CHAPTER 7

Crime Series 4243

Kereta audi yang berwarna kelabu debu berhenti dipinggir jalan. Harith menghembus nafas geram, mukanya ditekup dengan menggunakan kedua dua belah tangannya. Tangannya memukul steren kerta berkali kali, kesal dengan apa yang sedang berlaku. Fikirannya hanya fikir akan keadaan Aufal, steren kereta dipukul lagi. Tapak tangannya menutup matanya untuk menghalang air mata daripada jatuh.

Dengan tiba tiba panggilan masuk, dengan cepat Harith menjawab panggilan tersebut tanpa melihat nama siapa yang terpampar pada skrin telefon.

“Harith pergi mana?” kedengaran suara Encik Azhar dari hujung talian.
“oh papa, harith-”
“kenapa ni?” esaakan yang kedengaran daripada Harith membuatkan Encik Azhar risau. Tahu yang anak lelakinya menangis, jarang melihat anaknya menangis. Kali terakhir pada hari pengebumian ibunya.
“okey okey, selsema sikit” jawab Harith sambil lap hidungnya.
“harith pergi mana?” tanya Encik Azhar.
“pergi rumah kawan jap, nanti Harith balik. Kunci pintu pa” jawab harith sambil pesan kepada ayahnya, tahu sangat ayahnya seorang yang sedikit cuai kalau mengenai kunci pintu.
“nanti harith nak masuk macam mana?” tanyaEncik Azhar.
“takpa, Harith ada bawak kunci. Kunci bilik papa sekali” pesan Harith lagi sebelum mematikan panggilan tersebut.

****
Muzik rancak kuat kedengaran, lampu yang berwarna warni memenuhi ruang bangunan tersebut. Segelas minuman beralkohol diteguk laju.

“sorang je ke?” tanya salah seorang pelanggan yang dating ke kelab malam tersebut. Adria hanya tersenyum lalu mengangguk.
“boleh I teman?” tanya lelaki tersebut sambil labuhkan diri duduk di samping Adria. Lelaki tersebut memesan minuman. Segelas minuman dihulurkan kepada Adria.
“I dah minum” kata Adria sambil menolak gelas it uke tepi.
“I belanja ni” kata lelaki itu. Bukan senang nak dapatkan peluang macam ini, Adria gapai semula gelas tadi sambil tersenyum malu.

Beberapa jam kemudian, Adria melangkah keluar daripada kelab malam tersebut dengan cara jalan yang tidak stabil.
“you” panggil lelaki tersebut sambil cepat cepat menyambut Adria sebelum terjatuh. Adria tersengih sengih, mabuk sampai tidak sedarkan diri. Tangan lelaki tersebut melambai lambai di depan muka Adria, sah mabuk. Lelaki tersebut terus membawa Adria kepada sebuah kereta yang parking betul betul di depan kelab malam tersebut. Pintu kereta dibuka oleh orang dalam. Adria di letakkan dibahagian penumpang belakang.

“nak pergi mana ni?” tanya Adria sambil memegang kepalanya.
“jumpa Harith” kata Dylan yang duduk disebelahnya.
“Harith?” Adria terus mengangkat mukanya memandang kea rah Dylan.

****
Telefonnya berdering sekali lagi, Harith laju menjawab panggilan tersebut.
“auf?” panggil Harith, paanggilannya tidak disahut. Hanya kedengaran pernafasan yang deras. Harith mula risau, Aufal dah kena tangkap dengan The Ghurfan ke?
“Auf!?” panggil Harith sekali lagi.

“kejap la, biar aku bernafas dulu..” jawab Aufal dengan nada geram, laju pernafasannya. Harith menarik nafas lega. Beberapa saat kemudian baru si Aufal menjawab panggilannya.
“see, I told you la. Aku akan call kau balik” kata Aufal.
“kau kat mana?” tanya Harith sambil memandu keretanya secara perlahan.
“kenapa?” tanya Aufal. “jap, jangan cakap kau nak ambil aku-” Harith hanya diam. “kau ni degil la Rith, elok elok duduk dalam sarang kau pergi terbang” marah Aufal.
“la cakap je lau kau kat mana” kata Harith, tak hirau apa yang sahabtanya cakapkan.
“street 56, faham faham la” jawab Aufal selamba. Tanpa membalas apa apa, Harith terus memecut laju keretanya.

****
Aufal zipkan jaketnya, tangannya dimasukkan kedalam poket. Walaupun dirinya di kejar, dia masih berjalan penuh keyakinan tanpa menyorok wajahnya. Oleh kerana orang ramai berada di jalan tersebut, dia yakin dirinya takkan dapat disyaki oleh The Ghurfan. Dia bersandar di sebuah bangunan.

Beberapa saat kemudian, bahunya digenggam. Dia menoleh kebelakang.
“sorang je ke?” tanya Wanita tersebut. Aufal melihatnya atas ke bawah, sah pekerja Kawasan ini.
“you mesti penatkan?” tanya wanita tersebut.
“original ke ni?” tanya Aufal selamba.
“original la” kata wanita tersebut sambil menggosok dada Aufal.
“takpa, tak berminat” kata Aufal sambil mengalihkan tangan wanita tersebut.
“you suka lelaki ke?” datang pula seorang lagi, Aufal memandang ke arahnya. Lelaki tersebut tersenyum senyum sambil menungkat tanggany pada dinding bangunan tersebut.
“taknak dua dua” jawab Aufal selamba.
“dah tu kenapa you kat sini” tanya lelaki tersebut sambil memegang belakang leher Aufal. Meremang bulu tengkuk dibuatnya. Beberapa saat, sebuah kereta parking dicelah Lorong. Dia kenal kereta itu milik siapa.
“tunggu boyfriend I…” jawab Aufal selamba lalu melangkah meninggalkan keuda dua orang itu. Badannya menggeletis sebentar, geli. Beberapa langkah, Aufal membuka pintu kereta.

“kena ngorat ke?” Tanya Harith tiba tiba. Aufal memberi isyarat supaya diam.

****
“mana Harith?” tanya Adria. Kereta tersebut parking ditepi jalan. “I nak Harith I” kata Adria lagi.
“I pun nak your Harith” kata Dylan selamba sambil menyikat sambut depannya. “kau tolong aku, cepat la kau jumpa Harith” kata Dylan dengan tiba tiba.

“nak tolong macam mana, dia lari daripada I” jawab Adria.
“bagi tahu kat mana dia tinggal je” jawab Dylan sambil menyalakan rokok dimulutnya. Tinggkap kereta dibuka.
“buat apa?” tanya Adria.
“aku dapat dia, kau dapat duit. Aku pegang dia sekejap, pastu nanti kau ambil la dia” kata Dylan. Adria memandang kearah Dylan.

“I taknak mayat dia” kata Adria. Dylan tersenyum sinis.
“don’t worry, bagi tahu dia tinggal kat mana” kata Dylan.
“I tak tahu dia sekarang stay kat mana, but I know where his father tinggal” kata Adria sambil tersenyum. Dylan mengangguk. Asap rokok dihembus ke luar kereta.

Thank you for support. don’t forget to comment, rate and follow <3

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience