BAB 32

Haiqal melangkah masuk ke dalam FA Compony and Properties dengan perasaan berdebar.Dia cuba mengukir senyuman kepada pekerja-pekerja wanita yang memerhatikannya.

Dan paling mengerikan apabila beberapa orang pekerja lelaki menjeling-jeling ke arahnya.Hai,salah kan aku ke makwe kau org tngok aq?

"Assalamualaikum cik.Tengku Faqih ada?"Haiqal bertanya kepada Anita.Haswani yang sedang memerhati wajah jejaka dihadapannya menyiku lengan Anita.

Anita tersentak lantas dia mengukir senyuman.Paling manis.Alahai,macam tu sekali senyum!Bebel Haswani dalam hati.

"Ah,Waalaikummussalam.Ada dia ada dalam bilik dia.Mari saya tolong bawakan ke bilik Tengku."Anita yang terlebih rajin mula bangun.

Menggeleng Haswani.Ai,nita-Nita.Haiqal segera menghalang.

"Eh,tak apa cik.Saya boleh pergi sendiri.Tingkat 12 kan?"Haiqal bertanya.Haswani mengerutkan dahi.

"Eh,maaf Encik.Tapi Tengku Faqih dah inform kami kalau ada tetamu yang datang,tolong guide dia ke bilik walaupun orang tu dah tahu."Haswani memberitahu sambil menjeling muka sedih Anita.

Haiqal menggaru kepala yang tidak gatal.Belum sempat dia menjawab suara lain datang mencelah.

"Eh,Nita,Wani meh sini tolong aku.Angkat kotak yang sampai tu kejap."Pinta seorang pekerja lelaki itu.

"Ish,kau ni Lutfi,yelah-yelah."Haswani membebel sambil mengheret sahabatnya itu.

"Hmm,Hani! Tolong bawakan Encik Tengku Haiqal ke bilik Tengku Faqih.Now!"Anita sempat mengarah kpd Hani yg bru sampai.

"Hah?Kakak..."Hani tidak jadi memprotes apabila dia perasan renungan jejaka kacak di sebelahnya.

"Err,boleh saya bawakan Encik Tengku Haiqal ke bilik Tengku Faqih?"Hani bertanya sopan.Haiqal tersentak.Lekas dia mengangguk.

"Tapi kalau awak busy tak apa.Saya boleh pergi sendiri."Ujar Haiqal.Hani tersenyum.Terpesona Haiqal yang melihat.

"Saya tak busy pun.Setakat bawa Encik ke bilik Tengku tu tak luak pun.Jomlah!"Kata Hani ceria sambil melangkah kearah lif.

Haiqal mengikut dengan hati yang berdebar.Hani masuk kedalam lif yang sudah terbuka.Haiqal turut masuk.

Seketika suasana menjadi sepi.Haiqal tidak tahu cara untuk memulakan perbualan dengan gadis.

"Hmm,maaf saya tanya.Encik ni kawan Tengku Faqih ke?"Hani bertanya.Haiqal memandang gadis itu.

"Yup.Dalam 12 tahun saya kawan dengan dia.Lama kan?"Haiqal tersenyum.Hani turut tersenyum.

"Lama sangat."Balas Hani.Kemudian lif terbuka.Hani memandang Haiqal yang sedang asyik memandangnya.

"Err,Encik,ni tingkat 12.Bilik Tengku Faqih yang tu.Kalau tak ada apa-apa saya pergi dulu."Hani berkata.

"Hmm,what's your name?"Tiba-tiba terpacul soalan dari mulut Haiqal.

"Oh,nama saya Tengku Farra Hani.And nama encik?"Hani pula bertanya.

"Tengku Haiqal Iskandar.Do call me Haiqal."Haiqal tersenyum manis.Hani membalas sambil mengangguk.

Haiqal keluar dari lif.Belum sempat pintu lif tertutup sepenuhnya tangan Haiqal menahan.Terkejut Hani dibuatnya.

"Err,Hani,would you go lunch with me?"Haiqal bertanya gagap.Hani makin terkejut.

"Hah?Err sure.No problem.Saya tunggu di bawah."Hani tersenyum.Haiqal terkejut menerima jawapan positif dari gadis itu.

"Huh,thank you."Ucap Haiqal.

"Yo're welcome.Saya pergi dulu."Haiqal mengagguk.Pintu lif kemudian tertutup.

"YESSS!!!!"Jerit Haiqal gembira.Gadis yang telah berjaya bertakhta dihatinya sudi keluar dengannya.Pantas dia berjalan ke bilik Faqih.

"Bro,aku ada huge news nk bg tahu!"Haiqal yerus masuk kedalam bilik tanpa mengetuk dahulu.Faqih yang sedang berbincang sesuatu dengan Fathia terkejut.

"Ish,kau ni buat terperanjat aku aja.Cuba masuk tu ketuk dulu!"Faqih menjeling.Kemudian dia memandang ke arah Fathia semula

"Kalau Tengku busy kita discuss nanti.Jadi saya keluar dulu."Fathia meminta diri kemudian melangkah keluar.

"Hehe wrong timing eh?"Haiqal tersengih
Faqih mencebik.

"Memang pun.So apa news yang kau nk ckp tu?"Faqih bertanya.Haiqal tersenyum lebar.

"Tadi masa dlm lif aku ajak Hani tu lunch dengan aku.And you know what's her responed?She says sure!"Haiqal tersenyum.

Faqih tergamam.Aii,senang betul!Dia ni pun satu,dulu bukan main tak suka pompuan skarang kau,meletup kebaboom!Faqih mengutuk

"Hah,tahniah.Good for you!"Faqih bangun dan terus menepuk lembut bahu sahabatnya.

"Thanks bro.Kau 2 minggu lagi dah jadi suami org.Haii,tak tidur malam lah org tu!"Haiqal mengenakan kawannya.Hahaha

"Oii,kau jangan nk lebih-lebih ehh!"Faqih menyiku lengan Haiqal.

Perbualannya dengan Fathia tadi terimbau kembali.

"Secara jujurlah Tengku.I don't have any feeling towards you.So mcm mna kita nak kahwin?And i'm pretty sure that you also don't have any feeling towards me.Am i right?"Fathia bertanya.

Faqih berpeluk tubuh.Berat mulutnya untuk menidakkan.Jadi dia mengambil.keputusan untuk diamkan diri.

"Jadi are we need to continue this what ever kind of marriedge?"Sekali lagi Fathia bertanya.Dia betul-betul tak rela.

"Excuse me,miss,for your information,how about all the preparation that we had made?"Faqih pula bertanya.

"Not we,just our family.Saya tak pernah setuju.Tapi nak buat mcm mna?Mama saya tu dah paksa saya.We are not soul destiny,for sure!"Fathia sedikit membentak.

Sedikit sebanyak Faqih terasa egonya tercalar.Seorang lelaki yang telah dipijak egonya oleh seorang perempuan.What the hell?!

"Hey,awak ingat saya ni ada sangat ke feeling tu?Tapi saya pun nk buat mcm mana?Dh mummy saya tu kemaruk sngt nk menantu mcm awak!"Faqih membuat keputusan mempertahankan egonya.

"Herh...saya..."

"Bro,aku ada huge news nk bg tahu ni!"Suara Haiqal tiba-tiba terdengar.Perbualan mereka terhenti.

"Wey,jomlah discuss pasal Projek Bakti Jaya tu."Haiqal menepuk perlahan bahu rakannya itu.Terus mati lamunan Faqih

"Yeah,so..."
~~~~~~~~~
"Seriuss??!!!"Jerit Anita dan Haswani serentak.Pelanggan-pelanggan yang berada di dalam Restoran Tupai-Tupai itu menoleh keraha mereka.

"Hey,cakap tu pelan-pelan sikit!"Fathia menggerutu.Inilah salah satu sebab kenapa dia tk nak org lain tahu tntang perkahwinannya yng bakal berlangsung itu.

Tapi nak buat mcm.mana?Nasihat abang iparnya semalam sedikit sebanyak melembutkan hatinya untuk memberitahu.

"Assalamualaikum."Fathia memberi salam sebaik pulang ke rumah.Tiada suara yang menyahut.Dia beranggapan bahawa kakak sulungnya mungkin balik ke rumahnya di Sri Hartamas dan adiknya masih belum.pulang.

Tapi sewaktu dia ingin memanjat tangga naik keatas dia terdengar suara seseorang menjawab salamnya.

"Waalaikummussalam.Thia dah balik?"Suara itu menegurnya terus mati langkah Fathia untuk naik keatas.Dia menoleh.

"Eh,Abang Fawwaz.Ingatkan siapa.Kak Reen mana?"Fathia bertanya.

"Reen tengah tidurkan Fatihah.Farha tak balik lagi.So ,amacam?Best ke nak kahwin?"Fawwaz tersengih.

"Hish,ni mesti Kak Reen yang cakap!"Fathia mencemik.Fawwaz tersenyum

"Mana lagi sumber nak dapat?So Thia dah inform ke kat kwn-kwn Thia psl Thia nak kahwin?"Fawwaz bertnya.

"Thia tak nak cakaplah.Thia cakap kat Hani je.I don't want other know!"Fathia berkata tegas.Fawwaz mengeluh.

"Thia,i think it should be better if you tell them.Barulah tak timbul syak wasangka dan fitnah."Fawwaz menasihati.

Fathia diam.Dengan berbekalkan nasihat itulah dia lembut hati berkongsi cerita sensasinya itu ke rakan-rakannya.Tapi dia sudah memaklumkan jangan sampai Tengku Emylia tahu.

"Untung lah Thia dapat Tengku Faqih tu.Dahlah handsome,kaya pulak tu."Anita menyedihkan muka.

"Mm kan.Untung lah.Si Hani tu pun untung.Dapat lunch dengan si Tengku Haiqal tu.Handsome nya!"Haswani mencelah.

"Thia kahwin 2 minggu lagi kan?Hmm best nya!"Anita berkata lagi.