Kenapa nak sangat kahwin?

Tarbiah

Other Completed 796

0 (0 ratings)

Synopsis

Bismillah. Bila cerita bab kahwin ni, ramai yang suka. Saya pernah bagi talk pasal kahwin, pergh, ramai gila orang datang. Tapi, bila sentuh bab Tarbiah ke, dakwah ke, sambutan tak sehangat yang topic kahwin la, cinta la, dan sebagainya. Saya pun tak tahu apa yang best sangat bab kahwin ni. Tapi, apa yang saya nampak, sangat ramai orang yang tak faham pun pasal kahwin ni. Bahkan, ramai yang salah faham. Di sebabkan itu, saya nak ulas beberapa isu berkenaan kahwin ni, dan apa kaitannya dengan dakwah dan tarbiah. Ye lah, saya rasa, saya kena explain bab kahwin ni pada korang atas banyak faktor. Antaranya, kalau korang nak tahu, purata statistic penceraian setiap tahun di Malaysia ialah sebanyak 27,000 kes. Bermakna, kalau kira, 27,000 bahagi dengan 365 bersamaan 73. Bermakna, sehari aka nada 73 kes cerai yang di daftarkan. 73 bahagi 24jam bersamaan 3. Means, setiap satu jam, ada 3 kes cerai di daftarkan. Pergh. Kronik beb. Kronik. Sedih pulak rasanya. Hmm.. Back to the topic. Bila sebut pasal kahwin, zaman sekarang, budak darjah 1 dah berani kata “Aku nak kahwin dengan awak” dekat awek or pakwe dia. Belum cerita sekolah menengah, universiti bagai. Kadang-kadang, tension jugak nak handle benda ni. Insyallah, saya akan hurai bab kahwin ni dalam beberapa aspek supaya korang boleh faham secara terperinci, dan harap-harap, bila korang faham benda ni, dapatla korang jadi lebih bertanggungjawab dan matang. Saya akan explain beberapa point: 1) Kenapa kena kahwin? 2) Kahwin awal atau lambat mana lagi bagus? 3) Isu keluarga yang menghalang perkahwinan? 4) Isu Istikharah 5) Kesimpulan Ok, dah bersedia nak tenggelam dalam lautan perbincangan kita pada kali ni? Tarik nafas, turun nafas, pejam mata, betulkan niat, doa agar di beri kefahaman, buka mata. Kalau boleh, sediakan pen ataupun highlighter untuk garis point-point penting insyallah. Jom mulakan!!!


Rate this story

Share this novel

Tarbiah

42 followers


NovelPlus Premium

The best ads free experience

You may also like

Betul Ke Jodoh Dah Ditetapkan?

Tarbiah2

Hanya aku

awengmok

FAKTA TENTANG MATEMATIK

PENGKAJI DAN PENCARI FAKTA

IZIN KAN AKU MEMBUAT MU BAHAGIA

lisaa