Macamana nak kahwin tanpa couple?

Tarbiah2

Spiritual Completed 3077

5 (5 ratings)

Synopsis

Assamualaikum semua! Artikel ni saya tulis sebab ramai sangat orang tanya saya: “Ustaz, nak tanya.. Kalau tak couple, macamana nak kahwin?Macamana saya nak kenal pasangan saya?Kalau macam tu, macamana nak cari jodoh?” Saya pun tak beberapa minat untuk ulas pasal isu cinta dan kahwin ni. Saya sebelum ni pun dah pernah tegur pasal ni. TAPI, soalan di atas ni memang saya rasa saya perlu bantu untuk jawab. Sebab apa? Seolah-olah, satu-satunya jalan nak menuju alam perkahwinan adalah dengan couple, ikhtilat tak jaga, couple acah islamik, dan sebagainya. Kenapa ramai orang fikir macam tu? Kerana majority media massa, hiburan dan sebagainya memprogandakan perkara ini. Drama sekarang kebanyakannya drama cinta. Lagu banyak lagu cinta. Movie pun banyak movie cinta. Novel yang bestseller, banyaknya novel cinta. Akhirnya, lahirlah pemuda yang tak habis-habis fikir pasal cinta cinta cinta. Dan, lagi parah, segala hiburan tersebut mewarnai pemikiran masyarakat bahawa nak bercinta ni, jalan yang WAJIB di lakukan ialah couple, berikhtilat, tak jaga pergaulan bebas, dan sebagainya. So, artikel ni, saya tulis untuk menjelaskan perkara ini. Jom, kita tengok apa cara yang ISLAM ajar bila kita terjatuh cinta. Apapun, saya akan guna perkataan “aku” dan “kau”, supaya korang dapat feel bahawa saya tengah bagi nasihat secara berdepan dengan korang. Moga bermanfaat!


Rate this story

Share this novel

Aisyah
2020-04-10 

terima kasih perkongsiannya..banyak pengajaran dan panduan yang saya dapat..indahnya semua yang Allah rancang....thankyou share.

Sandra Tiong
2018-11-18 

ooo boleh lah macam tu..

Sandra Tiong
2018-04-25  1 Replies

macam mana kalau perempuan tu guna purdah kan tak dapat tengok muka dia.. lepas nikah baru dapat tengok kan. kalau laki tu tak berkenan dengan muka dia macam mana. kan ada sesetengah perempuan pakai purdah sebab nak tutup muka mereka tu yang buruk ke. menyesal nanti...

Tarbiah2

89 followers


NovelPlus Premium

The best ads free experience

You may also like

SUAMI PILIHAN

AJIB

Andoy membuat TUHAN Yesus meneteskan air mata

nosia@giham

Spiritual World

Karma Akabane

MENGEJAR SYURGA BERSAMA

Bicara Jiwa