BAB 36

Terkekek si Farha itu ketawa.Mana taknya,apabila kakak sulungnya bercerita tentang panggilan abang ketika dia bertanya kenapa kakak keduanya itu masam sahaja

"Ha,kak nanti panggillah abang Faqih ni Abang tau.Muahahhaha!"Makin kelat muka Fathia apabila dia diusik oleh adiknya.

"Sibuklah awak ni!Awak cakap lagi sekali memang kakak cubit mulut tu."Fathia menjeling tajam.Fawwaz hanya tersengih sambil menepuk lembut bahu birasnya itu.Kesian!

Faqih tersenyum kecil melihat telatah isteri dan adik iparnya.Memang tak sah jika tiga beradik tu tak bergaduh.

"Ha,tengok tu,berawak saya lagi.Kakak dah cakap..."Fazreen menyampuk tiba-tiba tapi Farha lebih cekap mencelah.

"Panggil ABANG!Tak ada berawk saya."Farha mengajuk.Aduh sakit perut dia,kerana ketawa terlalu banyak.

"Dah lah tu Farha kesian pulak si Fathia ni."Fawwaz mencelah.Kesian melihat Fathia yg sudah kelat wajahnya.

Fazreen dan Farha bertepuk tangan sesama mereka sambil tergelak.Faqih tersengih.

"Herh,whatever!"Cebik Fathia geram.Kemudian mengambil telefon bimbitnya yg berbunyi.

"Helo,assalamualaikum,siapa ni?"Tanya Fathia lembut.Si gerangan hanya ketawa terbahak-bahak.Suara perempuan!

"Ni akulah,Tengku Emylia!"Katanya lagak dicorong telefon,muka berkerut Fathia mula berubah kepada neutral,selamba!

"Oh,so awak nak apa?"Tanyanya tenang.Serabut dengan perempuan yang tak habis cari pasal dengannya.

"Aku dah tahu siapa kau.Kau anak Dato' Fazman Amreyn,CEO Prima Holdings dan salah seorang pemegang syer terbesar dalam syarikat Papa aku.Juga salah seorang ahli lembaga pengarahkan?Hai,berpangkat jugak orang kolot macam kau ni!"Cemuhnya.

Fathia mengerutkan dahi,meskipun dia geram dan sakit hati drngan cemuhan itu tapi yang lebih memelikkannya ialah...

"Macam mana awak tahu?Takkan skodeng kut?Hai stalker jugak awak ni! Bestnya ada orang kaji pasal kita.Popular kejap."Fathia menyinis kembali.

Dia memang jaguh dalam bab menyinis ni.Mulut memang bleh blah.Tak ada insuran.Suka menjawab.Hai,nasib!

"Ceh,siapa nak stalk pasal kau?!Setakat muka berkerak macam kau lelaki gila pun tak pandang!"Hinanya lagi.Fathia tersenyum sinis

"Wahh,betul?Alhamdulillah lelaki gila tak pandang saya.Kut tetiba kena badi.Sia-sia aja.Tapi awak ni mesti hebatkan?Sampai orang gila pun pandang,uishh kalau masuk Tanjung Rambutan roger kat saya ehh,nak jugak tengok orang yang berpangkat masuk situ."Nah ambik kau!

"Hoi,mulut kau ni memang longkang...Nasib kau tak kerja dah kat FA Compony and Properties tu.Apalah nasib Faqih dapat PA mcm kau!"Tengku Emylia mencebik.

"Heii,awak ingat dia beruntung sangat ke dpt PA mcm awak?!Kalau dia beruntung, knp dia perlu ada 2 PA.Boleh jelaskan?!"Fathia sedikit menjerkah.Sakit betul hatinya.

Tengku Emylia kehilangan kata-kata.Dia senyap.Fathia yang siap sedia menanti jawapan mencelah.

"Awak fhm mksud sy kan?!So assalamualaikum!"Kata Fathia geram sebelum memutuskan talian.Biul punya perempuan!

"Siapa tu Thia?"Fazreen bertanya.Kalau adiknya yg sorang itu mengamuk mknanya dia tengah syok gaduh ngan seseorang.

"Perempuan biul!Tengku Emylia!"Fathia menjeling Faqih.Wajah Faqih berubah.Menyampah + meluat,wajahnya.

"Ohh.Tak payah lh nk semakkan otak fikir psl org lain."Fazreen berkata.Mals memanjangkan isu.

"Hmmm."Fathia duduk di sisi suaminya.Faqih hanya diam sambil merenung isterinya itu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Ingat Thia.Call him abang!Faqih,kalau budak ni tak panggil mcm tu try pksa dia.Bia dngr sikit arahan org!"Fazreen memandng adik iparnya.

"Baik Kak."Faqih tersenyum sinis kearah isterinya yang sudh kelat wajahnya.Hehe,ni seronok ni dpt green light!

"Yelah-yelah.Jomlah balik Abang Faqih sayang!"Sengaja ditekankan perkataan abang dan sayang itu.Hihh,tegak bulu roma.

"Ha,mcm tulah!"Fazreen tersenyum puas.Melebar senyuman Faqih mendengar si isteri memanggilnya abang.Si Farha?Dah syok gelak tu.Fawwaz tersengih shja.

"Oklah kak.Kami balik dulu."Faqih bersalam dengan Fawwaz.Fazreen mengangguk.Fathia mencium pipi kakaknya dan kemudian memeluk adiknya.

"Ok assalamualaikum."Fathia memberi salam kemudian dia masuk ke dalam kereta bersama Faqih.

"Waalaikummussalam."Fazreen,Farha dan Fawwaz menjawab serentak.Seketika kelibat kereta Audi R1 itu hilang dri pndangan.

"Hmm,awak tak lapar ke?"Tanya Faqih sambil memandang ke hadapan.Tekun memandu.

"Hmm,lapar jugak.Kenapa abang nak makan ke?"Fathia bertanya selamba.Walau hakikat rasa macm terbelit lidahnya.

Faqih yang memandu tersentak.Terkejut dengan panggilan yang tidak disangka-sangka oleh sang isteri.

"Err,Thia panggil saya abang?"Tanya Faqih sedikit terkejut.Cuba mengawal nada suaranya.Fathia menoleh.

"Hai,dah kena ceramah siap ada org sokong lagi.Takkan nak Thia berawak saya lagi dengan abang."Fathia menjawab.

"Hmm,ok.Kita makan dulu."Faqih tersenyum meleret sambil memakir kereta Audi kesayangannya itu berhadapan dengan restoran My Selera.

Setelah memakir kereta,mereka keluar tapi langkah Fathia terhenti sebaik sahaja terasa tangannya digenggam.

"Err,izinkan saya panggil awak Aleesya boleh kan?"Faqih bertanya sambil memandang anak mata isterinya.

"Hah?Err ya,boleh.Tapi kenapa,Aleesya and why not Fathia?Tk sedap ke nama tu?"Fathia membalas renungan suaminya.

Faqih ketawa kecil sebelum mengangkat wajah.Fathia sedia menanti jawapan dengan dahi berkerut seribu.

"Taklah.Cuma,abang fikir nama Aleesya tak ada orang panggil lagi,dan abang rasa nama itu disimpan untuk orang istimewa dan abang harap abanglah orangnya."Kata-kata Faqih mampu membuatkan sekeping hati gadis itu tersentuh.

"Hmm,dahlah.Jom keluar."Faqih tersenyum nipis sambil melangkah keluar tapi tidak jadi kerana...

"Abang..."Panggil Fathia lembut dengan setitis mutiara jernih jatub di pipi putihnya itu.Tersentak Faqih dibuatnya.Aku ada buat salah ke ehh?Berfikir jejaka itu sendirian.

"Leesya terima abang.Abang betul-betul sayangkan Leesya?"Tanya Fathia dengan mata berkaca.Faqih tersenyum kecil lalu mengucup lembut dahi isterinya.

"Lebih pda sayang Leesya.Abang cintakan Leesya with all my heart sayang."Faqih meluahkan rasa hati.

Fathia tersenyum.Prinsip dan juga perwatakan Tengku Faqih lenyap begitu sahaja.Dia dapat merasakan yang si suami betul-betul cintakan dia.Oh,sungguh indah rasa ini.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hani terjenguk-jenguk ke arah telefon bimbit Fathia.Si tuan empu tidak perasan dengan tindakan itu,ralit bermesej dengan si suami.

"Auuuu,abang babe?!"Hani menyakat sambil menyiku lengan sahabatnya itu.Hai,dah berabang-abang ni confirm dah berbaik.Alhamdulillah.

"Hah?Errr...abang...abang ipar aku ni."Jawab Fathia gabra.Klau minah ni tahu yg aku pnggil abang,mati aku!

"Eleh,nak tipu aku ehh?Sebelum aku sumbat kek black.forest aku ni dalam mulut kau baik kau mengaku cepat!"Terjegil mata Hani.

Fathia mengeluh.Aduhh,naya aku!

"Yelah-yelah,aku panggil Faqih tu abang sebab dah kene ceramah kat kakak aku.And satu lagi sebab aku dah terima dia.Dia serius syang aku"Kata Fathia sambil tersenyum.

"Auchh,cayalah Tengku!!"Hani terjerit sedikit.Fathia mencebik.Adoiilah,nasib!

"Hmm,eh Thia kau tak kerja dah kat FA Compony and Properties tu kan?"Tanya Hani.Fathia yang sedang minum air cappucino itu hanya mengangguk.Sedap nya...

"Sebab aku dengar yang si Tengku Emylia tu dah berhenti jdi PA Tengku."Ujar Hani sambil memakan sesudu kek black forest kegemarannya.

Fathia tersentak.Ai,mimpi apa si Emylia tu?Takkan pasal aku cakap yg knp Faqih ada 2 PA tu dia nak berhenti?Hmm pedulilah.