BAB 20~ThrowBack

Sebulan sebelumnya...

Faqih melangkah keluar dari restoran Marini's On 57,Italian restaurant bersama Fathia.Sebab kenapa dia perlu bawa Fathia bersama adalah dia perlukan seorang pembantu ketika berurusan dengan client pentingnya.

Bukan tak boleh minta Tengku Emylia tapi dengan perangai gedik dia itu,memang hancus.Oleh sebab itu,dia membawa Fathia.

Bukan main lagi Tengku Emylia mengamuk.Fathia hanya memandang kosong seperti tiada perasaan.

"Faqih,i want to go to meet client with you!Kenapa you bwk perempuan selekeh ni jumpa client?Buat malu syarikat ajalah!"Tengku Emylia memujuk sambil menjeling Fathia.

"Heii,jaga sikit mulut longkang awak tu.Selekeh? Apa awak ingat baju blause nipis skirt pendek ketat gila tu cantik sangat ke? Macam pembalut hadiah yang kotak kecik tu.Kalau dah tahu badan tu gemuk stop dreaming lah nak pakai baju macam tu!" Nah ambik kau!

"What?! Kau kan pompuan sedap mulut bapak kau aja cakap aku macam tu!Aku ni slim kau tahu tak?lain lah macm kau! Ciss kau pompuan!Sayang you tak dengar ke dia cakap baju i ni mcm pembalut hadiah?! Pecatlah dia!!!"Tengku Emylia menempik.

Faqih yang tersenyum kecil tersentak akibat tempikan Tengku Emylia itu.Serta merta wajahnya bertukar serius.

"Dahlah Emylia.Nilah sbb knp i tak nak bawak you.Dahlah tu,benda kecik mcm ni pun nk dibuat modal gaduh.So i dah lewat.Fathia jom!"Faqih mengangkat kaki beredar dari situ.Fathia tersenyum sinis sambil memerhati Tengku Emylia yang sedang mengetap gigi.

Mungkin tahan air mata agaknya.Fikir Fathia sinis.Dia menuruti langkah Faqih.

"Argh,kau tunggulah pompuan.Aku takkan lepas kan kau! Aku akan siasat siapa kau sebenarnya."Tengku Emylia menjerit dalam hati.

"Tengku!"Panggilan Fathia mematikan lamunan Faqih.Terus dia mengngkat kepala memandang seraut wajah yang manis tersenyum ke arahnya.

"What?"Faqih bertanya aneh.

"Aiwah teringatkan siapa tu?Saya panggil kalah laud speaker pon tak dengar!"Fathia bersuara sinis.

"Noone.Kenapa?"Faqih bertanya.Fathia mengerutkan muka memandang Faqih.

"Boleh tak saya nak balik rumah kejap lagi.Saya rasa pening kepala."Fathia meminta perlahan.Dia takut permintaannya akan ditolak.

Kalau tolak tak apa lagi.Ni siap maki hamun uiih tak sanggup cek!Fathia berkata dalam hati.

"Pening sangat ke?"Faqih bertanya risau.Entah kenapa dia risau tak tentu fasal.Kalau Tengku Emylia yang cakap memang dia tak layan.

"Tak adalah sangat tapi kalau boleh saya nak balik."Fathia memandang mata Faqih dengan muka kesian.

"Hmm,ok saya hantar."Faqih berkata.Berkerut kening Fathia.

"Eh,tak apa Tengku.Saya boleh balik sendiri lagipun jauh pulak nak datang balik office kalau hantar saya."Fathia menolak.

"Tak apa.Lagipun saya memang ke arah tu pun.Ada hal sikit."Faqih memberi alasan.Dia sengaja mahu berlama dengan Fathia.

Parah aku ni! Faqih berkata dalam hati.

"Oh ok."Fathia akhirnya bersetuju.Faqih tersenyum manis kearah Fathia.Buat seketika pandangan mereka bertaut.

Lekas Fathia mengalihkan mata.Eishh mamat ni,boleh tak kau jangan bagi Killer Smile kau tu kat aku! Fathia menggerutu dalam hati.

"Jomlah."Faqih berjalan ke arah kereta yang terpakir agak jauh dari restoran tadi.Fathia hanya menurut.

Dia memicit-micit kepalanya.Entah kenapa dia rasa sangat pening.Erghh,migrain ke? Fathia berteka teki sendiri.

Tiba-tiba tangannya ditarik sehingga Fathia bergerak sedikit ketepi.Belakangnya terlekap di badan seorang hamba Allah yang menariknya tadi.

Fathia mendongak memandang wajah hamba Allah yang menriknya itu.Berdegup jantung saat terpandangkan mata yang bewarna coklat cair itu.Faqih!

Tangannya masih di dalam genggaman lelaki itu.Lekas Fathia menjauhkan diri dari lelaki itu.
Faqih berdehem perlahan sebelum berkata.

"Lain kali berjalan tu pandang depan,kalau tak sia-sia aja mati kena langgar kereta!"Faqih memarahi Fathia.

Fathia mengetap gigi.Kalau ye pun tak boleh ke cakap tu biar lembut?Fathia mengomel perlahan.Faqih hanya diam sebelum masuk ke kereta.

"Hey,cik adik masuk lah!"Faqih melaung dari tingkap kereta.Fathia yang terleka lekas masuk kedalam.

"Sorry."Hanya itu yang mampu Fathia cakap.Perlahan sekali nadanya.Faqih tersenyum kecil sambil memandu.

Dipandang tangan kanannya.Ya tangan itu yang telah memegang tangan seorang gadis yang bernama Fathia tadi.Dia cukup gembira.

Kenapa?Hmm,dia tidak pasti.Keadaan di dalam kereta kembali sunyi hanya bunyi radio sahaja kedengaran.

Fathia terlena di kerusi penumpang hadapan.Faqih pula tekun memandu.Sesekali dia mencuri pandang ke arah Fathia.

Sangat ayu sekali wajah itu.Weii Faqih jangan tenung anak dara orang lama-lama!Faqih memarahi diri sendiri.

Sebaik tiba di hadapan pintu pagar rumah Fathia,Faqih memandang kearahnya.Masih lena.Dia menyentuh sedikit bahu Fathia agar gadis itu sedar kembali.

Kemudian gadis itu menggeliat kecil sebelum membuka mata lalu memerhati sekeliling.

"Oh dah sampai."Fathia bersuara lantas berpaling ke tepi.Tiba-tiba rasa tidak selesa mula bersulam di hati kerana melihat Faqih yang tidak berkelip.memandangnya.

"Err,thank you Tengku.Saya keluar dulu."Lekas Fathia menanggalkan tali pinggang keledar dan melanglah keluar.

"Welcome.Saya pergi dulu."Faqih berkata lalu menghidupkan enjin keretanya.Fathia mengangguk.Seketika kemudian kereta mewah Faqih bergerak laju meninggalkannya.

Fathia mengeluh lantas masuk ke dalam rumah.
Di dalam bilik dia merebahkan badan keatas katil.Sakit kepalanya sedikit berkurang keana dia tertidur di dalam kereta tadi.

"Eh,Thia! Tak kerja ke hari ni?"Datin Fauzana bertanya.Dia hendak mengemas sedikit bilik anak daranya.Tapi tiada apa yang perlu dikemaskan kerana Fathia adalah seorng gadis pembersih.

"Pergi,tapi Thia ambik half day.Sakit kepala."Fathia menjawan.

"Sakit kepala? Kalau macam tu pergi makan ubat.Kalau dibiarkan takut melarat.Nanti call papa cakap tak payah ambik Thia.Kesian dia nanti pergi tapi Thia dah balik."Datin Fauzana mengarah.

"Hmm yelah ma."Fathia menjawab ringkas.Datin Fauzana melangkah keluar.Fathia segera bangun mencapai beg tangannya yang berada dia atas sofa kecilnya.

"Hello pa,Thia nak cakap yang papa tak payah ambik Thia hari ni.Thia balik awal sebab sakit kepala."Fathia berkata.

"Laah,ok.Hmm papa letak dulu.Ada meeting.Assalamualaikum."Dato' Fazman Amreyn menamatkan.perbualan.

"Waalaikummusaalam."Fathia menjawab perlahan.Sekarang makan ubat.

~~~~~~~~~

Faqih menelefon Haiqal.Dia perlukan nasihat dari kawan baiknya.Selepas menelefon Haiqal,Faqih melangkah mendekati sebuah cafe D' Amour tempat dijanjikan untuk bertemu Haiqal.

Dia memesan air cappucino untuknya sementara menunggu Haiqal.Selepas beberapa minit air yang dipesan tiba.

"Ish,mana pulak lah si Haiqal ni?Lama betul.Kata dekat aja!"Faqih membebel sendirian.Tiba-tiba kerusi dihadapan Faqih ditarik.Haiqal duduk di situ.

"So what's up man?Macm penting je.Aku dah speed laju kau tahu tak."Haiqal memulakan bicara sambil mengibas lehernya.Panas babe!

"Tak mcm ni..."Belum sempat Faqih bercerita Haiqal mencelah.

"Eh,one hot latte please."Haiqal membuat pesanan kepada pelayan wanita yang datang ke mejanya sambil memberi senyuman manis.

Pelayan itu nampak sudah tergoda.Cair sekali dengan raut tampan Haiqal yang segak berkemeja biru gelap dengan seluar slek hitamnya.

"Ok,tunggu ya."Pelayan wanita itu berkata lembut.
Bengang pulak Faqih dengan Haiqal.

"Woi,aku punyalah syok nak cerita dekt kau,sempat kau order minum!"Faqih memasamkan wajah.

"Eleh,relax lah bro.Bagi aku tarik nafas hembus nafas.Minum basahkan tekak dulu."Haiqal sengaja menguji kesabaran rakan karibnya itu.

"Cis kau.Ha,baik..."Faqih mencebik.Haiqal terkekek ketawa.Selepas pelayan wanita itu menghantar pesanan dan Haiqal sudah minum barulah Faqih bercerita.

"Alah,senang je.Maknanya kau dah tercinta dengan dia.So cepat-cpt lah ngorat dia.Hehe"Haiqal memberi komen selepas Faqih bercerita.

"Ehh,kau ni,banyaklah.Aku tk rasa dia minat aku."Faqih bersuara.Haiqal tersenyum sinis.

"Weyh bro.Kau ni kenalah fight for your love!Kalau kau cinta kat dia kau try lah usyar dia.Itupun nak suruh aku ajar ke?"Haiqal berkata.

Faqih seakan-akan berfikir.Hmm,boleh pakai ke idea mamat ni?