bab 1

kekraban zar dan bel .sukar ditafsirkan.mereka bagai tidak boleh dipisahkan.hanya tuhan yang maha esa mampu memisahkan mereka berdua.

"oi bel.kau ni tak faham bahasa ke."tengking zar dengan nada yang kuat.

"kau ni dah kenapa pagi pagi dah marah."bel mula hilang sabar.

"saja je aku nak marah kau.kau jangan marah aku pulak "pujuk zar.

"saje kepala hotak kau.kalau aku mati sakit jantung tadi macam mana.kau nak tanggung".bel memarahi zar dan disertakan dengan jelingan maut.

"alaaa..bellllll..kau jangan cakap macam tu..kaulah satu satunya kawan baik aku yang paling memahami perasaan aku kat dunia ni..selain kau..aku dah takde sesiapa dah.mama papa aku dah takde.kau sorang je".bellll tersenyum mendengar pujuk rayu zar.

sungguh.zar memang takde sesiapa lagi.hanya bel menjadi penemannya dikala suka dan duka.mama dan papanya sudah meninggal dunia 3 tahun lepas akibat kemalangan jalan raya.tragedi itu masih terpahat di sanubari hati zar.zar hanya mampu reda dengan ketentuan ilahi.

"dah dah lah tu.dah buruk muka kau ni aku tengok.Kalau Shaf tengok ni terus dia reject kau. cikgu dah nak datang tu.baik kau sapu air mata kau tu cepat."bel menenagkan zar apabila bel menyedari zar cuba mengingati kisah silamnya.bel tak nak zar sedih.nanti zar takkan fokus dalam pelajaran.

mereka berdua masih dalam alam persekolahan.masih banyak lagi dugaan dan rintangan yang perlu mereka tempuhi.tahun ini mereka akan mengambil sijil pelajaran malaysia iaitu SPM.mereka perlu banyak mengulangkaji untuk mendapatkan keputusan yang cemerlang.

"bangun! Assalamualaikum cikgu".kedengaran suara aryd memberi salam menandakan cikgu sudah datang.zar dan bel lantas bangun dan memberi salam kepada cikgu Aida.

"Waalaikumussalam.ok.kamu boleh duduk.karangan yang cikgu bagi siap tak lagi?" "dah siap cikgu." "alamak! karangan tu aku tak siap lagilah.macam mana ni.habislah aku.kalau aku tak hantar rasa rasanya cikgu perasan tak?"gelisah hati zar apabila karangan yang cikgu Aida bagi beberapa minggu lepas belum disiapkannya lagi.

"takpelah.takyah hantarlah.cikgu tak perasan kot"zar mengikut kata hatinya.

"ok.hari ni cikgu nak buat pantunlah.kita tak buat pantun lagi tahun ni kan."murid murid hanya mengangguk tanda bersetuju dengan cadangan cikgu Aida.

"Cikgu nak bahagikan awak semua kepada beberapa kumpulan.biar cikgu yang pilih.kalau nak tunggu awak semua.sampai ke malam lah tak sudah."murid murid hanya menyengih pada Cikgu Aida.

setelah mereka dibahagikan kepada beberapa kumpulan, mereka diminta untuk duduk di dalam kumpulan masing masing.Setiap kunpulan terdiri daripada tiga hingga empat orang.Zar dan Bel tidak satu kumpulan.Ketua kumpulan diminta datang berjumpa dengan cikgu Aida untuk mengambil kertas mahjong.Zar salah seorang daripada ketua kumpulan itu.

Kumpulan Zar terdiri daripada Shaf dan rafini

"eh Shaf kau datang sini lah."arah zar.

"Eh asal aku pulak.kau dan fini lah datang sini.kertas mahjong ade dengan aku ni.aku dah malas nak ke sana."ini lah sikap Shaf yang Zar tak suka.

"jomlah fini.kalau nak tunggu Shaf sampai esoklah dia nak berperang mulut".fini akur dan mengikut Zar ke tempat Shaf

"ok.sekarang kita nak buat apa ni".tanya fini.

"sekarang kita tulis rangka dia dulu".arah Shaf."Kau ada kertas kajang tak".tanya Shaf pada Zar.

"hah.ouh.ada ada.jap nak ambik".Zar berjalan menuju ke mejanya dan mengambil sebuku kertas kajang dan menghulurkan pada Shaf.

"kau ni termenung apa?teringatkan boyfriend ey".Shaf tersenyum mengusik.

"euww.untuk pengetahuan kau, aku takde boyfriend.boyfriend nak buat ape.menyusahkan aje.nak kesana tak boleh.kesini tak boleh.asyik asyik kena kongkong.tak suka lah aku.lainlah kalu orang tu jenis cool aje.baru sweet namanya".terang Zar dengan panjang lebarnya.

"eleh.yelah tu.nanti kalau kau ada boyfriend.siap kau aku kerjakan.banyak sangat songehnya".Shaf hanya tersenyum ada makna.

"siapalah yang sanggup nak jadi boyfriend aku ni.dah lah tak cantik..."tanpa sempat zar mengahbiskan ayatnya..shaf memotong.

"siapa cakap kau tak cantik.kau cantiklah.kau tak perasan ke yang ramai budak lelaki kat sekolah ni minat kau.termasuklah..."termasuklah apa?"zar mencelah.

"takde ape".Shaf mengelak."tapi kalau kau nak boyfriend..aku boleh jadi boyfriend kau.."shaf tersenyum mengusik.

"kau ni kan shaf..memang nak kena".zar menggenggam penumbuk.tetapi....di dalam lubuk hatinya zar..dia tersenyum gembira mendengarkan shaf berkata sedemikian.

"wow wow..relaks relaks..aku gurau je kot..tapi kalau kau nak..apa salahnya kan..aku on je..kalau kau on..sekarang boleh..fini ada..biar dia jadi saksi..kan fini kan."

"eh aku pulak..aku taknak masuk campur hal cinta korang berdua ni.."elak fini.

"cinta apa bendanya..kau jangan layan si shaf ni..dia ni merapu entah apa entah".zar mengeluh.

"kau jangan..zar..nanti kalau kau dah ter fall in love kat aku ni..kau jangan menyesal.tapi takpe..aku akan tunggu kau ter fall in love kat aku dan aku akan terima kau untuk jadi girlfriend aku".dengan selambanya shaf berkata.

zar mengelengkan kepalanya.

"kau tunggulah shaf.."hanya itu yang mampu dikatakan oleh zar.takut bercakap banyak lagi..banyak lagi yang shaf merapu.

"dah lah tu woi..kerja ni tak siap lagi..korang nak borak lepasni lah..aku sorang je buat ni dari tadi.letih tau.Nah.ambil buku ni zar .kau buat yang ni.shaf! kau sini jap.kau buat yang sebelah zar ni.ok.aku nak rehat.korang buat lah sampai siap.kalau tak siap aku salah kan korang.dari tadi duk borak.korang ingat ni kedai kopi".panjang fini membebel.

"baiklah makcik".serentak zar dan shaf menjawab.