Generic placeholder thumbnail
Hati Wanita

Marliana Wahid

4.2

Free

Family | Completed

1586 Views

"Tercipta lah sebuah cerita yang terlalu bnyk mengajar, aku tentang keindahan, kesabaran, dan juga kekuatan, Hatiku dipenuhi dengan rasa Cinta, cinta dari sang persahabatan, cinta kekeluargaan, cinta yang tak pernah aku rasa erti kekecewaan Nya," "Marlina.. adalah kakak aku, dan aku pula ialah "Marliana sweet kan nama kami hehe.. kami adik beradik yang paling banyak bergaduh.. tapi gadu-gadu sayang jer pun..." Pada ketika itu umur.. Lina baru masuk 12 tahun. dan Aku pula berumur 11 tahun. pada masa tu masih berjiwa mentak, dan belum kenal dunia seisinya." Aku yang selalu dipanggil oleh Papa.. dengan Mama.. sbgai adik. dan sampai lah ada tujuk orang adik. beradik tetap juga dipanggil dengan nama adik.. kakak adik lah lebih kurang adik-adik panggil macam tu.. geramNya juga rasa sebab kena panggil kakak.. adik lagi.. tapi comel lah.. hehe.. kakak marlina pula selalu dipanggil oleh Papa ngn Mama dengan panggilan kakak Linang,' Kak Lina sebenarnya berjiwah kental dan emosi yang sangat kuat bila dah marah boleh bertukar jadi raksasa Hahaha," Sejak umur Lina 14 tahun dia dah mula berkerja.. maklumlah pada masa tu.. hidup susah sangat. sampai tak sempat nak belajar.." Tentang Aku pula.. kalau aku nie jenis yang cepat terasa cepat ambil hati. dan semua benda kena serius aku buat. sejak Kak Lina kerja..' aku sibuk jaga adik-adik sampai lah mereka besar.. semua, Kak Lina garang orangnya so adik-adik takut bila Kak Lina yang jagakan dorang walau macam mana sekalipun.. kenakalan dan kedegilan adik adik ku.. aku tetap sabar dalam melayani mereka, specialy kakak Lina sangat garang, bagai kan nak makan orang.. kalau time emosi dia tak stabil.' tapi kak Lina tetap sayang pada aku dan juga adik adik dia juga berhati mulia," garang macam mana pun dia, adik beradik lah number satu kawan yang dia ada dalam dunia nie," "Adik.. jom teman kakak Lina "Shopping" nak tak? tapi adik belanja tambang lah Yeah, kata Lina," "Tak nak lah adik tak dah duit papa tak bagi kak Lina jer lah yang belanja. kak Lina kn bnyk duit, adik tak dah kerja lagi macam mna nak pergi "Shopping" balas ku," dengan muka yang agak Serius," "Hahaha.. takapa kak Lina belanja adik ikut jelah! nak ikut ke tidak.? Kata Lina," "Mesti lah nak ikut..' siapa yang tak mahu kalau dibelanja.. hahaha' balas ku." "Kalau nak ikut pergi siap cepat.. kalau lambat sngt.. kak Lina tinggal.' Kata Lina." **** "Mama siap dengan notes dia lagi kirim barang dapur lah tu hehe.. : bisik hati kecilku." "Mama nak ikut sekali ke pergi pekan ? Soal ku," "Tidak dik. Mama.. cuma nak kirim brng dapur je jangan lupa pula yeah. tolong belikan. sebab Mama nak tolong papa berkebun. nie klau tak mama nak ikut juga.. jawap puan Rina sambil tersenyum" "Duit mama.. mana tak kan nak kirim barang dapur kot tak ada duit ? : Kata Lina hairan" "Mama tak ada duit lagi.. pinjam duit kak Lina lah dulu.. ya kata mama dengan bibir yang tersenyum." sejuk je.. mata memandang mama.." "Tapi maaa.. kak Lina tak cukup duit nie lepas tu belanja adik lagi tak cukup.. Mama pinjam lah duit papa," kata Lina," "Hurmm kalau mama pinjam duit dengan papa.. mesti papa tanya itu ini.. kak Lina pun tahu kan papa mcm mna orangnya.. kata Puan Rina, Akhirnya kak Lina mengalah "Baik lah Mama Insya Allah nanti kak Lina Belikan.. kami pergi dulu mama.. kata Lina," "Hati-hati jalan tu,' pesan puan Rina." "Baik maa.. InsyaAllah," kata anak perempuan. Puan Rina sambil berlalu," "YA Allah Lindungilah anak-anak perempuanku.. Bisik hati kecil mama," **** _Mama dah biasa hidup susah dengan Papa, Mama sentiasa tabah dan rehda dengan takdir Allah benar juga kata Mama kalau kita mencintai seseorang kita kena terima seseorang itu dengan apa adanya barulah kita bahagia dalam berumah tangga,"_ View More...

Comments Write Comments

Profile Picture

Liana Wahid

tak leh smbung dah cerpen ni sbb xleh buka dah

26/05/2018 12:20 AM

Profile Picture

Syahirah hassan

bab tujuh best . tersusun cerita nya. buat mcm tuu yer dik.

05/11/2017 06:36 AM

Profile Picture

Syahirah hassan

jum baca Cerpen *Perpisahan* dan *KITA SAHABAT*

04/11/2017 10:28 PM

Rate