bebola matanya membesar seketika kemudian. Memandang dengan tidak percaya.

Terpamer di sudut pintu helikopter berkenaan adalah satu nama yang amat dikenali. Iaitu namanya sendiri dan disadur dalam tulisan berwarna keemasan.

‘ALYKA’

Rahang Alyka jatuh ke bawah. Tapak tangannya menutup mulut yang sedang ternganga luas.

“It’s yours, Aly,” ucap Ian bersahaja dalam senyuman.

“What?!”

Ian mengangguk. “I hadiahkan helikopter ni istimewa untuk you.”

Alyka terasa nafasnya seakan tersekat dengan kenyataan yang baru Ian sebutkan. Adakah dia sedang bermimpi?

“No, no. Awak bergurau kan?”

Ian lantas tertawa kecil sebelum melangkah lalu berdiri betul-betul di depan tubuh Alyka. Ditatap wajah yang telah membuatkan hatinya terpanah asmara itu dalam-dalam. Lalu dipaut lembut ke dagu si gadis.

“I tak bergurau. Remember I pernah cakap? I will do anything for you. I will give you everything. Dan ini salah satu bukti cinta I pada you, Aly. I love you.”

Oh, Tuhan. Alyka rasa kakinya tidak lagi berpijak di bumi yang nyata. Panahan mata Ian waktu itu seolah membuatkan dia hilang dalam khayalan. Andai saja hubungan yang terjalin bukan berlandaskan penipuan, pasti dia sudah tenggelam dibuai bisikan cinta seorang lelaki bernama Ian Khalif.

“I… I…” Lidah Alyka kelu tidak tahu ingin membalas apa.

“I know that you love me too.” Ayat Ian mendahului sebelum sempat Alyka habis berfikir.

“But, Ian. Helikopter ni… it’s too much.”

“Too much?” Kening Ian terjongket.

“Erm maksud saya kenapa awak beli helikopter ni? Saya tak pandai bawa helikopter. You don’t have to do this, Ian.”

Yup. Kan lebih elok kalau si Ian ni lambakkan sahaja wang jutaan ringgit itu di hadapannya daripada membeli sebuah helikopter. Pastilah dia tahu bagaimana mahu menggunakan wang itu dengan sebaiknya. Dia boleh joli ke seluruh dunia kalau mahu. Haish, lelaki memang tidak pernah memahami keinginan sebenar seorang perempuan.

“Of courselah I yang akan bawa you jalan-jalan guna helikopter ni. I will become your personal pilot. Just tell me ke mana saja you nak pergi I akan bawa. Even to the space or to the moon. I will always be with you, Aly.”

Alyka memaksa bibirnya untuk mengukir senyuman biar pun jelas sekali ianya kelihatan pura-pura. Hadiah sebuah helikopter itu sedikit pun tidak membuatkan dia gembira. Malah, mungkin akan menjerat dirinya lebih jauh ke dalam perangkap lelaki ini.

“Well, thanks so much for this ‘super expensive’ present. I really appreciate it. Thanks again, Ian.”

“You’re welcome, my dear.” Ian membalas seraya dikucup lembut jemari Alyka yang berada dalam genggamannya sedari tadi.

“And… I ada satu lagi hadiah untuk you…”

Alyka mengerutkan kening. “Hadiah lagi?”

Ian mengangguk lantas menyeluk poket seluarnya lalu dikeluarkan sesuatu. Sebuah kotak kecil dalam genggamannya dibuka. Terpamer sebentuk cincin permata yang berkilau indah berada di situ. Seraya Ian berlutut di hadapan Alyka lalu disuakan kotak berisi cincin berkenaan ke arah gadis itu.

“Marry me, Aly.”

Dan sekali lagi mulut Alyka melopong. Ternganga tanpa tahu mahu memberikan reaksi yang bagaimana. Ian Khalif sedang melamar dirinya. Haruskah dia gembira dan teruja saat ini? Oh my God. OH MY GOD!

“A… awak lamar saya?”

Ian mengangguk.

“Sebagai isteri awak?” Alyka meminta kepastian. Masih tidak percaya dengan satu demi satu kejutan yang Ian berikan terhadapnya hari ini.

“Yes. I dah jumpa gadis yang paling sesuai untuk menjadi isteri I. Gadis itu adalah you, Aly.”

Tanpa menanti persetujuan Alyka, Ian dengan spontan menyarungkan cincin permata di tangannya ke jari manis gadis itu. Dan disusuli dengan kucupan hangat bibirnya di jemari itu.

Alyka benar-benar terkesima dengan momen indah ini. Pelupuk matanya seakan berbahang dan menanti waktu untuk mengalirkan air mata. Terharu.

Lutut Alyka terasa lemah, bagai ingin jatuh terjelepok. Ian Khalif sememangnya mempunyai pesona untuk menundukkan hati seorang wanita sepertinya.

Namun, sejenak kemudian fikiran Alyka cepat-cepat berfikir secara waras semula. Dia harus berpegang kukuh pada matlamat sebenar. Seharusnya Ian yang ditundukkan dan bukan dirinya.

Apakah yang akan berlaku andai Ian mengetahui bahawa dia adalah ‘spy’ yang dihantar untuk mengintip segala rahsia sulit dalam syarikat lelaki ini? Adakah semua kisah cinta ‘fairytales’ ini akan berakhir?

PINTU utama unit kondominium ditolak dari luar. Alyka menanggalkan sepatu tumit tinggi lalu disimpan di rak kasut.

Sesaat kemudian keningnya bertaut. Dilihat lampu dari ruang tamu sudah menyala. Dan pandangannya tersentak tika melihat tubuh seseorang sedang berada di sudut sofa panjang yang menghiasi ruangan tersebut.

“Jes.” Alyka menyapa pendek.

“Hai. Baru balik? Dating dengan Mr Ian?” Jesrina dalam bersahaja menyoal.

Lambat-lambat Alyka mengangguk. Jujur dia tidak menjangkakan kehadiran Jesrina pada waktu ini. Pertemuan serta lamaran daripada Ian siang tadi membuatkan ‘mood’nya sedikit merudum. Rasa nak terus berbaring di katil sahaja.

“Sorry aku datang tak bagitahu kau. Malas nak tunggu kat luar, aku terus masuk je tadi.”

“It’s okay. Ini kan rumah kau juga. Kau nak minum apa-apa tak?” Alyka bertanya.

Jesrina menggeleng seraya meletakkan sesuatu di atas meja kopi di hadapannya.

“Takpe, aku dah minum tadi. Actually aku datang ke sini atas satu sebab. Aku cuma nak kau tolong dapatkan maklumat ini dari pejabat Ian Khalif.”

Alyka memerhati dengan dahi yang berkerut ke arah helaian kertas yang baru dihulurkan oleh Jesrina.

“Maksud kau maklumat apa?”

Bibir Jesrina menguntum senyuman seketika sebelum menyambung bicara.

“Aku nak kau dapatkan pengesahan maklumat tentang identiti sebenar Ian Khalif yang dia bukan anak kandung Datuk Ismail.”

“Hah?!” Spontan mulut Alyka ternganga.

“Yup. Dah lama rumors ni berlegar-legar. Ada yang cakap Ian Khalif tu sebenarnya cuma anak angkat Datuk Ismail. Tapi, sejauh mana kebenaran tentang hal tu aku tak pasti. So, tugas kau sekarang adalah dapatkan kesahihan maklumat tu.”

Alyka menghembus keluhan seketika. Semakin bertambah pula maklumat sulit yang harus dia ‘korek’ dari pejabat Ian Khalif. Haish. Menyusahkan betullah.

“Apa kau nak buat dengan maklumat tu semua? Penting ke sama ada dia anak kandung atau anak angkat Datuk Ismail?”

“Kalau confirm dia cuma anak angkat, then lagi mudah kita nak jatuhkan dia. Kekayaan yang dia angkuhkan sangat selama ni akan hilang sekelip mata!” ujar Jesrina disusuli suara tawa yang gembira.

“Tapi, ini tak ada dalam perjanjian kita kan? Aku cuma perlu dapatkan maklumat sulit mengenai tender projek tu aje.” Alyka mengingatkan kenyataan tersebut.

“I know. Tapi, dah alang-alang kau sekarang ni menjadi ‘kekasih’ pujaan hati si Ian Khalif, why not kau tolong aku dapatkan maklumat tu sekali. Please, Sara. I beg you.” Jesrina mempamerkan raut ‘kasihan’ bersama mata kuyunya seperti selalu.

Alyka mengetap bibir seketika. Keluhan berat terhembus sekali lagi.

“Okey. Aku akan cuba dapatkan maklumat tu. Tapi, aku tak janji ye. Habis, kalau betul si Ian tu anak angkat, siapa pula anak kandung Datuk Ismail?”

Jesrina menjongket bahu. “Entah. Might be someone yang jauh lebih baik dari Ian. Atau Datuk Ismail sebenarnya memang tak ada anak. Si Ian tu mungkin sekadar ‘boneka’ untuk ditunjukkan kepada orang ramai je.”

Alyka terdiam sebentar sebelum membalas kata-kata temannya.

“By the way, ada sesuatu juga aku nak beritahu kau.”

“What is it?”

“Pegawai-pegawai bawahan Ian dah mula syak ada ‘spy’ dalam syarikat diorang. Mereka tengah siasat dan akan cari ‘spy’ tu sampai dapat.”

Saat itu bebola mata Jesrina membuntang. “Macam mana diorang boleh syak?”

Alyka mengangguk. “Sebab syarikat diorang juga ada hantar spy ke syarikat boyfriend kau.”

“Seriously? Siapa spy yang diorang hantar? Kau kenal tak?”

“Aku tak kenal dan aku takde maklumat siapa orang tu.”

“You have to find out siapa orang tu, Sara. Sebelum rahsia kau terbongkar.”

“Yes, definitely. Sebelum rahsia aku terbongkar, aku kena keluar dengan segera dari syarikat Ian.”

“Selepas kau dapatkan maklumat terakhir tu, job kau dah settle.”

“And I’m waiting for my final payment.” Alyka menekan perkataan terakhir dalam nada tegas.

Jesrina melorek senyuman. Memahami apa yang Alyka mahukan. Lantas ditunjukkan ikon sebuah perbankan Internet yang terpapar di skrin telefon pintarnya.

“Of course, babe. Don’t worry. Your final payment is here. Sebaik saja kerja terakhir kau selesai, aku akan released final payment dari sini.”

Alyka membalas senyuman Jesrina. Tak sabar. Dia tahu Jesrina seorang teman yang boleh dipercayai dan menepati janji.

Gadis itu tidak berada lama di kediaman berkenaan. Sebaik sahaja selesai hal yang ingin dibicarakan, Jesrina melangkah keluar meninggalkan unit kondominium tersebut.

Sementara itu Alyka memerhati ke lampiran kertas yang diberikan Jesrina seketika tadi. Dia mengetap bibir. Merencana di dalam otaknya bagaimana mahu menyiasat berkenaan maklumat peribadi Ian Khalif. Benarkah jejaka itu hanya anak angkat kepada ahli korporat tersohor Datuk Ismail?

Seraya pandangan Alyka beralih pula ke arah cincin permata yang tersarung di jari manisnya. Cincin lamaran oleh Ian siang tadi. Momen romantis yang dipamerkan lelaki itu sedikit sebanyak membuatkan jiwanya galau.

Apa benar lelaki itu telah jatuh cinta terhadapnya? Atau Ian sekadar mahu mempermainkan hati dan perasaannya sama seperti yang dilakukan terhadap wanita lain?

Ketika Alyka sedang leka melayan persoalan itu sendiri, telinganya menangkap bunyi satu mesej yang masuk ke telefon pintar. Lantas dibuka sebelum dibaca mesej yang diterima.

‘I nak jumpa you.’

Alyka mengerutkan dahi. Mesej daripada satu nombor ‘private’ itu membuatkan dia sedikit tertanya. Lalu ditaip semula mesej balasan.

‘Siapa ni?’

Beberapa saat kemudian mesej itu dijawab.

‘I TUNANG Ian Khalif. I nak jumpa you esok di location seperti di bawah. Make sure you datang. Atau you akan menyesal!’

Melopong seketika mulut Alyka sebaik membaca ayat pertama tersebut. Tunang Ian Khalif? Jadi, lelaki itu sudah bertunang dengan wanita lain? Habis, lamaran siang tadi cuma lakonan palsu? Dasar kasanova! Urgh!

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience