CHAPTER 1

Crime Series 4243

loceng angin yang terletak dipintu kedengaran menandakan seseorang melangkah masuk.
“selamat datang” kata harith, tangannya sibuk mengelap meja. Selesai sahaja mengelap meja, harith melangkah menuju ke belakang kaunter. Harith memberi senyuman kepada pelanggan tersebut.

“give me latte, two” pesan Adria sambil tersenyum.
“dua?” Tanya harith sambil tangannya menggapai cawan. perempuan tersebut hanya mengangguk.
“pergi la duduk dulu Ria” kata Harith apabila perasan yang Adria dari tadi hanya berdiri di kaunter.
“takpa la, i teman you” Kata Adria, Harith hanya senyum.

Beberapa minit kemudian, akhirnya siap.
“kau nak duduk kat mana ni?” Tanya harith sambil memegang 2 cawan latte itu tadi.
“sana la” kata Adria sambil menunding ke arah meja di bahagian depan.

Harith meletakkan cawan tersebut di atas meja.
“duduk la sekali” pelawa Adria.
“takpa la” Balas harith.
“You dah tak macam dulu, kenapa ni?” Tanya Adria, tangannya dengan selamba memaut lengan Harith yang dari tadi mencengkam pinggang. Harith mengalihkan tangannya.
“You are my costumer. i served, you enjoy. nothing more” jawab Harith, yang tadi ‘mood’nya yang okey terus bertukar.
“I ajak minum je” kata Adria. Harith menarik nafas panjang. “Takda costumer lain pun sekarang, kenapa you tak boleh layan i” kata Adria. Tanpa bercakap banyak, Harith terus duduk. Wajahnya mula bermasam.

***
“semakin meningkat kes pembunuhan, takkan sorang pun tak dapat petunjuk lagi!?” Tanya ketua kes sambil membaling senarai mangsa bunuh.
petugas yang lain hanya menunduk.
“Korang pandai buat kerja ke tak!?” Tanya ketua kes itu lagi. Seorang lelaki mengangkat tangan.

“Kami dah cari di tempat terakhir mangsa dijumpai tuan” kata Qusyairi. “Tapi masih tiada sebarang petunjuk atau cap jari tuan, even dekat badan mangsa sendiri” jelas Qusyairi lagi sambil menghulur laporan kepada ketua kes, Ridhuan.

“Kemungkinan dia dipaksa untuk tembak diri dia sendiri” seorang petugas yang lain mula memberi pendapat.

***
“Kenapa you tak minum?” Tanya Adria apabila cawan yang berisi latte itu tadi tidak disentuh oleh Harith. “I order for you tau” kata Adria.
“I didn’t ask for it, I tak minum latte” kata Harith selamba.
“since when?” Tanya Adria sambil tangannya menongkat dagu.
“Since you order” kata Harith selamba lalu bangun.

“Why you so cold with me honey?” Tanya Adria.
“Kalau kau datang sini saja nak naikkan darah aku, baik kau berambus la” kata Harith sambil membuka apronnya.

Adria bangun dari tempat duduknya lalu memaut bahu Harith, tangannya perlahan menurun ke bahagian atas dadanya. “can you calm down a little?” Kata Adria.

“Don’t touch me” kata Harith lalu menepis tangan Adria.
“Kenapa you treat i macam ni, i perempuan tau” kata Adria.
“Then act like the real perempuan” kata Harith selamba. Harith berjalan menuju ke belakang kaunter. Adria mulakan langkahnya ke kaunter.
“Tak payah, i bayarkan je” kata Harith tiba tiba.
“Pardon?” Tanya Adria.
“Kau dengarkan? aku bayar. dah balik” kata Harith tanpa mengangkat mukanya.

Share this novel

Guest User
 


NovelPlus Premium

The best ads free experience