BAB 28

"Thia,jom ikut mama.Kita pergi butik pengantin hari ni.Tak ada alasan.Mama dah janji dengan Aunty Farah.Dia akan datang dekat butik tu nanti.Faqih pun ada sekali.Bolehlah jumpa bakal suami tu.Awak tu hanya ikut aja apa mama kata.Tak ada nak dibantahnya."Datin Fauzana mengarah.

Fathia yang sedang minum segelas susu,tersedak.Terus di rampas gelas air suam dari tangan adiknya itu.

"Ishh,apa kakak ni! Main rampas aja.Kang bukan susu aja tersedak dengan gelas-gelas kakak tersedak!"Farha mengamuk.

Fazreen dan Fatihah yang menjadi pemerhati setia itu ketawa melihat kelatah mereka.Dato' Fazman tersengih.

"Hah?! Ishh,mama pergi jelah pilih.Thia tak reti.Lagipun kalau pasal saiz,nanti Thia bagi ukuran senang."Fathia menjawab.

"Tak payah.Just go!Lagipun apa salahnya awak pergi.Tak luak pun lah.Boleh jugak embang dengan Si Faqih tu.Your future husband tuh!"Datin Fauzana tak puas hati.

"Ergh,yelah-yelah."Fathia mengalah walaupun muka terpaksa.Malas nak mengadap muka bosnya atau sekarang patut di panggil bakal suaminya.

#Menyampah!Fathia mencebik.Farha yang sedang minum air cappucino kegemarannya akibat air suamnya dirampas oleh kakaknya tersenyum sinis.

"Kak,jomlah ikut sekali.Farha jomlah!"Fathia mengajak adik dan kakaknya.Tak nak dia duduk dengan mama aja.

"Laah,apa pulak! Kakak nak pergi ambik Abang Fawwaz dekat airport lepas ni.Dah rindu sangat ni!"Fazreen memberi alasan.

Fathia mencebik.Berpisah baru 5 hari dah over.Kalau 1 bulan mahu meroyan kakak aku tu!Sempat Fathia mengutuk kakaknya.

"Oh ye ke? Fawwaz balik hari ni?Hmm,Reen ajaklah dia makan malam kat sini.Tak pun duduk dulu.Nanti lepas makan malam awak baliklah."Dato' Fazman memandang Fazreen.

Sudah lama tidak berborak dengan menantu sulungnya itu.Fathia hanya mendiamkan diri sambil merenung adiknya.Farha tahu maksud renungan itu.

"Err,Farha ada short test untuk kelayakan masuk Universiti out Malaysia.So sorry kak!"Farha berkata.Fathia merengus.

"Tak cakap dengan mama pun.Kalau tak boleh buat solat hajat.Tak apalah.Nanti buat before pergi tu.Good luck anak mama."Datin Fauzana mencium dahi anak bongsunya itu.

"Bolehnya Farha.Anak papa ni bijak.Ana abang ada kerja dekat office sikit.Lusa nak meet client.Abang nak pergi dah ni."Dato' Fazman bangun dari kerusi.

Datin Fauzana menghampiri sambil mencapai tangan suami tercintanya itu.Dicium penuh hormat sebelum melepaskan pautan.

"Eleh,nak romantik.pulak dah depan ni!"Terdrngar Farha mengomel perlahan.Tergelak Fathia dan Fazreen yang mendengar.

"Papa pergi dulu."Ucap Dato' Fazman sambil berlalu pergi.

"Mama nak bersiap.Thia pergi siap jugak.Jangan lambat pulak!"Datin Fauzana mengarah sambil melangkah ke tingkat atas.

"Hmm,kakak pun dah nak pergi ni.Abang Fawwaz dah mesej.Dia kata dah sampai airport.So jom Fatihah kita jumpa abi."Fazreen berkata kepada anak tunggalnya itu.

"Yey! Abi dah balik!"Bersorak kegembiran Fatihah tatkala mendengar nama abinya disebut.Tersengih Farha dan Fazreen.Fathia hanya tersenyum.

"Assalamualaikum!"Terdengar suara seseorang memberi salam.Segera Fathia berlari ke pintu lalu membukanya.

"Waalaikummussalam.Laah,Ris.Saya ingatkan siapa.Masuklah."Sopan Fathia menjemput sepupu tunggalnya itu.Faris tersenyum

"Hah,Thia! Farha ada?"Terus Faris bertanya.Fathia kaget.Aishh,belum apa-apa dah tanya pasal Farha.Pahal bro?

"Abang Ris.Kejap nanti Farha turun."Farha berlari ketingkat atas untuk memakai tudung.Fathia terfikir.Macam ada something je diorang ni.

"Kenapa pasal Farha?Ada nak bawa dia ke mana-mana ke?"Fathia berkata.Faris tersenyum lalu mengangguk

"Ha'ah.Ajak dia nak pergi mall teman beli cake sebelum dia nak pergi exam."Faris menjawab.Huhu,nape kau tak ajak aku Faris?! Kalau tak aku dah lepas tak yah pergi butik.

"Aiwah,dah bawak dia teman beli cake ye?Awak ni ada apa-apa dengan si Farha tu?"Fathia membuat serkap jarang.

Hmm,logik apa.Umur Farha dengan Faris tu bukannya jauh beza.5 tahun aja.Umur Faris tu 25,Farha 20.Tak adalah jauh mana.Fathia bermonolog sendirian.

"Hey,jangan nak buat andaian ehh.Saya hempuk tercabut gigi nanti! Mana adalah.Eii minah 8 kerat ni!"Faris berkata geram.

Fathia tergelak.Kemudian Farha turun dengan tergesa-gesa dengan memakai t-shirt hijau berlengan panjang dan tudung hitam.

"Oklah,Thia.Kitorang pergi dulu.Nanti cakap kat Aunty Zana ehh."Faris berpesan.

"Farha dah cakap dekt mama tadi."Farha menjawab.Faris hnya tersenyum lalu mengangguk.

"Ok kak.Wish me luck!"Jerit Farha sambil keluar dari rumah.Fathia hanya tersenyum memandang adiknya itu.Lantas dia menaiki tangga menuju ke biliknya.

Fathia memakai baju blaus bewarna putih dengan selendang hijau muda.Dikenakan dengn seluar jeans hitam.Mukanya yang sedia kemerah-merahan itu hanya dioles sedikit bedak dan disapu lip gloss.Siap!

Pintu biliknya diketuk.Kemudian Datin Fauzana msuk kedalam.

"Ha,jomlah.Dah lewat ni.Kak Reen dah pergi ambik Fawwaz kat airport.Aunty Farah dengan Faqih pun dah pergi butik.Jomlah."Datin Fauzana mengheret anaknya itu ke kereta Mini Cooper bewarna merah itu.

Bedegup jantung Fathia tatkala terdengar nama jejaka yang tidak lama lagi akan sah menjadi suaminya.Ahh,hati stay calm.please!Fathia berdoa dalam hati.
~~~~~~~~~~
"Ana!"Panggil Datin Farah kepada rakan karibnya sewaktu dia dan Datin Fauzana menjadi model suatu masa dahulu.

Datin Fauzana dan Fathia mendapatkan Datin Farah.Datin Fauzana dan Datin Farah berpelukkan.Manakala Fathia hanya bersalam dan mencium tangan Datin Farah.

"Farah,mana anak awaknya?"Datin Fauzana bertanya.Fathia hanya mendiamkan diri.Jantungnya masih lagi berdegup hebat.

"Ah,tadinya kata nak beli air kopi kat kedai Starbucks depan tu.Entah ramai sangat kut orang kat sana."Datin Farah memberitahu.

"Hmm,tak apalah kalau macam tu.So..."Datin Fauzan tidak jadi menghabiskan ayatnya tatkala melihat seorang wanita datang menghampiri.

"Assalamualaikum Datin."Ucap wanita itu kepada Datin Fauzana.Dia tersenyum mesra.

"Ah,Natasya.Ni kawan i,Datin Fauzana Afiqa.Ana ni Sharifah Natasha binti Khalid.Our wedding planner and also owner of this glamour boutique."Datin Farah berkata.

Datin Fauzana,Fathia dan Sharifah Natasha bersalaman sambil berbalas senyuman.

"Ok.So nilah the gergous pengantin tu ya?Anak you ke Datin?"Sharifah Natasya bertanya kepada Datin Fauzana sambil menunjuk kearah Fathia.Fathia tersenyum malu sambil menunduk.

"Ahh,ye inilah anak i.Hai,tengok pulak maknya siapa?"Datin Fauzana berseloroh lalu mereka semua ketawa kecuali Fathia.

"Ha,Thia.Kenapa moyok je ni?Alah Faqih tu kejap lagi dia da..."Belum sempat Datin Farah menghabiskan ayat bunyi loceng dari bukaan pintu butik Bridal Boutique Glamour terdengar.

"Mummy.."Panggil satu suara garau.Kesemua mereka memandang kearah jejaka tampan yang memakai baju T-shirt hitam dengan seluar jeans biru.Siap pakai kaca mata hitam lagi.

"Hmm,memang kacak mamat ni."Fathia memuji perlahan.Datin Fauzana dan Datin Farah mengerling Fathia dan Faqih silih berganti.

"Ah,another handsome bridal dah sampai.Hai,anak you ni Farah so handsomelah.Untung anak you Datin Fauzana."Sharifah Natasya memuji Faqih.

"Laah,you baru tahu ke?"Datin Farah mengusik.Sekali lagi mereka ketawa kecuali Fathia dan Faqih.Faqih hanya tersenyum tetapi Fathia hanya menunduk.

Dia mengangkat wajah memandang Faqih.Zapp!!!Pandangannya dan Faqih bersambung.Terdapat rasa getaran di hati tatkala terpandang mata bewarna coklat cair itu setelah Faqih menanggalkan cermin mata hitamnya.

Mereka terpaku kerah anak mata masing-masing