1

"Tahniah kepada dua orang calon UPSR yang berjaya mendapat 6A iaitu Anas Zakwan dan Atiqah Farhana. Dijemput naik ke pentas untuk mengambil hadiah kamu."
Ujar guru besar iaitu Encik Megat Mat Rahim.Anas dan Atiqah membulat mata.Mereka bangun dengan segera. Atiqah membenarkan Anas jalan dahulu kerana dia tak selesa berjalan bersebelahan dengan lelaki walaupun sudah berkawan rapat dari kecil. Masing-masing sudah akil baligh.Anas seorang ketua pengawas dan Atiqah pula seorang penolong ketua pengawas.

"Congratulation anas. Wow ketua pengawas 6A"
"Congratulation to you too atiqah. Kau pun apa kurangnya. Penolong ketua pengawas dapat straight A. Tak sangka kan lagi dua bulan dah nak masuk tingkatan 1. Kau nak sekolah mana?"
"Aku?kalau ada rezeki aku nak masuk Seri Puteri atau MRSM. Kau?"
"Aku nak masuk MCKK atau MRSM. Tapi lah kan,macam mana lah kalau kita aku masuk MCKK kau masuk Seri Puteri? Mesti aku rindu kau,kau rindu aku an?"
"Eiii memang tak lah aku rindu kau. Sorry sikit eh,aku tak nak pun rindu kau eh. Perasan."
"Ok. We will see. Weh aku nak cakap something boleh?"
"Apa dia?"
"Nanti kalau Anas dah besar,anas nak kahwin dengan Tiqah."
"Anas ni mengarutlah."
"Anas tak mengarut. Anas ikhlas sayang tiqah."
"Tengok lah dulu"
"Tiqah,kau tak boleh ke buka cermin mata kau tu?"
"Kenapa tak comel ke?"
"Bukan. Disebabkan terlalu comel lah aku surih kau buka. Hati aku cair cia3"
"Ishh kau ni. Aku sepak kang. Tak pasal2 jadi gelanggang silat pulak kat taman ikan ni. Dah lah kat dalam sekolah."
"Ala rileks lah. Aku gurau pun tak boleh ke. Dah lah jom masuk dewan.Rehat pun dah habis.Tiqah! Kau tak bangun aku dokong kau."
"Ishh tak payah lah. Aku ada kaki lah Muhammad anas zakwan Bin Malik zakwan sayang oii."
"Jap2 ulang lagi sekali perkataan kedua sebelum akhir tu. Aku tak dengar lah. Ulang cepat kalau tak aku kejar kau macam mana aku kejar kau waktu umur kita 5 tahun dulu. Kau nak ke?yang sampai kau hampir jatuh kena langgar dengan kereta tu pastu abang kau yang selamatkan kau."
"Kau tak sayang aku ke nak buat aku macam tu?kau tau tak kenapa aku tak keluar rumah main dengan kau sebulan tu?"
"Kenapa?"
"Sebab waktu tu aku trauma lepastu aku demam."
"Ouh aku tak tau pasal tu.Sorry tau. Tapi aku nak kau tau yang aku sayang sangat kat kau."
"Tak apa. Aku tak pernah berdendam dengan kau pun. Aku pun sayang kau jugak tau. Don't worry"
"Ok. Bye. Nanti petang jumpa aku kat taman tasik tau"
"Ok"
Anas dan Atiqah mengorak langkah ke dalam dewan. Mereka berpandangan lalu pandangan di alih ke guru besar yang berada di atas pentas. Tiba2 senyuman terukir.

"Hai anas. Sorry lambat. Tadi Tiqah tolong mama buat kuih. Nah kuih buah melaka. Untuk anas sorang je tau. Yang ni tiqah yang buat. Try rasa satu."
"Ouh ye?mesti sedap kan?" "Bissmillahirrahmanirrahim. Ermmm"
"Sedap ke tak?"
"Ermmm"
"Sedap ke tidak?"
"Ermmm"
"Sedap ke tak anas SAYANG oi?"
"Ha sedap sangat. Lagi sedap bila tiqah sebut SAYANG tu."
"Erghh mengada eh."
"Biarlah. Anas sayang tiqah so biar je lah anas nak tiqah sebut SAYANG kat anas"
"Ishh. Dah2.Yang kau ajak aku pergi sini kenapa?"
"Jom. Pergi cafe. Pastu bersemut semut."
"Jap2. Pergi cafe tu aku setuju tapi pergi bersemut semut tu memang tak lah."
"Ok kalau macam tu jom bersilat malam ni."
"Ok."
"Ye cik nak minum apa?"
"Green tea and anas nak minum apa?"
"Apple juice"

"Anas"
"Ye"
"Ermm"
"Napa"
"Actually lepas ni tiqah kena stay dekat Melbourn"
"What?jap2 tiqah buat lawak ke ape ni?"
"Tak tiqah tak buat lawak lah. Tiqah dapat tawaran kat sana. Anas boleh hidup tanpa tiqah kan?please nas. It's important."
"Bila nak pergi?"
"Sebelum start new year and tiqah akan duduk dengan mak long kat melbourn."
"Tak apalah. Tiqah pergi je lah.Sebenarnya,nas dapat tawaran belajar dekat Amsterdem."
"So kira adil lah ni. Sorang pergi melbourn sorang pergi amsterdem. Wow."
"Ya. Tapi kalau ada cuti nanti nas balik lah malaysia. Nanti kalau Qah ada cuti balik lah malaysia. Nas nak keluar dengan qah."
"Ye qah janji.Jom minum."
"Jom."
"Bismillahirrahmanirrahim."
"Wow fresh. I love green tea.Mm dapnye"
"Sedap?Nikmatilah sebab lepas ni kita rasa minuman lain pulak dekat Amsterdem and melbourn. Nanti tiqah hantar gambar yang tiqah tangkap kat melbourn tau."
"Ok. Anas pun hantar lah gambar anas kat amsterdem nanti.Boleh tiqah tenung lama2 gambar kawan baik tiqah ni."
"Ye ye anas pun hantar gambar anas."

(Kali pertama,ku bertentang mata)Tiqah sambung.
(Kali kedua,ku memendam rasa kepadanya)anas your turn
(Kali ketiga,ku rindu padanya)Tiqah serentak
(Kalu keempat,aku jatuh cinta)Ewah.

"Hahhahahhaha." Bait-bait lagu i love you i miss you dinyanyikan oleh anas dan atiqah dengan perasaan penuh gembira.

"Ermm anas,malam ni jumpa tiqah dekat hotel."
"Ha hotel?buat apa?"
"Ha tu fikir bukan-bukan lah tu. Just a little bit party for us. My mom and your mom plan all of this."
"Ouh. Ingatkan nak tidur kat hotel. Eh2 gurau je."
"Eii gelinya lah telinga ni dengar. Sebelum anas buka phone,tiqah nak bagitau yang,kelas silat batal. So tak payahlah buka phone eh."
"Ok. Abang Afiq tak balik rumah ke?"
"Ada je kat rumah. Anas nak jumpa abang afiq ke?"
"Nanti anas nak jumpa. Nak menggila dengan abang afiq pasal game PUBG."
"Tak ada benda lain ke nak main?bosan lah game tu. Baik main game pau lagi bagus. Comel pun comel."
"Eleh dia pun main ML."
"Lantak lah.Orang minat,nak buat macam mana?"
"Ye lah.Satgi balik siapa ambik?"
"Abang afiq."
"Nak ikut"
"Erghh ikut je lah."