BAB 10

Fathia terpempen seketika.Betulkah apa yang dia dengar?Bilik yamg dihuninya tidak sampai 24 jam itu lagi adalah bilik Tengku Emylia,gadis yang obses dengan jejaka bernama Tengku Faqih Aiman?!

Ahh,Tapi kenapa Tengku Faqih bagi aku bilik Tengku Emylia?Buang tabiat ke apa?!Nak sangat aku wassalam kalau Tengku Emylia dapat tahu."Fathia berkata geram.

"Herm,relax Thia.Nanti kalau Tengku Emylia datang Thia cakap aja.Tengku Faqih suruh so saya pun on aja.Dah bos kan mesti ikut!"Haswani memberikan jawapan skema.Tersengih-sengih Hani tatkala mendengar jawapan itu.

Aiwah,suka hati dia aja nak suruh aku cakap macam tu.Tak sayang nyawa namanya!Fathia menggerutu perlahan.

"How do you know?!"Fathia terkejut apabila di tengking begitu.Lamunannya terhenti.Terus dia memandang seraut wajah tampan yang kelihatan memberi jelingan tajamke arahnya.

"Hah?Err..someone told me."Fathia mengetap gigi.Sakit betul hatinya apabila ditengking begitu.Nak buat macam mana dia bos aku kuli!Jerit Fathia dalam hati.

"Biar ajalah.Lagipun dia tak ada so saya bagi awak bilik tu.Suka hati sayalah office ni papa saya punya!"Faqih menjeling tajam.

Sibuk dengan Tengku Emylia!Herh,serabut aku dengan perempuan tu.Faqih menggumam dalam hati.Cuba mententeramkan jiwanya seketika.

Fathia menunduk.Matanya kelihatan berkaca.Sakit hati,marah,sedih bergabung menjadi satu.Tiba-tiba teringat kata-kata yang diutarakan olehnya sendiri.

'All men are same.They just want to have fun with girls.Ego terlampau tinggi.Panas baran tidak bertempat.'Ye.Aku setuju dengan kata-kata aku!

"Oklah kalau macam tu.Saya keluar dulu.Sorry for taking your precious time.I really appriciate it."Fathia ingin berlalu.Malas berlama di dalam bilik lelaki seperti Tengku Faqih Aiman!!!

Faqih terpempen.Dia diburu rasa bersalah kerana menengking gadis itu.Semua disebabkan Tengku Emylia!

"Errr,Fathia!"Faqih memanggil membuatkan langkah gadis itu terhenti sebelum perlahan-lahan tangan si gadis bergerak menuju ke pipi.Faqih sedar Fathia menangis.

Dia mengeluh."Mummy saya ajak makan malam dirumah saya malam ni.Saya hantar awak.Tapi saya tak ikut cause i have meeting."Faqih bersuara.

Fathia menoleh sebelum tersenyum hambar.Dia menggeleng perlahan.

"Tak apalah Tengku.Saya makan malam dirumah saya sahaja.Terima kasih."Fathia menolak.Tidak kuasa dia hendak menjejakkan kaki kerumah lelaki itu.

Faqih mengerutkan dahi.Dia merenung gadis di hapannya.

"Tak boleh.Mummy saya dah suruh saya ajak.Dia dah telefon Aunty Farah.Mama awak pun setuju.So 5.30 petang awak tunggu di bawah."Dia berkata.Fathia membulatkan mata.Hatinya menjadi panas tiba-tiba.

Heii,mamat ni.Tak faham bahasa ke?!Aku cakap tak nak,taknaklah!Fathia merengus.Tapi apabila disebutkan nama mamanya.Dia akur.Malas mendengar 'ceramah' free dari mamanya itu.

Akhirnya Fathia akur.Dia mengangguk perlahan dengan wajah yang dihadiahkan senyuman.Kata-kata sendiri bermain di kepala.'Smile with your heart.Senyum dengan ikhlas biarpun orang yang kita senyum itu musuh kita atau orang yang benci dengan kita.'

Haiya,salah diri sendiri wo!Fathia mengeluh.Sebelum berlalu pergi.Faqih hanya memerhati tindak-tanduk gadis itu sehingga hilang dari pandangan.