BAB 38

2 minggu kemudian...

"Faqih...Bila you nak datng lawat I?I miss you sayang.So much!"Tengku Emylia mencium gambar yang berada di tangannya.

"Hmm,diorang kurung I you tahu tak?I tak nak duduk sini!"Tengku Emylia nampak marah.Segera dia memerhati segenap ruang kamarnya

Setelah itu air mata mengalir di pipinya.Apabila terpandangkan lengannya itu.

"Emy...nanti mama bawak pergi jumpa doktor ya sayang."Datin Emilin memujuk.Sedih dia melihat satu-satunya anak berada dalam keadaan ini.

Disebabkan Tengku Emylia pernah ingin mencederakan diri dengan menggunakan gelas kaca yang dipecahkan dan menggores tangan sendiri.

Doktor menyuruh mereka mengikat dia di bucu katil.Mula-mula mereka enggan tapi apabila doktor itu sedikit mengugut barulah mereka bersetuju.

"Emy....Emy nak makan sayang?Ni papa bawak naik bubur untuk Emy."Dato' Eyrman cuba memujuk anak gadisnya.

Tiba-tiba Emylia mendengus.Air mata masih mengalir dipipi.

"I'm not sick! Why papa dan mama nak bawak Emy jumpa Doktor?! I'm not sick at all!"Jeritnya sedikit kurang sabar.

"Emy...mama tahu anak mama tak sakit tapi ni Faqih suruh tau sayang.Jadi mama bawak lah jumpa doktor!"Datin Emilin menangis.Apa lagi cara dia boleh buat selain berkata begitu.

Muka marah Tengku Emylia lenyap begitu sahaja.Kemudian dia ketawa riang.Walaupun air mata masih deras mengalir tapi itu tetap tidak mengganggunya untuk ketawa.

"Faqih suruh ma?Ok jom.kita jumpa doktor!Yay!"Jerit Emylia senang hati.Kemudian dia memeluk erat gambar Faqih bersama senyuman.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Faqih meraup muka.Biar betul Emylia ni?!Astagfirullah.Apa yang ada dalam fikiran dia agaknya?!

"Mummy lawat dia tadi dekat hospital.Beria-ria dia salam mummy.Siap panggil mummy lagi.Lepas tu tanya Faqih kat mana.Mummy cakap dia tak de.Habis dia mengamuk.Barang-barang dia campak.Lepastu dia menangis.Dia kata sebab perempuan tu Faqih tak sayang dia.Lepastu sambung baling barang.Doktor kata dia ada masalah mental.Gangguan emosi.Tida menentu."Datin Farah mengeluh.

"My.Perlu ke Faqih lawat dia?"Tanyanya bingung.Datin Farah memandang anaknya.

"Nak pergi-pergilah tapi bawak Fathia sekali.Mummy takut dia salah faham.Kalau Emylia mengamuk,tak apa suruh Fathia tunggu kat luar.Kamu masuk sekejap jadilah."Katanya.

Faqih mengangguk.Kemudian dia naik ke tingkat atas untuk melihat keadaan isterinya.

Fathia sedang ralit menonton cerita di Macbook kesayangannya.Faqih masuk ke dalam bilik.Tersenyum kecil dia melihat isterinya ketawa itu.

"Heii,apa yang gelak sorng-sorng tu?"Tanya Faqih sambil merangkuk pinggang isterinya.Fathia tersentak.Lekas dia menekan butang pause dan menanggalkan earpodnya.

"Abang!Tak adalah.Tengok cerita itu yang gelak."Fathia tersenyum kecil.Faqih turut tersenyum.

"Hmm,sayang.Bersiap jom!"Katanya tiba-tiba.Fathia mengerutkan dahi.

"Aii,nak prgi mana pulak?"Dia bertanya.Faqih mengeluh kecil.

"Kita lawat Emylia ya sayang."Faqih berkata.Fathia mengerutkan dahi.

"Leesya tak kesah nak jumpa dia tapi what do you mean by lawat dia?"Fathia bertanya.

"You know...She's in the hospital..."Faqih menjawab.Fathia mengangkat kening.

"Dia sakit apa?Demam?"Tanya nya kembali.Faqih mengeluk seketika sebelum menggeleng.

"Mental."Ujar Faqih.Bulat mata Fathia mendengar.Aii,apa benda perempuan ty?

"What?!"Fathia terkejut.

"Yeap.Jom ya sayang lawat dia.Leesya kata tadi tak kesah."Faqih memujuk.

"Dia mental sebab abang kan?Dia sayang abang kan?"Tanya Fathia lirih.

Faqih tak menjawab.Dipandang muka isterinya itu.

"Sayang.Tak kesahlah dia sayang abang ke,sakit sebab abang ke tapi yang abang sayang hanya sorang.Only you Aleesya."Katanya bersungguh-sungguh.

Fathia diam seketika sebelum mengangguk stuju.Faqih tersenyum puas.Dipeluknya tubuh isterinya.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Assalamualaikum,Aunty,uncle."Ucap Faqih apabila tiba di hospital.Mereka sekrang berada di Wad Bahagia.

Bermacam-macam karenah yang mereka dapat lihat di Wad ini.Aduhh,sedih hati yang memandang.

Fathia menyalam tangan Datin Emilin sambil mengukir senyuman hambar.Datin Emilin membalas.

"Faqih,waalaikummussalam.Uncle baru je balik dari surau kejap.Nak lawat Emylia ke?"Tanyanya sekadar berbasi-basi.

"Ah,ya kalau boleh."Katanya serba salah.Wajah murung Fathia dipandang.Sbelum jari jemarinya menggenggam erat tangan isterinya..

"Boleh.Rasanya dia tengah tidur...."Belum sempat Dato' Eyrman menghabiskan ayat Tengku Emylia meluru mendapatkan Faqih dengab keadaan tidam terurus.Erat dia memeluk Faqih.

Faqih yang masih terkejut tidak dapat berbuat apa.Otaknya masih belum dapat berfungsi.Bagi Fathia dia meluat memandang.

Terasa nak muntah.Terus dia berlari keluar dari wad itu ke arah tandas.Dia memuntahkan segala isi perutnya.Menggigil badannya.

"Ah,kuatkanlah aku ya Allah."Kata Fathia dia terasa agak pening.Berkerut keningnya.

"Cik,cik ok ke?"Tanya seorang wanita yang berumur dalam 30-an itu.Nampak macam seorang doktor

"Say..saya ok."Kata Fathia.Dia sudah tidak berdaya.Rasa tidak dapat berbuat apa-apa.Letih sekali rasanya.

"Tapi,banyak cik muntah tadi.Tak apa kita ke bilik saya.Saya buat pemeriksaan."Katanya runsing.Fathia menggeleng.

"Tak apalah puan.Saya ok."Kata Fathia sambil memicit dahinya.

"Cik,saya doktor di sini.Dan saya rasa.cik kena buat pemeriksaan.Lagipun sekarang waktu lunch,jadi tak ada orang.Mari."Kata wanita itu lagi sambil memimpin tangan Fathia kearah biliknya.

Nak atau tak nak,Fathia terpaksa menurut.Dia berjalan perlahan-lahan ke arah bilik doktor wanita itu.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Uncle minta maaf tentang Emylia tadi.She can't control her action.Uncle tak tahu nak buat apa."Kata Dato' Eyrman sedikit terkesan dengan keadaan anknya.

"Tak apa,uncle.Faqih faham."Katanya.Dipandang wajah Emylia yang tertidur kepenatan apabila jururawat menyuntik cecair penenang.

"Faqih,aunty ada permintaan."Kata Datin Emilin serak kerana terlalu banyak menangis.

"Apa aunty?Kalau Faqih boleh tolong,Faqih tolong."Kata Faqih dengan hati yang berdebar.

"Tolonglah Faqih!Tolong kahwin dengan Emylia!Faqih tahukan dia sangat sayang dekat Faqih!Ini aja cara untuk pulihkan dia!Cuba bincang elok-elok.dengan Fathia.Pujuk dia.Aunty tak kesah Emylia bermadu tapi.tolonglah,tolonglah kahwin dengan Emylia."Datin Emilin menangis teresak-esak.

"Ya,Faqih...Uncle psti Fathia tak kesah.Mesti dia kesian tengok Emylia."Dato' Eyrman pula.memujuk.

Dengan hati yang retak seribu,Fathia keluar dari hospital tersebut.Airmata mengalir dengan laju.Dia menahan sebuah teksi dan menyuruhnya membawa ke rumah kakaknya.
~~~~~~~~~~~~~~~~
"Thia?!"Terkejut Fazreen apabila adiknya datang tiba-tiba kerumahnya dengan keadaan yang tidak bermaya.

"Kakak.."Fathia terus memeluk adiknya itu.Ya Allah kenpa ini?!