BAB 19

Hari ini sudah genap 2 bulan Fathia bekerja di FH Compony and Properties.Hanya tinggal 1 bulan sahaja lagi sebelum dia meletakkan jawatan sebagai personal assistance kepada Tengku Faqih Aiman.

"Hai,Thia tersenyum-senyum seorang diri ni kenapa?"Haswani menyakat Fathia.Gaya macam orang nak kahwin aja.

"Hehe,nothing!Teringatkan pasal tinggal 1 bulan je lagi kat sini.Tak sabar nak move out dari pejabat ni.Tak payah menghadap bos panas baran tu.Menyampah!"Fathia berkata sempat mengutuk Faqih sedas.

Tergelak seketika Haswani yang mendengar.Dia tahu Fathia tidak menggemari sikap jejaka tampan bermata coklat cair yang mampu menggetarkan hati wanita.

"Hey,Thia.Benci lama-lama nanti tersuka barulah haru."Anita mengangkat sebelah kening sambil tersengih.

"Ehh,tak adanya.Sudahlah panas baran.Ego tinggi,poyo,kuat mengarah ahh macm² lgiylah.Esok tk hbis klau list!"Fathia menjawab sambil mengetap gigi.

"Hehe,betul apa Kak Nita cakap.Orang kata benci-benci lama-lama jadi suka."Hani trsenyum sinis.Fathia membuat muka meluat.

"Ha,seronok ke makan gaji buta.Orang lain buat kerja dia bergosip masa kerja!"Cemuh seseorang.

Hani kaget dengan wanita dihadapannya itu.Dipandang atas bawah baju yang dipakai oleh Tengku Emylia itu.

Ceh,dia ingat skirt pendek wrna hitam dengn blaus ketat dan nipis tu cantik.sangat ke?Huh,nasib baju blaus aku yang wrna hijau ni tak nipis.Ayu aja.Sempat Hani memuji diri.

"Eh,Tengku Emylia.Tak tengok jam ke?Sekarang pukul 1.49 petang.Masa makan tengah hari lagi.Tak payah lagi buat kerja.Tunggu pukul 2 bru boleh buat kerja."Fathia menjawab dengan selamba.

Muka Tengku Emylia berubah merah.Malu barangkali kerana tertegur masa rehat.Haha pdan muka!Anita berkata dalm hti

"What ever."Tengku Emylia berkata lalu pergi ke tingkat 12.Fathia mencebik.Haswani,Anita dn Hani membuat muka meluat.

Tiba-tiba telefon bimbit Fathia berbunyi.Lantas dia mengambil telefon yangberada di dalam kocek seluar slek hitamnya.Nama Fazreen tertera di hadapan skrin telefon.

"Hello kak."Fathia berkata.

"Ha,Thia malam ni kakak tidur rumah mama.Abang Fawwaz outstation.Nanti cakap kat mama."Fazreen berkta kemudian.

"Oh,ok.Fatihah tak bawak ke kak?"Fathia bertanyakan tentang anak saudara tunggal kesayangannya itu.

"Eh,budak ni!Soalan tu biar logik akal fikiran.Tahu otak awak tak logik tapi tak payah lh tunjuk sngt.Mestilah bawak!"Fazreen membalas.

"Ewah mulut kakak!Kalah longkang!"Fathia berkata geram.Fazreen tergelak.

"Hmm,oklah.Nanti.cakap kat mama.Bye!"Fazreen memutuskan talian.

"Siapa weh?"Hani menyoal.Fathia memandang sahabatnya itu.

"Kak Reen.Dia kata dia balik tidur rumah aku.Abang ipar aku outstation."Hani mengangguk.

"Fathia...masuk bilik saya kejap."Tiba-tiba suara Faqih mencelah.Fathia terkejut sebelum mengangguk.

"Baik awak pergi sebelum kena marah."Anita berkata.Haswani dan Hani mengangguk tanda setuju.

Fathia patuh.Dia menaiki lif menuju ke tingkat 12.Sesampai shaja di bilik Faqih dia melihat Tengku Emylia turut berada di bilik itu.

"Hadoi,pahal lah pompuan tu kene ada jugk?! Patah mood nak mengadap muka Tengku.Hehe."Fathia tersengih sendirian.

Memang taklah ye aku exited nak mengadap Faqih.Tak sayang nyawa namanya!Pintu bilik diketuk sebelum dibuka.

"Tengku ada apa-apa ke?"Fathia bertanya dengan senyuman.Tengku Emylia menjeling.

"Eh,yang you bengap sangat ni kenapa?Kalau tak ada apa-apa tentulah Faqih tak panggil you!"Tengku Emylia mencemuh.

Uihh,panas dowh hati aku skrang ni!Kurang asam kau pompuan.Kau cakap aku bengap?! Fathia tersenyum sinis.

"Bengap?Bukan perkataan tu sesuai dengan awak ke?Saya tanya ada apa-apa sebab kalau pasal kertas kerja.Saya dah siap tunggu HR luluskan baru saya bagi kat Tengku!Lain kali bercakap guna otak.Tak payah nak sibuk hal orang!" Hah,ambik kau!Eihh kalau tak ada Faqih dalam bilik ni memang bernanah lah telinga kau pompuan!Fathia mencemik.

"What?! Eh kau ni kan..."Faqih mencelah sebelum Tengku Emylia menghabiskan ayat.

"Eh,dahlah Emylia.Both of you ni suka sangat gaduh!You Emylia kenapa ska cri psl?"Suara Faqih bergetar cuba menahan marah.

Entah kenapa dia marah apabila Tengku Emylia mengherdik,mencemuh Fathia.Arghh,parah aku ni!Why would I think about her?!

Because you already fell in love with her lah Faqih!Suara hati Faqih berkata.Ehh mengarut.Nonsense!!!