BAB 11

Romance Series 247560

IAN memerhati kelibat orang ramai yang lalu-lalang di sekitar Stesen MRT TTDI dari sebalik cermin kenderaan. Hampir setiap hari dia mengunjungi stesen ini semata-mata mahu melihat wajah gadis yang dirindui. Namun, saban hari itu juga dia dihadiahkan kekecewaan.

Bayang wajah Aly langsung tidak kelihatan. Sudah diminta orang suruhannya untuk mengintip dan memantau di stesen berkenaan sejak beberapa hari lalu. Tapi, tetap juga tiada apa-apa hasil.

Masih jelas di ingatan Ian, Aly ada menyebut yang dia akan turun di Stesen MRT TTDI sebelum mereka berpisah tempoh hari. Adakah dia tersalah stesen atau dia silap dengar?

Haish! Ian meraup wajah yang penuh kecewa. Dipandang pula ke skrin telefon. Penuh berharap agar Aly akan menghubungi dirinya. Tapi, tidak juga kunjung tiba.

Misteri sangat si Aly ni. Kelibatnya macam biskut. Kejap ada, kejap tak ada. Tak tahu nak cari di mana. Sementelah maklumat berkaitan gadis itu terlalu sedikit dan terhad. Malah, nama penuh Aly pun dia tak tahu.

Ian menghembus keluhan. Tak keruan. Malam minggu yang dilalui mereka bersama tempoh hari masih berlegar di fikiran. Jujur dia merindui suasana malam itu.

Setiap kali apabila tengok hujan juga dia akan terkenangkan Aly. Aly yang sukakan hujan. Si ‘pluviophile’ katanya. Bau hujan disebut sebagai ‘petrichor’. Ian masih ingat setiap bait kata yang disebutkan Aly.

Selain itu, Senyuman Aly yang manis bagaikan gula. Penawar kepada pahitnya secawan kopi yang diminum. Juga penghapus segala duka dan suram dalam hidupnya.

‘Aly, aku rindukan kau…’

Ian meluah kata-kata itu sendirian di dalam hati. Berharap insan itu akan turut merindui dirinya.

Jam di lengan kiri dipandang. Menyedari bahawa dia sudah terlewat untuk ke satu aturcara lain. Bab berkaitan Aly terpaksa diletak ke tepi seketika. Nantilah difikirkan semula bagaimana cara mahu mencari Aly si ‘kesayangan’.

“Dah, jalan. Pergi office.” Ian memberi arahan kepada pemandunya.

Lelaki itu akur lalu memandu kenderaan mewah tersebut keluar meninggalkan kawasan Stesen MRT TTDI menuju ke destinasi seterusnya.

TIBA di bangunan pejabat, Ian disambut setiausahanya di aras utama. Beberapa perkara penting dimaklumkan kepada Ian termasuk segala aturcara yang perlu dihadiri sepanjang hari ini.

Setelah itu, Ian mengambil tempat di kerusi empuk CEO lalu duduk mengadap ke arah timbunan dokumen yang diletakkan di hadapannya. Dokumen-dokumen itu perlu diteliti terlebih dahulu sebelum mendapat kelulusannya.

Sedang Ian meneliti beberapa kertas kerja yang diberikan oleh pengurus bawahan, interkom di atas meja berbunyi.

“Tuan Ian, ada someone nak jumpa.”

“Hurm siapa?” soal Ian sambil matanya masih tertancap kepada kertas kerja yang sedang dibaca.

“Cik Mia Riana datang nak jumpa tuan...”

Belum sempat Ian membalas semula kata-kata setiausahanya, dilihat pintu bilik kerja yang tertutup rapat ditolak dari luar tanpa ketukan. Sebentar kemudian muncul seorang gadis jelita dalam figura persis supermodel melangkah masuk ke biliknya.

Serta-merta Ian mendengus nafas kasar tanda tidak senang dengan kehadiran gadis itu.

“Jennie!” Ian memekik nama setiausahanya.

Wanita itu tergesa-gesa muncul di bilik Ian tidak lama kemudian. Di wajahnya sudah tergambar perasaan serba salah. Habislah, mesti kena marah kejap lagi.

“Ya, Tuan Ian?”

“Ni, you bagi dia masuk kenapa?!” Ian menyinga sambil jelingannya melirik ke arah gadis yang sedang berdiri di hadapan meja kerja.

“Err… maaf, tuan. Cik Mia yang…” Gugup si Jennie mahu menjawab.

“You tak payahlah nak marah secretary you. Dia dah tahan I kat luar tadi. Tapi, I nak masuk juga. Sebab I kena jumpa you,” ujar Mia sambil menarik kerusi lalu duduk bertentangan Ian.

Dalam nada masih mengandungi kemarahan, Ian menghulur sekeping fail ke arah setiausahanya sebelum ditutur satu arahan.

“Meeting dengan Finance Department kejap lagi you awalkan. Pukul sepuluh I nak semua dah ada dalam meeting room. Panggil HR Manager join sekali.”

“Baik, Tuan Ian.” Angguk si setiausaha lalu melangkah keluar.

Ian kemudian memerhati ke wajah gadis di hadapannya acuh tidak acuh. Sambil sibuk meneliti ke beberapa dokumen lain pula yang memerlukan tandatangannya.

“So, Cik Mia Riana. What brings you here? Kena tinggalkan dengan boyfriend lagi? Cari tempat nak luahkan perasaan?” Ian menyindir sinis.

Seraya Mia berdesis sambil mencebik bibir mungilnya yang tercalit gincu merah jambu. Tahu bahawa Ian memang sengaja mahu menyakitkan hatinya.

“I dah putuskan hubungan dengan my boyfriend selepas kita bertunang.” Mia menekan ayat terakhir.

Ian mendengar kata-kata dituturkan Mia tanpa sebarang perasaan. Memang mereka berdua telah bergelar tunangan. Namun, semua itu berlaku bukan atas persetujuannya. Papa dan ibu tirinya yang pandai-pandai aturkan untuk dia dijodohkan dengan gadis ini.

Entahlah. Dia tak pernah sukakan Mia Riana walaupun gadis ini tergolong dalam kalangan berwajah jelita dan berfigura mengiurkan. Mungkin kerana sikap Mia yang gedik dan perasan cantik selain sombong buatkan Ian ‘turn-off’. Perempuan sebegini sudah selalu dia hadap. Tak berminat nak dijadikan bini.

“Look, you nak bercinta dengan siapa, nak putus dengan siapa sekali pun bukan urusan I. Tak ada kaitan dengan I.” Ian membalas.

Mia menghembus keluhan. Bosan dengan sikap angkuh lelaki ini. Dia juga tidak bersetuju dijodohkan dengan Ian. Tapi, tidak mampu menolak saat papanya berkeras dengan keputusan yang telah diambil. Kata papa ini peluang untuk kedua syarikat keluarga mereka bergabung menjadi sebuah empayar perniagaan gergasi.

“You tahu tak I balik ke Malaysia ni semata-mata nak uruskan hal perkahwinan kita? Tapi, you buat I ni macam tak wujud dalam hidup you!” Mia meluahkan hal yang terbuku di hati.

Ian sekadar berdesis tanpa memandang ke wajah Mia. “I ada paksa you balik sini ke? Takde kan? Buat hal you sendirilah!”

Perasaan Mia semakin membengkak dengan layanan dingin tunang sendiri.

“Mr Ian Khalif, I bersetuju nak kahwin dengan you sebab papa dan mama I. Dan juga rasa terhutang budi pada your parents. Hakikatnya I tak pernah cintakan you!”

“Then, you ingat I cintakan you ke? Ni datang sini dah takde kerja lain? I takde masa nak layan you.”

“I terpaksa datang ke office you sebab semua panggilan I you ignore dan reject. I nak discuss tentang wedding kita. Hujung tahun tu dah tak lama, Ian.” Mia mengingatkan lelaki itu.

“So?”

“Ian, you boleh tak serius sikit? Takkanlah I seorang je kena fikir tentang wedding tu? You should take part also.”

Ian meraup kepala sambil mendengus nafas. Hish, serabutlah perempuan ni!

“You nak buat apa you buatlah. I tak peduli. I takde kaitan dengan wedding tu.”

“Tapi, Ian. Itu wedding kita berdua!”

“Siapa suruh you terima pinangan my parents dulu? Now, you fikirlah pasal wedding tu sendiri. I tak nak ambil tahu!” Ian membentak.

“You! Yang terima pinangan your parents tu adalah my parents. I tak boleh buat apa-apa.”

“Come on lah, Mia. You bukan perempuan dalam drama Melayu yang tak boleh tolak bila parents nak jodohkan dengan lelaki yang you tak cinta. You can say something. Cakap je lah yang you tak nak kahwin dengan I. Simple!”

Mia terdiam. Ada betulnya kata-kata Ian itu. Tapi, dia tidak mahu merisikokan diri sendiri apabila papanya mengugut mahu membuang dia dari keluarga andai pinangan itu ditolak. Huh, macam drama Melayu sangat kan.

“I datang sini bukan nak bertekak dengan you. Kita dah pun bertunang. Dan akan kahwin tak lama lagi. I cuma nak bagitahu next week you kena ikut I bertemu dengan our wedding planner. Kita akan discuss everything tentang majlis perkahwinan kita.” Mia bertegas.

Sekali lagi Ian tidak memberi sebarang reaksi. Dia bagaikan tuli dan tidak ambil peduli dengan apa yang diperkatakan Mia.

Kebetulan waktu itu, setiausaha Ian masuk ke bilik berkenaan selepas mengetuk. Lantas menghentikan bicara mereka berdua.

“Excuse me, Mr Ian. Meeting bersama Finance Department di Conference Room sekarang.” Jennie memaklumkan.

Seraya Ian memandang ke arah Mia bersama satu isyarat yang bermaksud meminta gadis itu pergi dengan segera.

“I ada meeting. Pintu keluar kat situ. You belok kiri ada lif. You masuk lif dan turun ke tingkat bawah. Nanti ada security guard akan tunjuk kat mana ‘main door’. You boleh pergi. And please jangan datang ke office ni lagi. I tak rasa nak pandang muka you,” ujar Ian penuh angkuh sebelum mengangkat punggung dan meninggalkan bilik kerjanya.

Wajah Mia mencerun masam mencuka. Geram dan sakit hati dengan tingkah lelaki yang bergelar tunangnya. Tanpa menanti lagi, Mia mencapai tas tangan di atas meja lalu keluar dari bilik kerja berkenaan bersama dengusan nafas yang terkandung kemarahan.

SELESAI sesi mesyuarat, Ian masuk semula ke bilik kerja. Seorang pengurus membuntuti langkahnya dari belakang. Ada perbincangan yang belum selesai di antara mereka.

Stres! Juga letih. Lain yang dia minta, lain pula yang si pengurus itu berikan.

“Kerja senang macam ni pun kau tak boleh buat? Aku nak kena ajar kau ke macam mana nak prepare report ikut format yang betul?! Come on la! Masa interview dulu kau cakap kau ada ACCA. Ni, apa benda ni?! Macam mana aku nak bentangkan pada Board of Directors nanti? Hah?!”

Ian menjerkah dalam nada cukup tinggi. Lalu fail di tangan dicampak ke muka si pengurus.

Terkulat-kulat pengurus itu mengambil fail berkenaan yang sudah jatuh ke lantai. Kertas-kertas yang berselerakan dikutip satu-persatu.

“Maaf, Tuan Ian. Saya akan amend semula report ni. Nanti saya bagi pada tuan.”

“Aku nak report tu pukul 2 petang hari ni!”

“Err tapi, tuan. Sekarang dah pukul 12. Tak sempat saya nak siapkan, tuan…”

“Hei! Itu bukan masalah aku. Aku nak report tu atas meja aku tepat pukul 2 petang hari ni! Kalau tak kau berambus dari company ni hari ni jugak. Aku boleh hire Finance Manager lain!”

Tertunduk muka pengurus itu dimarahi dan ditengking sedemikian. Kelu lidah nak membalas kata-kata bosnya.

“Baik, tuan. Saya cuba.”

“Dah, pergi!” Ian menghalau.

Sebaik pengurus itu keluar, Ian meraup muka ingin menghilangkan amarah. Berang. Hari ini mood nya memang tak baik. Selepas satu demi satu hal membuatkan hatinya panas dan menggelegak.

Pagi tadi pasal si tunang. Sekarang perihal pekerja yang tak boleh penuhi ‘expectation’ dia pula. Semua itu menjadikan Ian benar-benar tertekan. Rasa nak mengamuk je. Ergh!

Bagaimana pun, bunyi deringan yang masuk di telefon pintar mengalihkan perhatian Ian. Lantas dicapai telefon berkenaan sebelum dijawab. Sempat dipandang ke skrin memerhati nombor yang tidak dikenali.

“Yes?!” Soal Ian dalam nada masih mengandungi kemarahan.

Namun, tiada sebarang bunyi didengari. Ian memandang ke skrin telefon seketika. Nombor siapa ni?

“Hei! Jangan main-mainlah! Kalau nak scam orang pergi call nombor lain. Aku takde masa nak layan call scammer macam ni!” Ian melepaskan kemarahan di telefon.

Lima saat kemudian satu suara seorang gadis kedengaran.

“Err ini Ian ke…? Encik Ian Khalif?”

Ian tersentak. Dahinya berkerut. Suara di hujung talian itu seperti pernah didengari. Jantungnya berdegup laju.

“Aly? Is it Aly??”

Ian cuba meneka walaupun masih kurang pasti seratus-peratus.

“Err maaf kalau saya ganggu awak…”

Ian terus teruja. Panggilan yang amat dinantikan selama ini. Akhirnya! Setelah sekian lama menunggu, termakbul jua doanya untuk mendengar suara gadis yang dirindui melalui telefon.

“No, no. You tak ganggu. I’m sorry. I ingatkan someone yang call nak main-mainkan I tadi.”

“Erm awak tengah busy ke?”

“Tak. I tengah free sekarang. I always free for you, Aly.”

Senyuman sudah meleret di bibir Ian. Panggilan telefon yang diterima bagai menghapus pergi seluruh kemarahan yang memenuhi ruang hati seketika tadi. Andai Aly ada di depannya pasti sudah didakap gadis itu erat-erat.

“Erm Ian, kalau awak free boleh tak saya nak jumpa awak kejap?”

Bebola mata Ian sudah membesar. Tanpa perlu berfikir panjang, terus sahaja dia bersetuju. Tak akan disia-siakan peluang yang jarang diperoleh ini.

“Sure! I pergi jumpa you sekarang. Tell me you kat mana?”

Sebaik mendengar lokasi tempat yang diberitahu oleh gadis itu, Ian tergesa-gesa meninggalkan ruang bilik kerjanya. Panggilan telefon daripada Aly telah tamat.

“Jennie, I keluar dan tak masuk balik. Meeting petang ni you minta sesiapa wakilkan. Kalau ada apa-apa hal penting you text I.”

Sempat Ian menitip pesanan kepada setiausahanya. Wanita itu sekadar mengangguk faham tanpa banyak soal.

Setelah itu Ian melangkah laju menuju ke arah lif. Di dalam hatinya sedang berbunga keriangan. Haih, tak sabarnya nak bertemu dengan Aly. Senyuman senang terukir di bibir Ian.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience